Najdi forum

V neki situaciji mi je nekdo v tolažbo in spodbudo rekel, “ko prideš na vrh ledene gore, se lahko po njej sprehajaš po mili volji. ” Podobno izjavo sem slišalav neki drubni priložnosti, na nekem množičnem izobraževanju. V obeh primerih je šlo za osebnost. Kako si to izjavo moč razložiti?

Hvala za razmisleke lp adela

… dobesedno tako kot slišiš …samo vrh ledene gore je nad vodo in primeren za sprehajanje.

Metafora je pa seveda jasna 🙂

Ali je prispodoba(metafora) že jasna ali bi morda želeli širšo razlago ?

razalogo prosim

Morda bi ustrezala naslednja razlaga.

Primerjava osebnosti z ledeno goro:
Večji del ledene gore leži pod gladino – to je prispodoba za n e z a v e d n i del naše osebnosti. Le majhen del (vrh ledene gore) štrli nad gladino – to je z a v e s t n i del osebnosti.
Po teh teorijah (slavni S. Freud …) naj bi večji del naše osebnosti obsegal t.i. “NEZAVEDNO” (prirojene nagone – zlasti seksualni in agresivni – in iz zavesti izrinjene/potlačene/ “pregrešne” želje ter neuresničene potrebe, ki smo jih od rane mladosti izrivali iz sfere zavedanja). Po tem delu se torej ne moremo svobodno “sprehajati”, izraža se v bolj prikritih oblikah, npr, v sanjah (znana Freudova razlaga sanj …), prostih asociacijah, v ustvarjalnosti … ipd.
Zavestni del osebnosti (vrh ledene gore) je torej dostopnejši našemu “sprehajanju” … Ko določene vsebine iz naše podzavesti “ozavestimo”, pridemo na vrh ledene gore … in tako naprej …

…Tako, približno, so nas učili in tako si razlagam zgornjo misel.
Ali se vam zdi razlaga sprejemljiva?

Draga Adela in ostali!

Ledena gora je prispodoba za našo osebnost, za človeka. Vsi vemo, da je večji del ledene gore pod vodo, torej se ga ne vidi. Podobno je tudi v naši osebnosti marsikatero čustvo potlačeno in tudi se ne zavedamo nekaterih svojih lastnosti in vedenjskih vzorcev. Z osebnim in duhovnim razvoj postopoma ozaveščamo in razrešujemo skriti del “ledene gore”.

Ko nekoč razrešimo in predelamo vse vsebine svoje osebnosti, pridemo na vrh gore in se lahko po njem sprehajamo. To pomeni, da obvladamo svoje nagone, čustva, želje in misli. Da ne uporabljajo več oni nas, temveč mi njih, npr. nisem več ujetnik svoje jeze, temveč se sam odločam, kako bom z njo ravnal. V tem je resnična svoboda in prava zmaga – pravi zmagovalec je tisti, ki je premagal samega sebe (ki je preobrazil svoje negativne vzorce).

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

Hvala za izčrpno, strokovno razlago. Zelo ste mi pomagali po poti refleksije. Sama si ves čas prizadevam razumeti svet in zavedam se, da je potrebno najprej razumeti sebe. Moram vam še zaupati, da sem se morala podati nazaj, tja daleč… Ni lahko, zato sem vam hvaležna za vsakršno pomoč.

hvala in lep pozdrav

Adela

Zgrešena simbolika…

New Report

Close