Najdi forum

sonce postaja vse bolj nevarno

Ste morda opazili nedavno posebno izjavo za javnost, kjer slovenski dermatologi opozarjajo na nevarnost UV žarkov in vsem priporočajo, naj se jim izogibajo. Kaksen je vas odnos do soncenja, se še vedno veselo nastavljate soncu, tudi v najhujsi pripeki?

Dragi prijatelj,
letos sem si kupila samoporjavitveno kremo in sem lepo rjava brez praženja na sončnem žaru. Imam pa 5 minut hoje do morja.

ravno danes se odpravljam na dopust-morje.Izogibala se bom sončnim žarkom ,vendar,da bi se izognil v celoti je,skorajda,nemogoče.
Pač krema z močnim zaščitnim faktorjem pa senca………. če imaš srečo,da je.
Doma pa…. kaj storiti ko se na kakšni bus postaji pražiš na soncu ?
Do samoporjavitvene kreme pa imam neko distancu;nikoli ne vem kje bo barve več oz.manj..skratka,da ne bom marogasta.Vseeno kako dobra krema je.

Hvala tv in Sari za odgovora, ki vsebinsko potrjujeta ime tega foruma.., to je MODROST!

Sem pa zaskrbljen zaradi odsotnosti Ponce, ker sumim, da morda nekje išče sonce, hehe…

Pri 45 letih sem resno zbolela zaradi preobcutljivosti na UV zarke.To je obolenje vezivnega tkiva.Terapije,visok faktor,kininski preparat,preventiva ze spomladi,nekaj let testiranja krvi na antitelesca.Tudi na snegu popolna zascita.Najhuje ,planinarjenju sem se morala vec ali manj odreci.Takrat sem mislila,kako bom sploh zivela!Pa se da! Najprej moras s sabo razcistiti,da je preventiva najbolj ucinkovita.Ugotovila sem,da je v senci krasno,plavam vsak dan 2x(do 11 in po 6 uri).Moj zascitni znak poleti je bil dolga leta jeans in bela bombazna srajca z dolgimi rokavi. Stanje je sedaj prakticno BP,ampak tocno vem,cesa ne smem.Ze marca meseca se zacne preventiva.V senci prekrasno,do konca poletja dobim prijeten ten brez mucenja.Nocem nikogar strasiti,toda zelo zalostno je bilo,ko se je poslovil hcerkin 37 letni sosolec,,jadralec od sedmega leta,zaradi koznega raka. Uzivajte poletne dni brez mucenja.Vsi dermatologi opozarjajo,da so opekline zaradi pretiranega soncenja v otroskih letih najbolj usodne.Starejsi manj. Lep pozdrav in lepo se imejte,pa brez strahu! Babi

Babi, ko si omenila 37 sošolca, jadralca, si me spomnila tudi na mojega sošolca na faksu-Stojana.Hudo mi je bilo, ko smo se od njega morali posloviti. Bil je res prijazen in veder fant, enkraten sošolec, dober človek… in resnično mi je žal zanj.

Pozdraljena,kaj je mogoce,da misliva istega?Studiral kemijo? Bil je tudi moj ucenec.Krasen fant,s starsi smo sosedje. Se vedno ga imam v mislih.
Leta tako hitro tecejo,da je bil res mogoce 37 let star.Hcerka jih bo letos 41.Da bilo je pred 4 leti.Bili smo v Angliji,ko smo zvedeli. Oglasi se Babi

Vem, kako so žalostni spomini, ko nas zapusti nekdo iz “naše” generacije.. Temo sem odprl ravno zaradi slovenske blazne neosvescenosti glede nevarnosti UV žarkov. Ocitno je bil tudi tvoj prijatelj njihova žrtev. Prav grozljivo mi je, ko berem reklame raznih solarijev. Kot da, zahvaljujoč globalnim klimatskim spremembam, ne bi živeli v živem zemeljskem solariju! Morda ves koliko časa je pri sošolcu trajalo od odkritja bolezni do smrti? Ne pisem brez veze, pač pa sebe smatram za delnega “surviveor-ja.

Draga Babi, kako je svet majhen, res misliva istega fanta. Že ko sem prebrala tvoj post, sem bila skoraj 100%-na, da pišeš o mojem sošolcu.
Skupaj smo študirali kemijo. Vedno, ko se spomnim nanj, mi je hudo. Takih fantov, kot je bil on, ne srečaš prav pogosto. Simpatičen, poln energije in življenjskega optimizma,vedno dobre volje, nesebično pripravljen pomagati… Vse njegove sošolce nas je močno potrla vest, da ga ni več med nami. Še posebej zato, ker je bil Stojan v dveh letih že tretji fant iz naše generacije, ki je umrl za rakom. In to sami fajn fantje. Resnično. Človek se začne spraševati, če pri vsem tem ni imela tudi kemija prstov vmes.
Tolaži me spoznanje in vera, da ti fantje, kljub fizični smrti, vendarle še živijo – v naših srcih, spominih…Veliko so nam dali, čeprav v kratkem času.
Babi, prav je , da ti ob tej priložnosti povem, da nam tudi ti veliko daješ. Tvoji prispevki me vedno razveselijo in veliko naučijo in čeprav te osebno ne poznam, si mi postala sedaj še bližja. Vidiš, Stojan je med nami in nas povezuje. Lep pozdrav tebi in Stojanovim staršem, čeprav se ne poznamo.

