Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Trombocitopenija, lavkopenija

Trombocitopenija, lavkopenija

Lepo pozdravljeni!

Pred kratkim me je moj a splošna zdravnica poslal na pregled pri hematologu, ker naj bi imela ze nekaj casa zmanjsano število trombocitov v krvi, samo po njenem mnenju nič resnega, zato me na tovrsten pregled ni poslala prej.
Vrednosti krvi na dan 25.10.00:
Limits
WBC 3.6 L x10 9/L 4.5 10.5
RBC 4.75 x10 12/L 4.00 6.00
Hgb 149. g/L 110. 180.
Hct .435 L/L .350 .600
MCV 91.5 fL 80.0 99.9
MCH 31.3 H pg 27.0 31.0
MCHC 342. g/L 330. 370.
Plt 108. L x10 9/L 150. 450

Ravno včeraj sem bila potem na pregledu pri hematologu na Polikliniki in je na podlagi izvidov (zadnjega sem Vam napisala) napisal, da pri lanskih hemogramih večkrat opažamo levkopenijo 3.6, 3.2 ter trombocitopenijo 101 oz 108, SR nizka.
Status: brez povečanih bezgavk, edemov, ščitnice
Pljuča:dihanje normalno
Srec:akcija redna, toni jasni, brez šuma, brez povečanih organov v trebuhu
Okončine bp.
To je napisal po pregledu in po prvem izvidu krvi (trombocitopenija NS in blaga občasna levkopenija), ki sem ga opravila pred njegovim obiskom, potem sem še enkrat oddala kri za RF: Waller Rose, Latex, proteinogram seruma in urina (za kar še nimam izvidov), danes pa grem na PKM-Punkcijo kostnega mozga.

Stara sem 26 let, telesno dobro pripravljena (do predkratkim sem se redno ukvarjala ssportom/povprecno 1h/dnevno), sem pa zadnje case oprazila rahla utrujenost pri vadbi in tudi nezainteresiranost (kot da bi imela manj energije). Na predelu zapestja, kjer nosim uro, se mi občasno pojavljajo izpuščaji. Lasje mi ne odpadajo oz v mejah normale, razpok v ustih nimam. občasno začutim nekakšne bolečine v nogah (če držim v rokah breme, potem imam občutek, da ne bom zdržala in moram breme za trenutek spustiti iz rok), teh bolečin pa nikakor ne smem povezati z občasnimi bolečinami v kolenih, kaar je športna poškodba. Včasih imam tudi rahle vrtoglavice. Drugače sem zdrava in nimam težav z zdravjem.

Rada bi zvedela kaj več o tem in česa naj se pazim in kako si lahko sama pomagam! Bojim se, da bi bilo kar naenkrat prepozno!

Lepo pozdravljeni in najlepša hvala za odgovor MOJCA

Spoštovani!

Trenutno si sama ne morete kaj prida pomagati. Počakati morate na izvide in ev. zdravljenje. Možnosti so številne, vendar je ob tako blagih odstopih od normale zelo težko postaviti diagnozo. Verjetno se je tudi hematolog nagibal k možnosti avtoimune bolezni, ki so lahko na tak ali drugačen način povezane z revmatskimi boleznimi.

Trenutno stanje ni alarmantno, prav pa je, da poizkusite poiskati vzrok za tako stanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close