Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Starejši so modrejši Kaj bi si vi mislili o takem cloveku?

Kaj bi si vi mislili o takem cloveku?

Moja sodelavka je prijetna, inteligentna, razgledana in na zelo visoki poziciji v podjetju…Vsak dan se malce oglasi na kratek klepet, se posebej ob hudih dnevih in lahko recem, da sva ze skoraj v bolj “prijateljskih” odnosih od drugih sodelavcev in sodelavk…Vsako leto se spomnim, kdaj ima rojstni dan in ji prinesem kaksno mini, mini darilce, naprimer rozico…In ona meni..A kaj, ko vsa njena “darilca” pocasi po vrednosti lezejo ze malce navzgor. Vedno pa so inovativna, tako, da skoraj vedno pripomnim, od kod njene izvirne ideje…
Letos pa sem ob svojem rojstnem dnevu spet dobila darilo, s pojasnilom, da ze ob vsakem novem letu , kadar se sprehaja v trgovinah pomisli, kaj bo meni kupila za rojstni dan….Sicer mi je bilo ob prevzemu darila kar malce nerodno, saj je resnicno nekaj izvirnega, a tudi ni tako poceni, kajti navajena sem bolj skromnih daril…Pa se bolje se pocutim ob bolj skromnih darilih, saj sem vajena prejemati in dajati skromna a prisrcna darilca…
No, in ko sem to darilce prinesla domov ( gre za okras v stanovanju ) in ga postavila na mizo, sem vsa osupla opazila na nekem, dokaj opazljivem mestu, da ga krasi ime neke firme…..Vse skupaj ne bi imelo zame nobene teze, ce se ta gospa ne bi pohvalila ob predaji darilca, da izbira darilca ze vnaprej in se za vsakega obdarovanca potrudi izbrati njemu prav “na kozo” napisano “zadevo”…. Torej se je lepo, lepo zlagala! Raje bi videla, da bi mi le ob lepih zeljah stisnila roko, tako pa…..
Seveda molcim kakor grob, vendar ne vem, kaj naj si mislim o tej osebi, za katero sem menila, da jo poznam…A izgleda, da je vseeno ne poznam….
In kaj bi si mislili vi o taksni situaciji ?

Napisa firme ( ki je bilo narocnik serije daril…) zagotovo gospa ni opazila, saj je bilo v posebni skatli in zasciteno naokoli s protilomno zascito, medtem ko je bilo darilo polozeno v skatlo tako, da je bil napis na hrbtni strani tega darilca v skatli…Tako LP!

Mogoče je pa, ko je dobila darilo takoj pomislila: “Joj, tole je pa ravno Ponci na kožo pisano!” Se je meni tudi že to zgodilo, samo da jaz potem darila vseeno nisem dala prijateljici za rojstni dan, ampak kar tako (enkrat, ko je prišla na obisk).

Oprosti, ampak na takih podrobnostih se vidi koliko te kdo ceni, koliko časa je pripravljen podariti iskanju darila, ki naj bi bilo tebi čimbolj všeč. Saj je lahko malenkost, ki pa če je izvirna bolj “vžge” kot pa če je še ne vem kaj velikega.
Drobna malenkost, ki pa je zelo zgovorna.
Morda se je prijateljici mudilo in ni utegnila posvetiti časa še iskanju darila. Ne vem tega ker je ne poznam (to boš boljše precenila ti sama), vsekakor pa bi bil malo bolj pozoren na to kako te jemlje kot človeka. Ali tko malo bolj na hitro in z levo roko, ali pa te vseeno spoštuje in je bil to samo majhen spodrsljaj.
Vsekakor boš morala preceniti sama.
Lepo bodi!

jaz bi se z njo pogovorila.S svojim vedenjem te sili v nakup enakovrednih daril.
Kako se to konča pa vemo.Vedno večja ,vedno dražja darila in če imaš več prijateljev to ni od muh.
Prepričana sem,da veliko pomeni topel stisk roke in kakšna rožica.
Res pa je ,da je reči eno,narediti pa drugo.
Sem se ,pred kratkim,znašla v podobni situaciji….”samo rožica” smo bili domenjeni…ampak jaz sem hodila po Čopovi DZSZ in tako,zelo všeč in prijateljici na kožo pisana je bila neka cedejevka…poslušala sem in poslušala,razmišljala in ko sem spraševala če je to zadnja izdaja njene plošče ,sem jo tudi kupila.

