Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Starejši so modrejši Kako registrirati avto, če je lastnik umrl?

Kako registrirati avto, če je lastnik umrl?

Umrl je oče. Bil je lastnik avtomobila, z mamo, ki gre v dom, pa sva edini dedinji. Ker poteče registracija avtomobila veliko prej, preden bomo dobili sklep o dedovanju, me zanima, kaj je potrebno narediti, da bomo tehnični pregled in registracijo avta v vmesnem obdobju lahko opravili. Je dovolj, da z mamo napiševa pismeno soglasje, da se kot edini dedinji strinjava, da ena od naju (jaz) opravim teh. pregled in registracijo avta? Je treba to overiti?

Zanima me tudi, če je pred sklepom o dedovanju možno avto prodati, če se obe dedinji strinjava in to napiševa pismeno.

Prosim za hiter odgovor, ker imamo samo jutri čas, da naredimo pooblastila.

Svetujem ti, da greš do notarja in tam vprašaš. Zadnjič. ko sem bila ravno pri notarju, je ena gospa želela overiti prodajno pogodbo za avto pokojnega moža, pa je notarka rekla, da to ni mogoče. Ampak vseeno vprašaj, morda je pa v kakšni situaciji to možno.

Mislim, da ne bo slo tako lahko.
Pri taksnih zadevah kar precej komplicirajo.
V bistvu je sele sodisce tisto, ki bo s sklepom o dedovanju dolocilo vaju dve kot dedinji. Vajina pisna soglasja pri tem nic ne pomagajo, saj nimata nobenega dokaza, da sta vedve res dedinji.
Predlagam pa, da poskusita s kopijo mrliskega lista.
Pri meni smo v obeh primerih imeli dedno razpravo se pred iztekom registracije, tako da se mi, na sreco, ni bilo treba se s tem ukvarjati.
Veliko srece, Aja.

Odgovor na to vprašanje sem ti odgovorila na življenje oh ta življenje.Upam da sem ti kaj pomagala.To je bilo leta 2001.
Lp

Meni je decembra umrl oče. Zapuščinske še ni bilo, ker po očetovi mami še ni bila rešene ena zadeva na višjem sodišču. Sodnik je zadeve združil, zato čakamo na rešitev višjega sodiščča. Z bratom sva edina dediča in med drugim je oče zapustil tudi osebni avto. Avtu je registracija potekla februarja in od takrat stoji na mojem dvorišču. Dokler ni zapuščinske ga ne morem niti registrirati niti prodati. Stoji, neuporaben in zgublja na ceni. Sodišča pa meljejo počasi. Žal.

Živjo,
sem odgovorila že na drugem forumu. Ni res, da na UE ne vejo, ali sta res dedinji. Tam pač živeča ožja družina podpiše nek obrazec, da se strinjajo z registracijo, in se avto mirno lahko registrira (preverjeno na Mačkovi). Prodati se ga pa res ne da. Vozi pa lahko.
LP

Potrjujem odgovor KatarineD: avto lahko registrirate (seveda na istega lastnika-ker prepisa ne morete še narediti) prodati pa ga ne morete.Šele po sklepu o dedovanju.

…avto lahko voziš, dokler je registracija še veljavna. Ko poteče, ni treba da stoji na dvorišču, greš lepo na Mačkovo, še prej napišeš, da si npr. ti edini dedič, da je oče umrl-daš kopijo mrliškega lista, in da bi rada avto registrirala. Registriraš ga pa lahko samo na Mačkovi, ne na AMZS al kje drugje. Registracija je pa še vedno na pokojniku, ne na dediču. Sej tud na UE vejo, da traja sto let predno pride do zapuščinske razprave, še zlasti v Lj.

Zanima me, koliko dni po zapadlem datumu lahko registriram avto?

kadarkoli, zakaj pa ne? oldtimerji so stari skoraj 100 let, pa jih še vedno registrijajo
Če ga ne registriraš, se pač ne voziš,pa je.
res ga pa moraš v 30 dneh odjaviti in vrnit tablice.
ampak to te bodo v ene 15 po zapadli regisraciji tako ali tako pisno obvestili.

Zdej itak pošiljajo obvestila iz MJU, da ti poteče registracija, je nisi dobila?
AVto lahko še registriraš 30 dni po zapadlem datumu, samo pazi…če te dobi policija, potem boš naj….!

New Report

Close