Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Pljučna embolija

Pljučna embolija

V lanskem letu sem imela pljučno embolijo. Na ultrazvoku pljuč so bili vidni strdki. V bolnišnico sem bila sprejeta, ker sem imela težave z dihanjem, in sem dvakrat skoraj omedlela. Za kratek čas sem oglušela in stemnilo se mi je pred očmi in toliko časa sem še imela, da sem se hitro počepnila, da ne bi padla, enkrat pa sem hitro sedla na stopnico. Tako sem preprečila padec. Takrat je bil tudi namerjen visok pritisk.

Leto dni sem bila potem na Marivarinu. Prejšnji mesec so mi jemanje Marivarina ukinili in sem dobila tri napotnice za pregled krvi, da bi ugotovili, ali me lahko embolija lahko ogroža zaradi dednosti in ne vem, zakaj še vse. Splošna zdravnica pa mi je napisala napotnico za ultrazvok ožilja, če bi imela eventuelno trombozo. Naslednji teden bom opravila ta pregled.

Naj povem, da ultrazvok srca ni pokazal kakih posledic na srcu zaradi embolije.

V obdobju zdravljenja z Marivarinom težave z dihanjem niso prenehale, so se pa omilile. Toda že nekaj dni vse težje diham. Nekoliko zasopem že, če hodim v stanovanju. Če pa grem ven, prehodim polovico dvorišča in moram upočasniti korak, ker me muči sapa, v prsnem košu je bolečina, v mišicah na rokah in nogah tudi začutim bolečino, ko pa se mišice, ko se ustavim ali zmanjšam hitrost hoje, spet napolnijo s kisikom, bolečine izginejo. Potem nadaljujem s počasnejšim tempom, torej tako, kakor da bi se le sprehajala.

Stara sem 56 let.

Zanima me, ali je možno, da strdki v pljučih ves čas, odkar se zdravim (leto dni), niso izginili? Ali je možno, da jih še sedaj nosim v pljučih? Če strdki obstajajo, ali jih je mogoče odpraviti s kirurškim posegom?

Hvala za odgovor!

Spoštovani,

Težko bi odgovoril na vprašanje, zakaj težko dihate že pri manjši telesni obremenitvi. Izključiti je treba ponovno pljučno embolijo, popuščanje srca, oslabelo telesno kondicijo. Verjetno bo potreben posvet s kardiologom in pulmologom. Ali ste poizkusili učinek zdravila za odvajanje vode?

Kirurška odstranitev strdkov v pljučih pride v poštev samo v izredno redkih primerih takoj za tem, ko strdki zamašijo veliko pljučno žilo.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor! Vprašali ste me, ali sem poizkusila učinek zdravila za odvajanje vode. Ne, tega nisem. Me pa zanima, ali to, da imam zelo težke in napete noge, pomeni, da so zatečene?

Ko sedim ali ležim, čutim, da mi kri prepočasi cirkulira, na desni nogi mi prsti hočejo “zaspati” in čutim v njih mravljince. Ali je lahko ta prepočasen pretok krvi vzrok za nastajanje krvnih strdkov?

Lep pozdrav!

Spoštovani,

Večkrat zdravniki težko odgovorimo na vprašanje o vzroku za težko dihanje že pri majhnih obremenitvah. Če bolnik vzame tablete za odvajanje vode in kmalu za tem izloči več urina ter lažje diha, posumimo, da je delovanje srca, vsaj trenutno, premalo učinkovito. Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da je pri vas težko dihanje lahko posledica šibkosti srca oziroma pljučne embolije.
Krvni strdki nastanejo zaradi različnih vzrokov, med njimi prepočasen pretok krvi v dovodnicah.
Priporočam kontrolni pregled pri kardiologu.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Najlepša hvala za odgovor!

Odkar sem imela pljučno embolijo, me draži na kašelj. Imam občutek, kakor da bi bila v pljučih voda. Ali je ta suh kašelj posledica embolije?
Naslednje vprašanje pa: kako ozdraviti ta kašelj.

Spoštovani!