Ne vem kaj naj rečem…pri teh darilih je resnično težko.Odločaš se,navadno,ko si v situaciji..

Samo toliko…če kaj pomaga :))

Lp

Jaz sem se z mojimi prijateljicami zmenila, da si izmenjamo izključno pozornostna darila.
V službi pa se obdarujemo samo ob okroglih obletnicah. Glede na vaš medsebojen služben odnos se poslužite diplomacije. Menim, da pretirana prizadetost, če je mogoče res dala vam darilo, ki ga je verjetno dobila vljudnostno, ni potrebna.
Mogoče pa vseno predlagate, da si raje izmenjujeta rožico, na primer.

Hoj, Ponca!
A veš, da sem za lanski rojstni dan dobila od prijateljice vrhunsko arhivsko vino v posebni steklenici in prekrasno aranžirano? “Sem dobro izbrala?” me je vprašala, ko me je poljubila na lička. Zelo sem ga bila vesela, ko pa sem ga doma odvila, se je na hrbtni strani zableščal napis: PETROL. Svakinja te moje prijateljice je zaposlena v Petrolu in malce grenko se mi je storilo pri srcu.
Potem smo nekaj mesecev kasneje imele pri njej “babji žur” in pogovor je nanesel na darila in izvirnost le-teh. In je prišlo mojih pet minut, ko sem ji nadvse prijazno povedala, da nisem bila prav nič užaljena, ker mi je podarila Petrolovo vino, pomembno je le, da je bilo iz srca. Njeno barvitost obraza in poglede v tla sem velikodušno prezrla, v sebi pa čutila, kako je prav, da sem počistila to.

Tudi tebi priporočam, da sodelavki v pravem trenutku na lep način poveš o tem odkritju in jo tako postaviš na realna tla. Ne vem, zakaj, ampak iz tvojega pisanja se mi zdi, da njen odnos do tebe diši po rahlo vzvišenem, zato ji ne bo nič škodilo, če bo sestopila.

Lep pozdrav,
Modra

ojla, Ponca!

pravzaprav so že ostali vse povedali…sama se boš morala odločiti, ali boš pripetljaj spregledala in si mislila svoje, ali pa jo boš spustila na realna tla (kot je storila Modra).
v vsakem primeru pa tako dejanje o človeku marsikaj pove. recimo to, da ni to, za kar se izdaja. da bi rada pred tabo izpadla boljša. zakaj se ljudje tako radi skrivajo za fasado? ali je to nekaj podobnega kot tisto, ko ljudje prodajo “gate z riti”, da lahko kupijo nov avto – samo da se vidi razkošje?

glede daril se samo striktno držim pravila, da nikomur ne kupim velikega darila samo zato, ker je on/ona kupil/a meni podobno. ne. kupila bom za toliko, kolikor sem se namenila dati. tudi pri hčerah se trudim, da bi jima dopovedala, da je darilo lahko tudi majhno, da je le iz srca. šopek poljskih rož pomeni, da se je človek potrudil in jih šel sam nabrat. razkošen šopek iz cvetličarne pomeni, da je v pomanjaknju časa odšel tja, vrgel na pult 5 jurjev in v zameno dobil šop pisane zelenjave, “da bo nekaj za dat iz rok”.
No, meni so vsekakor ljubše poljske rožice.

O, oo…Upam, da si dobila mail…Si kaj pogledala? Ostalo sledi! LP!

