Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija otekli mandlji

otekli mandlji

Spoštovani!

Nahajam se na pocitnicah v tujini (Kitajska) in pred petimi dnevi sem opazila, da imam otekle mandlje. Do danes se stanje ni izboljsalo. Vrocine nimam in drugace je pocutje ok. Za nasvet sem povprasala v tukajsnji lekarni, kjer so mi svetovali amoxicillin (predvidevam, da je tole antibiotik). Kaj mi svetujete, glede na to, da bom tukaj se 3 tedne?

Naj povem, da do sedaj se nisem imela problemov z mandlji. Kaj bi lahko bil vzrok za otekanje? Voda, bakterije…?

Za (cimprejsnji) nasvet ze vnaprej hvala!
Katka

Spoštovana ga. Katka!

Ravnokar sem preverjal pošto na med.over.net, ko ste mi pisali, tako da bo odgovor zelo hiter.

V pismu opisujete samo otečene mandlje, brez gnojnih oblog, pa tudi vročine nimate. Niste mi nič opisali morebitnih povečanih bezgavk?
Glede na opis težav bi lahko šlo za virusno ali ev. parazitsko obliko bolezni (odvisno od splošnih higienskih razmer v okolju, kjer ste potovali). V kolikor gre za te oblike, vam antibiotik amoxicilin ne bo pomagal, ter se bo razvila bolj jasna klinična slika.
Po drugi strani pa vašemu organizmu antibiotik ne bo naredil kakšne večje škode.
Torej če primerjamo koristi:slabosti, bi se jaz na vašem mestu odločil za 10 – 14 dnevno terapijo z amoxicilinom.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Pozdravljeni!

Najlepsa hvala za res hiter odgovor.

Gnojnih oblog mislim da nimam, vrocine tudi ne, bezgavke so v redu, pocutje je dobro, sam sedaj tudi kasljam in mandlji so se vedno otekli. Odlocila sem se, da grem vseeno po antibiotik; upam, da bo pomagal:)

Lep pozdrav,
Katka

Pozdravljeni!

Spet se obracam na vas za pomoc. Jutri mi zmanjka antibiotika (pila sem ga 8 dni po 3x na dan). Mandlji so sicer malo manj otekli, ne pa se cisto normalni. Pocutje je se vedno dobro. Kaj svetujete, da kupim se eno skatlico in nadaljujem z njimi se par dni, ali lahko koncam z jemanjem?

Mi svetujete, da grem k zdravniku, ko pridem nazaj (cez cca. 12 dni), tudi ce se stanje prej izboljsa?

Med branjem po forumu sem se spomnila, da sem nekaj pozabila omeniti. Ze kak mesec opazam nastajanje belih kepic, o katerih so predhodnice nekaj pisale. Ali je mozno, da je to kakorkoli povezano?

Hvala za nasvet,
Katka

Spoštovani!

Z amoksicilinom se zdravite 8 dni, kar je sicer najkrajša časovna perioda zdravljenja. V kolikor nimate nobenih težav (vročina, slabo počutje, bolečina), lahko amoksicilin prenehate uporabljati.
Tiste bele pikice, ki se pojavljajo že 1 mesec bi lahko bil le detritus v kriptah tonzil (o tem sem pisal že v prejšnjih odgovorih).
Ko pa pridete domov pa bi bilo primeren pregled pri osebnem zdravniku.

Uživajte še zadnje dni na Kitajskem.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Pozdravljeni!

zadnje dva dni imam na desnem mandlju belo pikico. Pocutje je dobro vrocine ni in tudi klasicne tezve pri poziranju tekocine in hrane ni ( kot je navadno pri angini), imam zgolj obcutek nekega tujka in zbadanja. Naj omenim da sem imela lani na isti strani absces. Ali lahko pomeni da gre za zacetek gnojne angine ali le hudi padec odpornosti?

Spoštovani,

brez pregleda ni možno ugotovite, ali je že prisotno bakterijsko vnetje in morda že celo absces…

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close