Voda v pljučih se nabere zaradi številnih razlogov, predvsem pri hudem popuščanju srca in pri hudi bolezni pljuč. Zato upam, da to pri vas ne obstaja in da je “občutek prisotnosti vode v pljučih” posledica drugih motenj.

Suh kašelj je lahko posledica šteivlnih vzrokov (stranski učinek zdravil, akutno ali kronično vnetje dihal, psihogeni vzroki, itd.). Priporočam posvet pri izbranem zdravniku ali pri pulmologu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Moji mami (stara je 73 let) se je pojavil podoben problem: nekaj tednov nazaj je pričela težko dihati že ob majhnem naporu. je hipertonik. Pred pol leta je imela težave z ravnotežjem. Bila je hospitalizirana. Zdaj nekoliko slabše sliši na eno uho. Takrat so tudi ugotovili, da ima arterosklerozo vratnih žil, vendar ne tako močno, da bi priporočali operativni poseg. Pred nekaj dnevi je zaradi težkega dihanja že ob majhnem naporu odšla k zdravniku. Ugotovil je
, da je srce OK. Predpisal ji je diuretik. Ker čez dva dni ni bilo bolje, temveč še slabše, so jo hospitalizirali. Ugotovili so, da ima strdke v pljučih. Kaj ej lahko vzrok, če nima olteklih nog, ni bila fizično poškodovana v preteklosti? očitno, je da ima srce v redu. Ali je možno, da je to od vratnih žil ali predhodno omenjenih težav pred tem? Kako bo predvidoma potekalo zdravljenje?
Hvala za odgovor.

V poglavjih o pljučnih embolijah v ameriških priročnikih so podatki, da nastanejo pljučne embolije zaradi strdkov, ki so nastali v venah (dovodnicah) spodnjih okončin in v venah medenice. Dodatni vzrok za sliko pljučne embolije so lahko strdki, ki nastanejo v pljučih v stanjih povečane koagulabilnosti krvi. Zato ni zatečena spodnja okončina nujen pogoj za nastanek pljučne embolije.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

Stara sem 35 let. V mesecu septembru sem zbolela za masivno pljučno embolijo in plevritis. 9 dni sem bila v bolnišnici in prejemala injekcije Fraxiparine in tablete Marevan. Do zdaj sem opravila kar nekaj preiskav, vzroka za mi še niso ugotovili. Naj omenim, da nisem imela poškodb, pa tudi nobene operacije in sem nekadilka, tudi daljših potovanj nisem imela. Naredili so mi ultrazvok ven na nogah, ultrazvok trebuha – vse je bilo ok, pregledali so mi kri – kardiolipinska portitelesa in tudi tu ni nič narobe. Mamografije mi niso delali, ker naj mi nebi pripadala (naj bi bila premlada in v družini nismo imeli nobenega primera raka na dojkah). Teste za morebitno dednost mi bodo delali šele po letu dni, ko naj bi prenehala jemati Marevan. Trenutno po mesecu in pol po odpustitvi iz bolnišnice še imam občasne bolečine v prsnem košu, utrujena sem hitreje kot prej, že po malo daljšem sprehodu ali pa če grem po stopnicah. Tudi pri pulmologu sem že bila po odpustitvi iz bolnišnice. Razen plevritisa ni opazil nič posebnega.
Imam nekaj vprašanj, za katere bi vas prosila če mi lahko odgovorite:
1) Prebrala sem, da bi lahko bil vzrok tudi rak. Ali mi lahko poveste kakšen rak in kakšna preiskava je potrebna da se ugotovi če imam raka?
2)Prosim tudi za nasvet ali bi morala opraviti pregled tudi pri kardiologu (delali so mi EKG v bolnišnici in še enkrat kasneje po odpustitvi iz bolnišnice na urgenci zaradi bolečin v prsnem košu, vendar je bil EKG tudi vredu).
3) Koliko časa se raztapljajo strdki?
4) Glede na to da v venah nog ni bilo strdkov, mi je internistka v bolnišnici rekla da povijanje nog ni potrebno, fizioterapevtke v isti bolnišnici so rekle naj si raje še povijam nekaj časa, prav tako je tudi osebna zdravnica svetovala povijanje (zakaj če naj ne bi bilo strdkov v venah?). Pred dvema dnevoma sem po pomoti stopila na noge brez preventivnih nogavic. V kolikšnem času sem lahko v nevarnosti če se je slučajno kakšen strdek odtrgal?

