Najdi forum

vaš nasvet – vračilo varščine

Prosila bi vas za nasvet oz. pomoč.

Ob najemu stanovanja v Ljubljani smo plačale enomesečno varščino. Stanovanje je staro vsaj 30 let. Ob najemu je bila noter vsaj 25 let stara TV, pralni stroj cca 40 let, hladilnih cca 20 let. Vse je še delovalo v skladu z leti. Zgodilo se je da je vse to crknilo in lastniki so rekli naj TV vržemo stran, hladilnik bodo zamenjali oni, ker to spada k osnovni opremi stanovanja, pralni stroj naj si nabavimo same. In tako smo naredile.
Junija se izselimo. In zaradi zgoraj naštetega sedaj lastniki hočejo obdržati varščino v višini ene mesečne najemnine, cca 96 000 SIT. S čimer se me seveda ne strinjamo, saj glede na zgornji opis aparati niti približno niso bili toliko vredni. Poleg tega pa smo ob vselitvi tudi same morale nekaj vložiti v stanovanje, da smo si ga funkcionalno uredile (luč je takoj crknila, pojstle smo zalimale, ker se niti sedet ni dalo gor od razmajanosti).
Zadnje najemnine nismo plačale, ker smo predvidevale, da se bo za to uporabila varščina. Pogodbe niso bile uverjene, stanovanje se je oddajalo na črno.
Zanima me vaše mnenje. Je prav kar lastniki zahtevajo? Kakšen dogovor bi lahko sklenile? Nas lahko kakorkoli preganjajo, če stanovanje enostavno izpraznimo in gremo brez da plačamo stroške,ki jih oni zahtevajo (ostale obveznosti imamo vse poravnane kar se tiče stroškov in najemnine)? Kaj storiti?

Hvala!

V mojih študentskih letih sem imela podobno izkušnjo. Le da takrat še ni bilo prakse plačevanja varščine. Sem pa kar nekaj vložila v stanovanje in zadnji mesec preprosto nisem plačala najmenine, čeprav je lastnik to zahteval. Enostavno sem spakirala in se odselila, lastnik pa ni imel nobenega argumenta, da bi me lahko preganjal.

Prepričana sem, da lahko tudi ve odidete brez besed – razen, če lastnik želi, da ga zagrabi inšpekcija. Če se vam stroški najemnine vsaj približno pokrijejo z varščino, potem storite to brez slabe vesti.

Prav na živce mi gredo materialisti, ki skubijo študente, uf!

Jaz mislim, da vam je lastnik še celo dolžan za popravilo luči in razmajanega pohištva, kaj šele, da bi od vas zahteval vračilo zadnje najemnine. Modra ima prav.
Sramota, kako nekateri nelegalno skubijo študente! Lp

ja kaj pa TV in stroj? čeprav je bilo predpotopno – ali nismo mu dolžne dati ničesar?

Jaz tudi oddajam stanovanje in v njem je bil star pralni stroj. Sedaj se je fantu pokvaril in me je tudi vprašal kaj naredi z njim. Rekla sem mu da ga lahko zavrže. Mi pa ne pade niti na misel, da bi mi kupoval drugega. Tudi varščine nisem nobene zahtevala. Jaz bi tega na vašem mestu ne plačala. Tako, da veste da nismo vsi enaki niti stanodajalci!

Varščina je zato, če ve kej razbijete oz. tko uporabljate, da se zrad vas kej pokvar. Če crkne zarad starosti niste nč krive in tle nima varščina kej delt.

Ve greste komot vn in mu ne plačate zadnje najemnine, sej bo itak varščino za to pobral. Preganjal vas ne bo, ker vas nima na podlagi česa, ker vas je mel notr na črno. On ni nč oškodovan in to ve, zdej misle sam še kej ekstra iz tega vn potegnt, to je vse

Tudi jaz oddajam stanovanje. Varščina se ne vrača v primeru, če je bila povzročena škoda. Če pa so gospodinjski aparati dotrajani, mu niste dolžni NIČ. Sramotno je že to, da ljudje za drag denar oddajajo razpadajoča “kao stanovanja”, cenijo jih pa tako, kot da so ne vem kakšen komfort. Sploh pa, če zadnje najemnine niste plačali, lep pozdrav in nasvidenje. Gospod si bo pa brez skrbi hitro poiskal novo žrtev.

Se strinjam z vsem, kar so pisali drugi. Namen varščine je neke vrste garancija, da bodo najemniki s stanovanjem odgovorno in pazljivo ravnali – če povzročijo kako škodo, se njena odprava krije iz varščine.

Treba pa je ločiti škodo iz malomarnosti ali celo namerno povzročeno od prenehanja delovanja aparatov zaradi dotrajanosti. To nima z varščino nobene zveze. Še več, ker ste nove aparate kupile same, odpravile pa ste tudi druge manjše pomanjkljivosti v stanovanju, bi vam lastnik moral vrniti še več kot le celo varščino.

Glede na to, da je oddajal na črno, nima kake resne pravne podlage, da vas preganja, če zadnje najemnine ne plačate in se potem junija izselite. Verjetno
je to v dani situaciji edina praktično pametna rešitev.

pozdravljeni,imam vprašanje okrog vračila varščine. Lani avgusta sem se vselila v sobo,kjer sem prej plačala varščino v vrednosti ene najemnine. Po treh mesecih sem šla ven,saj sem drugje našla bolj ugodno garsonjero. Lastnik sobe mi je rekel,da mi bo varščino vrnil takoj,ko v sobo dobi drugo punco,s čimer sem se strinjala,čeprav je v pogodbi napisal,da mi vrne varščino ob sporazumni prekinitvi pogodbe ( kar je bilo narejeno) ali pa da obračuna kot zadnjo najemnino. Nič od tega ni naredil,zato sem ga po sedmih mesecih poklicala in ga vprašala,kaj se dogaja z mojo varščino in mi je rekel,da “je mislil,da sem razumela,ker me ni poklical po 30-ih dneh,da mi varščine ne vrne.” Rekel je še,da mi v pogodbi piše,da imam 30-dnevni odpovedni rok in da mi zaradi tega ne vrne varščine,čeprav mi dejansko v pogodbi piše le,da moram 30 dni pred potekom pogodbe od lastnika pridobiti soglasje o podaljšanju pogodbe,kar pa zame ni prišlo v poštev.

Kaj naj naredim in kako lahko pridem do moje varščine?

Lp,Marta

Če v pogodbi res piše, da imaš 30 dnevni odpovedni rok in ti tega nisi upoštevala, ne moreš nič. 30 dni prej bi morala sobo odpovedati.
Meni gredo pa resnično na živce takšni, ki pridejo za mesec ali dva, predtem pa sveto obljubljajo, da bodo ostali vsaj leto dni.
Tudi jaz oddajam stanovanja in v pogodbi lepo piše, da se oddaja za dobo enega leta. Če go želi oditi prej, varščina zapade, saj se ni držal dogovora.

No, varščina nič ne zapade, lahko pa se uporabi za poplačilo zapadlih, a neplačanih obveznosti. V tvojem primeru,če sem prav razumel, nisi upoštevala odpovednega roka, kar v bistvu pomeni, da si zadnji mesec še bila najemnica. Najemnina za ta mesec se pa seveda lahko poračuna iz varščine, zato ima lastnik tu najbrž prav.

Če se ne držiš tega, kar piše v pogodbi, varščina zapade, ja! Neplačane obveznosti pa itak mora poravnati najemnik iz svojega žepa in ne iz varščine, halo!!

New Report

Close