Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija govor oglušele osebe

govor oglušele osebe

Spoštovani!

Pred 12 leti sem iz neznanega razloga izgubil sluh, tako da sem zdaj popolnoma gluh. Zdaj sem star 26 let. Pred skoraj petimi leti sem sicer dobil polžev vsadek, ki pa mi ne pomaga, kot bi si želel. Z njegovo pomočjo sicer slišim, vendar pa ne razumem govora, tako da si moram še vedno pomagati z odgledovanjem in se ob tem soočati z vsemi težavami, ki iz tega izhajajo.

Ker pa je slišečim z menoj lažje komunicirati pisno kot ustno, imam zato relativno malo možnosti za uporabo govora. Sicer kar dosti govorim, vendar me vedno preganja misel na to, da bi še govor izgubil. Ali mi lahko prosim poveste, če se lahko odrasli osebi zaradi premajhne mere uporabe govora govor poslabša ali pa celo zakrni do te mere, da se njenega govora ne da več ločiti od govora osebe, ki je gluha od rojstva?

Spoštovani!

Osebe, ki so gluhe od rojstva imajo izjemno slab govor, ker pravega govora niso nikoli slišale in ga tako niso mogle posnemati. Govora se namreč naučimo, da kot otrok poslušamo tvoriti podobne glasove kot naši starši, jih poskušamo posnemati.
Vaši možgani imajo že shemo govora, saj ste kot otrok dobili ta vzorec. Sedaj ta vzorec samo obnavljate, kar je lažje oz. je potrebno manj ponovitev za njegovo ohranjanje. Vaš kohlearni aparat vam pomaga toliko, da slišite govor, čeprav ga slabše razumete.
Do poslabšanja vašega govora bi prišlo, če ne bi nič govorili v obdobju leta dni.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close