Za vaš odgovor se vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Mojca

V poglavju o dejavnikih, ki pospešujejo ali so vzrok za nastanek pljučne embolije, je njihov seznam izredno dolg (neredno bitje srca, kajenje, kontraceptivi, imobilizacija, spremenjene vrednosti faktorjev, ki vplivajo na strjevanje krvi, rak, itd.). Zato ne preseneča, če je včasih težko ugotoviti dejanski vzrok. Pričakujem, da se vam bo počutje v kratkem povsem normaliziralo, če ne bodo nastopili novi vzroki za hitro utrudljivost. Mislim, da je sedanja zaskrbljenost zaradi morebitnega raka, odveč. Če so zdravniki izključili bolezen srca, ko ste se zdravili zaradi pljučne embolije, sedaj ni nujen pregled pri kardiologu. Strdek, ki je v veni (dovodnici) na nogi “potuje” po veni v smeri proti srcu in se ustavi v pljučih. Posledice so takojšnje (bolečina v prsnem košu, težko dihanje, itd). Morda vas fizioterapevtke in splošna zdravnica želijo zavarovati pred tvorbo strdkov.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

30 letni fant je zlomil nogo. Imel je operacijo, dobil vijake v nogo, ne mavca. Teden po operaciji je bil izpuščen iz bolnišnice, po navodilu zdravnikov je isti dan, ko je bil izpuščen, prenehal z injekcijami proti strjevanju krvi. V tednu, ko je bil doma, se je vročina nadaljevala. Ker je bila zdravnici vročina sumljiva, mu je napisala napotnico nazaj za v bolnišnico. Ravno v pravem času, kajti ponoči je začel kašljati, imel je bolečine v prsnem košu, zjutraj pa je pljunil kri. Diagnoza: pljučna embolija. Ponovno je začel dobivati injekcije proti strjevanju, nato pa še tablete. Ultrazvok je pokazal, da v nogi nima strdkov. Ker je krvna slika pokazala na vnetje, je dobil še amoksiklav (jemlje 3. dan), vendar vročina še vedno ne pade. Bolečine v prsnem košu še čuti, tudi pokašljuje še vedno. Kakšen je razlog, da mu vročina niha (36,8 – 38,3)? Ponovno mu bodo slikali pljuča, da se prepričajo, da ne gre za pljučnico. Kaj v primeru, če pljučnica vseeno obstaja? Ali obstaja manjša verjetnost, da do pljučne embolije ne bi prišlo, če bi pri odpustu iz bolnišnice nadaljeval z injekcijami proti strjevanju krvi? Hvala za odgovor.

