Najdi forum

Pozdravljeni!
Zanima me ali je oseba, ki skrbi za starejšega človeka upravičena (ali to sploh obstaja) za kako denarno nadomestilo? Slišala sem, da se taka oseba lahko zaposli za polovični delovni čas, ostalo razliko do polne plače naj bi kril CSD? V katerem primeru in kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni?

Hvala!

Hoj!
Prevec lepo bi bilo, ce bi bilo to res…Zal ni.
Vsaka starejsa oseba, ki potrebuje delno ali popolno oskrbo in pomoc zaradi kakrsnekoli prizadetosti in seveda v primeru, da ima pokojnino, dobi se od ZPIZ-a dodatek za tujo nego in pomoc…In ta v celoti ( ali se z doplacilom ) naj bi sel v roke osebi, ki prizadetega neguje…..
CSD, kolikor vem, ne placuje prispevke za ZPIZ osebam, ki se zaposlijo s skrajsanim delovnim casom pri druzinah z namenom negovati oslabele in bolne…..LP!

Nisem čisto razumela odgovora. Ne gre, da bi se kdo zaposlil pri drugi družini. Gre za to, da moj oče skrbi za svoja starša in staro mamo, mora pa zanje skrbeti, ker so stari, nepokretni, dajati zdravila, kuhati … v glavnem sami ne morejo skrbeti zase. Ker pa pač to ob redni službi ne gre, me zanima (ker to sem nekje slišala), da obstaja ta varianta s polovičnim delovnim časom (na približno enako varianto, kot imajo možnost mamice po porodniški delati polovični čas, ostalo jim doplača država, da do tretjega leta skrbijo za otroka). Slišala sem, da podobna zadeva velja tudi pri negi starejših?

Hvala!

Za mlade mamice, ki delajo SDC in jim za pol delovnega casa placuje drzava prispevke do polnega delovnega casa do tretjega leta otrokove starosti, gredo pravice po Zakonu o starsevskem varstvu in druzinskih prejemkih….
Naj ti tisti, ki je omenil taksne moznosti pri negi starejsih tudi pove, kje so te pravice zagotovljene…
Glej, vse te stare osebe, ki potrebujejo stalno nego in pomoc verjetno tudi dobivajo dodatek za tujo nego in pomoc in to ob pokojnini…Ce je se ne dobivajo, potem mora lececi zdravnik sproziti postopek pri ZPIZ za dodelitev le-teh pri vseh prizadetih…..In npr. z vsemi temi pomocmi skupaj (ce gre za visje zneske le-teh) lahko res koga zaposlite za pol ali cel delovni cas… Za doplacilo v ta namen od CSD mi ni znano…. LP!

Če so očetovi starši iz Ljubljane, lahko tvoj oče zaprosi za pomoč Zavod za oskrbo na domu, Tržaška 27. Zaenkrat je ta pomoč brezplačna. Pridejo 1x do 2x na dan za kako uro, človeka umijejo, dajo zdravila, lahko tudi kaj nakupijo – odvisno od potreb.

Nismo iz Lj, se bomo pozanimali ali ta Zadov obstaja mogoče tudi v našem koncu! Hvala vseeno!

New Report

Close