(oprosti, ker te tikam)

Hej,draga deklica!
Tako toplo mi je pri srcu,ko berem tvoje vrstice.Vse,kar si povedala o Stojanu,,je tako iskreno in resnicno.Zivimo v zelo lepem delu Kopra in smo cel trg kot celota.Vsakega pogresamo,na zalost se ljudje tudi poslavljajo.
Dve leti za Stojanom se je poslovila 42 letna deklica,sportnica,zivela zdravo,pustila 7 in 1 leto stara otrocka:tudi rak.Saj si res lahko clovek rece,da je to krivicno.Stojan ima deklico malo mlajso kot je moj vnuk.Ti ne ves,kaksen decek je to bil in v kaksnega zrelega,cudovitega moza je zrasel.No, saj si ga poznala.
Starse in Damjano bom pozdravila,,jim bo toplo.Ko grem na grob svojih starsev,vedno prizgem svecko se Stojanu.
Hvala za vse tople besede;tudi ve ste mi drage. Przenimo temacne misli,saj ti krasni ljudje zivijo z nami. Lep topel pozdrav Babi

ravnatelj naše šole nam je v 5.r. OŠ razlagal , da se sončimo lahko od 7.h – 9.h dopoldne in od 17.h – 19.h popoldne. In da bomo prav ta čas najlepše ogoreli.

Spominjam se, da sem vedno vlekla otroke že navsezgodaj na plažo, ko so drugi prihajali na plažo, smo mi odhajali že iz nje. Potem pa pozno popoldne spet na plažo, ko so se drugi, nekateri že prav lepo ocvrti, vračali iz plaže.

Če pa smo kdaj ostali zaradi družbe, sem otrokom dala gor majice in kape na glavo. Da so bili lepo zaščiteni.

Poizkusite se namazati pred sončenjem z limoninim sokom. Sok limone nevtralizira sončne žarke in čez čas potipajte svojo kožo , kako je enkratna za otip.

Zvečer se lahko namažete z olivnim ali kokosovim oljem.

Po vsakodnevnem sončenju pa koža nadalje zahteva posebne kreme, da se prehitro ne postara.

Svojemu 14.letnemu sinu sem rekla, naj ima oblečeno majico, ko gre na bazen. Domov je prišel ves opečen, pa tudi druga dva njegova prijatelja.
Sedaj mu lupim cele plahte kože. Čeprav ve, da je sončenje škodljivo, ne upošteva nasvetov.

Imela si za tiste case zelo pametnega ravnatelja, saj teh stvari vecina ljudi se danes ve.. Upam in zelim, da bi tudi vsi tvoji dobri nasveti se komu prisli prav..

Z pubertetniki pa je ze tako, da so v teh letih najbolj pametni.. Od enega ali dveh lupljenj kože zagotovo se ne bo dobil raka, koristilo pa mu zagotovo ne bo. .. Je pa problem v tem, da se obsevanost od UV zarkov sesteva podobno kot pri radiacijskem sevanju. In do modrejsih let se zna nabrat …

Drug problem je stanjsana ozonska plast nad nami, ki je pripomogla, da se je pri nas v zadnjih desetih letih stevilo najbolj nevarnega kožnega raka pri moških vec kot podvojilo, pri zenskah pa skoraj potrojilo. Seveda placujemo davek za tisto mladostno zagorelost, ki nam je bila vzor iz amerisjkih filmov..

Je pa kar dve tretini melanomov povezano z vplivom ultravijoličnih žarkov iz sončnega spektra. Pomemben je način tudi izpostavljanja sončnim žarkom. Bolezen se pogosteje pojavi pri kratkotrajnem intenzivnem soncenju brez zaščite, ki ima za posledico opekline. Kateri del ultravijoličnega spektra (UV-A in UV-B) je nevarnejši, še ni znano. Nekatere raziskave kažejo na vlogo UV-A žarkov, kar je pomembno zaradi uporabe solarijev.

Sonce obožujem samo iz sence. Že veliko vrsto let.
lp

Oprosti na radovednosti; a imas za to kak poseben razlog?

kar se škratek nauči to škrat zna:))

že od malega. mene med 11 in 15 uro ni
videti na soncu, brez ustrezne zaščite, kar upošteva
tudi moj podmladek…. Pa takrat še niso na ves glas govorili
o ozonski luknji, kožnem raku ipd…
V mojih Butalih so pač pogruntali sami kaj koža mara in kaj ne..

Pa še na plažah nimam nikoli nikjer
problema, saj oddidem ko drugi prihajajo
in pridem spet ko drugi zopet odhajajo…

New Report

Close