Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija ODSTRANITEV ŽRELNICE – DA ALI NE

ODSTRANITEV ŽRELNICE – DA ALI NE

Spoštovani,

Zanima me še vaše mnenje. Hčerka ima veliko izcedka iz nosu že od 10 meseca (po ukinitvi mleka, pred ca 3 tedni občutno izboljšanje). Zdaj je stara 2l in 2M. Eno leto se pregledujemo pri oRL in je zdaj razporejena na operacijo žrelnice.

Zanima me, zakaj se danes to tako priporoča. Hčerka ni imela do sedaj niti enkrat vneta ušesa, nobenih bolezni (razen tu in tam kaka virozica) in predvsem ni še jemala antibiotikov. Nosek ji večkrat dnevno izpiramo s fiziološko. Res je, da diha skozi usta, ker nima dobrega občutka zaradi obilnega izcedka.

Menite, da je operacija pri tej starosti zares potrebna?

hvala vam za razmislek in odgovor in lep pozdrav.

Menim, da je operacija potrebna.
Občutek, ki ga vaša hčerka nima zaradi obilnega izcedka se imenuje žrelnica!
Ta je najpogostejši vzrok za slabo prezračevanje ušes pri otrocih. Otroci so razen tega izpostavljeni infektom tudi v vrtcih. Za povečevanje dpornosti pred infekti priporočam Bronchomunal.
Da boste vse skupaj bolje razumeli preberite še pripet odgovor na vprašanje sinusitis?
Lp, dr. IF

Re: sinuzitis?
No, vaše vprašanje je poučno za mnoge zato naj vas nekoliko poučim:
Ob prehladih (nahodu) nabrekne sluznica v nosu, ki zapre prehode v zračne votline ob nosu (sinuse) in srednje uho (zapre se t.im. Evstahijeva tuba po kateri se uho zrači). Vse te votline se morajo zračiti, sicer v njih zaradi porabe kisika v zraku nastane podpritisk (bolečine v licih, v ušesih in za očmi, slabši sluh), zaradi tega pa se nato izlije še tekočina iz okolišnjega tkiva in, če se na tekočino nacepijo bakterije dobimo gnojno vnetje sinusov ali/in srednjih ušes (hude bolečine v licih in/ali ušesih in za očmi, slabši sluh). Enostavno za razumet, ali ne?!
Če hočemo pomagati je torej najprej potrebno poskrbeti, da se omenjeni prehodi ne zamašijo – koristijo kapljice, ki nos ‘odpirajo'(Benil, Operil) in izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Istočasno je potrebno tudi zdraviti vzrok za prehlad: če gre za viruse (v nosu je vodena vsebina,ni povišanih levkocitov in povečanih bezgavk na vratu) je potreben le čaj in Lekadol, če gre za bakterijo (v nosu je gnoj, levkociti so povišani, na vratu pa so boleče in povečane bezgavke) je potreben antibiotik, če gre pa za alergijo (kronično vnetje ob stiku s cvetnim ali hišnim prahom, dlako živali itd.) pa spreji proti alergiji.

Tako! Sedaj pa že sami vse veste.
LP. dr. IF

New Report

Close