V navedenem primeru je zelo utemeljena diagnoza pljučne embolije, ki se ji (morda?) pridružila pljučnica. Vsekakor so indicirani antibiotiki in nadaljevanje terapije z antikoagulantnim zdravili po sodobnih smernicah, ki jih praviloma obvladajo vsi zdravniki.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lepo pozdravljeni. Babica ima 82 let, ima nekoliko povišano telesno težo in se zaradi močnih bolečin v kolenu (operacija je bila na programu naslednji oktober) težje giblje. Imela je tudi izrazite krčne žile. Že več let jo ob vsem tem spremljala težka sapa, že ko je prestopila nekaj stopnic. Pred 7-dnevi se je slabo počutila in bruhala temno kri in imela črno diarejo. Poklicali smo rešilca, da jo je odpeljal in diagnosticirali so ji rane na želodcu, ki naj bi jih dobila po 14-dnevih jemanja novega protibolečinskega zdravila zaradi bolečin v kolenih. Začela je dobivati zdravilo za zdravljenje trebušne sluznice in ostala na intenzivni negi gastro-oddelka. Že tretji dan pa so se pojavili simptomi: težje dihanje, visok srčni utrip in aritmija, če se je samo usedla na posteljo je skorajda omedlela. Takoj so ji naredili CT pljuč in tam našli ogromno število krvnih strdkov – dodatna diagnoza, pljučna embolija. Kot pravite tudi vi, so sklepali da strdki prihajajo iz stegenskega ali medeničnega dela, zato so ji začeli dovajati tudi zdravilo za “stapljanje” strdkov, oz. predvidevam uvedli antikoagulantno terapijo. Po dveh dneh je popolnoma izgubila apetit in se je ob vsem tem zelo slabo počutila. Vseeno so jo dali na navadni oddelek, kjer se je v 24-urah onesvestila in so jo oživljali kar trikrat. Vmes se je osvestila in na vprašanje ali jo kaj boli odgovorila da nič. Včeraj, takoj za oživljanjem (7.dan od začetka težav, bruhanja..), so jo dali v umetno komo. Na CIIM pravijo da so ji poprej dajali premočna antiokoagulantna zdravila in da so sedaj odkrili da ji tudi srčna zaklopka ne deluje močno.. da ima še več krvnih strdkov v pljučih in da ne vedo od kod prihajajo, da je morebiti iz trebušnega predela, da je morebitni razlog tudi rak.. da obstaja malo možnosti da preživi.. Moja vprašanja so: od kje vse bi lahko ti strdki prihajali? Kakšno povezavo bi tu lahko našli s prvo diagnozo – ranami na želodcu? Ali je kombinacija vseh teh zdravil za njo prenaporna? Hvala za odgovore. Maja

Popravljam prejšnje pismo, babica je rojena 1932, torej ima 80 let. Veseli bomo čim hitrejšega in čim bolj izčrpnega odgovora. Hvala še enkrat. Maja

Krvavitev iz želodca je zelo verjetno posledica stranskega učinka zdravila, ki ga je bolnica jemala za zmanjšanje bolečin, strdki (embolusi) v pljučih so “priplavali” iz krčnih žil v nogah ali iz globokih žil v trebuhu. Zakaj so bolnico uspavali ni v vašem dopisu navedeno (mentalno motena slabo obvladljiva nemirna bolnica?), mislim pa, da je bilo indicirano. Vtis imam, da je hujše že mimo in, da se bo bolnici polagoma stanje popravillo.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Odgovor že pšoslan.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala vseeno za odgovor. Šele danes sem videla da ste ga poslali. Babica je dan kasneje ko sem vam pisala žal umrla.. Glede vašega vprašanja: v komo so jo dali takoj ko ji je odpovedalo srce in so jo trikrat oživljali.. naslednji dan so ji začeli odpovedovati vsi notranji organi, ledvica, jetra,.. šibka srčna zaklopka in stenoza aorte pa sta bila kjlučna razloga, da je ob prebujanju iz kome umrla.. Ne želim javne objave tega pisma, je namenjeno le vam.. LP Maja

Odgovor ni potreben.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni! Star sem 49 let in rekreativni športnik. Oktobra 2014 so mi ugotovili globokovensko trombozo spodje okončine in obsežno obojestransko pljučno embolijo. Bil sem hospitaliziran. Od takrat prejemam xarelto 20mg. Opravljam razne preglede, saj me še zmeraj utrujajo najmanjši napori. Spirometrija je vedno normalna, prav tako prvi uz srca. Naj še omenim da niso ugotovili vzroka nastanka bolezni. Na vseh pregledih mi samo govorijo, da naj bom potrpežljiv saj glede na bolezen, naj bi zdravljenje bilo dolgotrajno. Po besedah polmologa in kardiologa naj bi me ukvarjanje s športom rešilo najhujšega. Nisem kadilec. Predvsem me zanima koliko časa bom še potreboval za ozdravitev oz. odpravo težav, saj v takem stanju nisem sposoben za delo. Kakšen pregled še predlagate oz. na koga se lahko obrnem za nasvet?
Hvala in lp

New Report

Close