Hvala vam vsem za odzive na mojo temo….Ja, vsakdo je polozil svoj kamencek v mozaik in slika se nekako ze kaze….Nikoli nismo dovolj pametni in izkuseni, dokler zivimo…In nikoli ne poznamo ljudi v taksnem obsegu, da nas le-ti ne bi utegnili se s cim presenetiti….Mogoce ne bom nikoli omenila, da sem opazila ze “podedovano” darilo, ki naj bi ga kdo izbral le zame s taksnim “pompom”… Zato, ker je vec vredno spoznanje o tem, s kom imam opravka, kakor grenak obcutek, da sem nekoga dobila “in fligranti” pri lazi in bi ostala brez nekih prijetnih vsakodnevnih odnosov, ki mi pa vseeno nekaj pomenijo…Predpostavljam, da bi bila ta gospa zeloooo uzaljena, ker jo je “razkrinkala” neka manj pomemba Ponca!Le poglabljala ne bom najinih sicersnjih odnosov…Nacrtno pac….(Vcasih pa spet ni dobro biti prevec dosleden, kajne ? )..
Ja, mogoce kaze taksen nacin vedenja gospe neko vzvisenost ( za kar morda obstajajo realni razlogi v zivljenju ), po drugi strani pa si ne znam razloziti, zakaj potem nekaksno “napihovanje”, ce to sploh ni potrebno v odnosu do mene….Enostavno spregledas, da ima kdo rojstni dan pa je tudi dobro, kajne? Saj nismo bliznja zlahta…..
Vsem zelim obilico prijetnih uric in lepih dni! LP

oj!!
nisem še uspela, ker mi stran (netscape) ne dela dobro. ti bom poslala odgovor s svojega drugega maila, pa mi odslej piši na tega, prav??

imej se lepo!

Yesss! Drzi mi se! LP!

Pozdravljena

Ja, težko je reči. Verjetno si razočarana, tudi jaz sem bila. Moja svakinja ima navado, da darilo, ki ga dobi ona ali njeni otroci, spravi in ga da potem naprej.
Ko sva nazadnje z možem kupovala darilo za njen rojstni dan, sva jo vprašala, kaj bi rada, da ne bi rada kupovala za koga drugega. Tudi ko njeni otroci dobijo čokolado, na čokolado napišem ime, ker nočem, da čokolado spravi v predal in jo da potem nekomu drugemu. Jaz pa tudi vem, da je darilo, ki ga dobim od nje ni zame.

Ko sem bila mala, smo vedno bonboniere in buteljke podarjali naprej. Če se je kdaj komu posrečilo pregovoriti mamo, da smo kaj odprli, so bili notri napol plesnivi ali posušeni bonboni, in če bi kakšno stvar , ki smo jo podarili ob novem letu srivaj na drobno označila, bi jo morda čez pet let dobila od kakšne petnajste tete nazaj. Zgleda, da so to vsi delali. Zakaj?
Moja mama na primer je bila skromna in pri sebi varčna. Tega je za mene škoda, si je mislila, bila je zakompleksana. Kakšna druga sorodnica si je morda mislila, da lahko nekaj lepšega podari, kot si finančno lahko privošči, in pač osreči kakšno nečakinjo. Nekdo je morda imel majhno punčko zelo rad in je mislil, boljše, da ona to poje kot jaz, se bom že vzdržal, ona bo pa vesela. Vidiš, same pozitivne misli.
Pred novim letom kupujem buteljke in sladkarije in jih imam v enem kotu za poslovne stranke. Potem podarjam, istočasno dobivam in odlagam zraven. Kaj lahko se tudi kdaj zmotim, pri vsakem pomislim, aha, on bi rad slajše vino, ali pa, temu bom dala raje arhivo… Jo tam vzamem in podarim. Saj to ni zdaj nekaj slabega, privoščila sem vsakemu in na vsakega sem mislila. Kaj pa je važno, katero sem ravno jaz plačala in katero dobila. Hočem, da buteljko ima in dam.
Pazim na napise, če so. Če so skriti, bog pomagaj, verjetno se je zgodilo kdaj.
Upam, da me dobitnik ni obsojal, kot berem zgoraj.
Tvoja kolegica ti je privoščila nekaj, kar je sama dobila. Ko je dobila, je najprej pomislila, kako lepa stvar. Potem pa druga misel, to bom dala moji dragi Ponci.
Lepo.

