Najdi forum

kam z ostanki hrane

Mene pa zanima kam drugi spravljate ostanke (preveč kuhane hrane ali olja iz friteze (kajti jaz jo še vedno uporabljam). Kam vi na vasi in kam vi iz mesta? Vedno si belim glavo kam s tem.

Svetujte mi.

Jaz sem doma iz primesta Lj, in ne vržemo stran tudi olupka od banane .
Oče ima v najemu eno kmetijo kjer ima zajce kure, koze, kobilco in gre vse to tja.
Mami ima v kuhinji pri smeteh v omari eno liter in pol veliko posodo, kamor dajemo vse rastlinske odpadke – ostanke od kosila-krompir, omakce…., in to vsak večer odneseta živalim, otreblejno solato razne olupke od jabolk… pa sproti odnese ata na “ranč”.
No sama sem tudi tko vzgojena, da ne gre nič stran in ko se bom sedaj odselila bom s seboj vzela tudi 3 kure, da jim bom lahko tudi tam kaj “pospravla”

Probava kuhati res toliko kot bova pojedla, tako da ostane bolj malo. Stehtam tudi testenine, ker nikoli ne vem koliko jih rabim, ker pač uporabim različne oblike. Drugače pa odvisno kaj ostane. Meso lahko poješ za večerjo, pico isto, testenin ne šparava, rižota je pogreta dobra, kuhan krompir okisam in dam v tupervarico pa v hladilnik pa je za naslednji dan za na solato. Olje od pečenja (nimam friteze, a mi je škoda le enkrat pečt krompir notri) pa precedim v tupervarico in dam pod umivalnik. No ja od pohanja ali rib ga običajno zavržem. Če pa ostane veliko jote in se mi je ne da naslednji dan jesti jo butnem v zmrzovalnik, isto kakšno omako za na špagete ali kaj podobnega, pa je za naslednjič. Aja živim pa v naselju izven mesta, imamo sicer kompost in to, a men se ne zdi vsakič do tja, pač lenoba ni kaj, tako da bolj smeti pojejo.

Hoj Karolina!
Jaz, mestna, ce se le da, v zamrzovalnik….Friteza mi je ze odsluzila in sem se ji tudi odpovedala….Ostalo pa gre lepo v smetnjak….LP!

Hej,nona Karolina! Smo mestni in majhna druzina.Hrana mi skorajda ne ostaja.
Cvrte stvari imajo radi mladi, naredim zaradi njih.Zase ne porabim veliko olja,ker rada prazim bolj na hladno.Friteze nisem imela nikoli.Ze kuhano hrano(tisto,ki lahko) pustim v hladilniku do vecera,ali drugega dne,ostalo v zamrzovalnik.Se kako prav pride! Lep pozdrav Vipavi in tebi Babi

Punce hvala za odgovore, a mene je najbolj matralo kam s hrano (staro olje, kosti od mesa, ostanki mineštre, fandač od kofeta ( a me razumete? se malo hecam), olupki od sira, banane, kam to deti. Saj ostale hrane tudi jaz skoro ne zavržem, raje skuham manj, mineštro pa tako za dva dni, ker je drugi dan še boljša. O kokoših razmišlam tudi jaz, ker so to najboljši “pospravljjlci” hrane a jih nimam kje imeti. Kontejnerja pa nimam blizu hiše je kar oddaljen.

Mi smo tudi mestni. Olje od cvrenja ohladim, ga zprem v plastično steklenico in v smeti, kosti dam snahi za psa, ostanke hrane pojemo zvečer, ali pa zamrznemo, olupke in podobno pa seveda v smeti. Končno smo dobili smetnjake za ločene odpadke in mi bo malo laže, ker sem do sedaj imela kar slabo vest, ker smo ločevali le papir in steklo. V mestu so pač najbolj nerodni organski odpadki, ker se usmradijo.
LP

Ja, groza je tole z ostanki hrane. Vedno me jezi, če kaj ostane. Zadnje čase mislim, da je bolje, da gre v smetnjak, kot v moj vampek. OLje od cvretja gre obvezno stran, ne šparam ga, kot ga je mama. Ker smo mestni, gredo tudi vsi olupki od sadja, krompirja , zelenjave… v smeti. Sem sicer ekološko osveščena, zbiram star papir, embalažo in steklo. Kontejnerjev za biološke odpadke pa nimamo, pa tudi če bi jih imeli, me zanima, kako bi bilo s smradom. Kosti gredo seveda v smeti in kakšna klobasa, ki se že dva dni valja, čeprav sem že tudi to nesla dol kužkom pred blok. Ko režem meso, malo nafutram muca – s tistim, ki bi ga sicer zavrgla. Večen problem pa je kruh. Dostikrat ga hranim in grem na Ljubljanico nahranit račke, zelo velikokrat pa gre v smeti. Mi je žal, če me bo kdo kregal, a tako je. Enolončnice so drug dan res še boljše, premalo pa zamrzujem. Hvala za nasvet!

Mene je moja mati vedno navajala naj skuham raje malo manj, da se vse poje, “če je pa še kdo lačen naj si pa še en kos kruha odreže”. V smeti s hrano? Bog ne daj! To se tudi meni zdi dobesedno greh. Zlasti dandanašnji, ko se da shraniti preostanek hrane v zamrzovalnike. Kruh je treba posušiti in iz njega narediti drobtine, ki so v trgovini kar drage ali pa dobre kruhove cmoke.
Vso zelenjavo jaz takoj, ko jo prinesem domov, zavijem v časopisni papir, zlasti zeleno solato. Če je zelo mokra pustim, da se na papirju odteče in jo potem zavijem v novega. Šele potem jo dam v polivinil vrečko in v hladilnik ali na hladen prostor z njo. Tako niti malo ne zgnije.
Vsi organski odpadki spadajo na kompostnik. Tiste, ki gredo v kontejner je tudi dobro zaviti v časopisni papir. Olje od cvrenja tudi jaz ohladim in zavržem v plastični steklenici. LP

Vsem lepa hvala.
karolina

New Report

Close