Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Vratne arterije

Vratne arterije

Spoštovani dr. Cibic,
prosim za vaš komentar izvidov ultrazvoka vratnih arterij.

Izvid leto 2002:


v desnem bulbusu ob izstopišču desne arterije karotis eksterne manjši ehogeni plak tipa IV, ki ne povzroča motenj pretokov..

Izvid leto 2005:


začetni del desne ACE za slabo polovico oži heterogen plak.. itd.. itd.. Na vseh pregledanih mestih je tok krvi ortograden in laminaren..

To sta le deli izvidov, ki se nanašata na isto arterijo. Zanima me vaše mnenje glede zožitve omenjene arterije. Ali je potrebna revaskularizacija? Ali se je stanje bistveno poslabšalo (primerjava izvidov–dveh sicer razlničnih zdravnikov). Sicer nobenih drugih težav nimam.

Hvala za vaš cenjeni odgovor.

Pri UZ-pregledu desne ACE (zunanje karotidne arterije) sta dva različna zdravnika ugotovila, da se v pregledani žili odlagajo krvne maščobe. Obloge so letos malo večje kot leta 2002, kar je bilo pričakovano.

Ali je zdravnik, ki vas je pregledal letos, videl izvid od leta 2002? Vsekakor izgleda, da stanje ni zaskrbljujoče.

Verjetno vam je zdravnik povedal, da je še prezgodaj misliti na operativni poseg. Za poseg se zdravniki odločijo, če ugotovijo 70 % zožitev žile.

Priporočam čim bolj dosledno zdravljenje. Indicirana je kontrola čez eno leto, sicer, če bodo nastopile motnje, nemudoma.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close