Draga Ponca, tako kot razmišlja Nastja v zaključku svojega pisma, razmišljam tudi jaz. Ta tvoja sodelavka te ima v resnici rada in ti privošči same lepe stvari.
Prav gotovo tudi ne pričakuje enakovredna povračila od tebe. Ti kar ostani pri svojih skromnih darilcih, ki so ljuba pozornost in ona to ve.
Jaz sem vajinega prijateljstva na delovnem mestu prav vesela. Lep pozdrav!

Hvala vama Nastja in Mitka!
Res zanimivo slisati iz toliko zornih kotov. Saj vem, da je ozadje pozitivno, res…Vendar bi jaz osebno to drugace izpeljala, pa sem potrebovala se osvetlitev iz drugih zornih kotov, s stalisca pogleda “drugih oci”. Tako nekako…
Jaz bi namrec povedala, da sem dobilo darilo od firme te in te, pa da je takoooo lepo, da me je ob tem presunila ideja, da bi ravno taksno zasluzila ta in ta oseba, ker ji je enostavno pisano na kozo….Ne bi se pa zlagala, da sem letala po mestu in iskala konkretno darilo ravno za mene, naprimer…..
A kakor pravita, je tole zanemarljiva laz, z dobrim namenom v ozadju, ki pretehta vse…
Ja, najbrz moram stvari dojemat na taksen nacin pac…Hvala vsem, ki ste povedali svoje mnenje…Vcasih morda res kompliciram….Zelim vam leeeep soncen in cimbolj suh dan, brez tiste zoprne, tezke vlage v zraku! LP!

Vem, da sem malo pozna s svojim komentarjem, ampak bolj redko obiščem ta forum. Na misel mi je prišlo nekaj bolj za hec, kot zares: že ob novem letu se zamisli nad tem, kaj vam bo dala za rojstni dan…..ja, kdaj se pa delijo poslovna darila…?…ob novem letu!
Ne želim prilivati olja na ogenj razburkanih čustev, ampak mislim, da je vaša prizadetost normalna. Je pa res, da je možno zadevo gledati tudi drugače. Jaz bi pustila času čas – spoznali ste nekaj o njej, prijetni klepeti pa lahko ostanejo še naprej prijetni.

Lep pozdrav!

O, zdravo! Nic nisi pozna s komentarjem…Ljudi spoznavamo vedno znova, pa ceprav menimo, da o njih vemo veliko…Se vedno nas utegne kaj pri tem ali onem presenetiti v pozitivnem ali v negativnem smislu…Hvala ti za mnenje in LP!

Pa kaj potem, če je bilo vino od Petrola. A si bila kaj manj pijana, kot če bi gor pisalo Vino koper?
Kaj je pravzaprav bolj važno. Ali darilo, ali koliko je tisti ki ti ga je dal zapravil zanj?
Zakaj misliš, da darilo, ko je poceni ali zastonj ni dano od srca?
Modra. Namesto da bi bila daril in vina vesela, pa greš še očitat ženski, o svojem detektivskem odkritju. Nesramno od tebe.

Spoštovani Megaboy.

Dejansko ni fora v tem, koliko darilo stane. Je pa v darilu, ja.

Zakaj se ljudje obdarujemo? Zakaj ti nekoga obdaruješ? Zaradi obdarovanja samega ali ker želiš določeni osebi dati nekaj samo zanjo in jo s tem razveseliti?
Mar ti nikoli nekomu ne prineseš pozornosti kar tako, ker ti je to v veselje in ne ker je treba?

Iz darila se vidi, koliko pomeniš osebi, ki ti ga je namenila. Verjetno svoji izbranki ne boš lahkega srca podaril vaze ali kompleta pisal, ki si jo/ga dobil od stranke.
Jaz še za svoje poslovne stranke previdno izbiram darila, nekomu, ki je usekan na domačo obrt in izdelke iz naravnih materialov, nikakor ne bom podarila srebrnega barometra za na mizo. Čeprav je drag in četudi firma časti.

In če dejansko misliš, da ljudje zaradi tega delamo iz muhe slona, potem si v resnici to, kar predstavlja tvoj nick.

Pa brez zamere.

New Report

Close