Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika barva monitorja

barva monitorja

ker pred racunalnikom prezivim 10+ ur na dan me zanima, ali je poleg kvalitete monitorja vazna tudi njegova barva: recimo rdec monitor (193p) je najbrz precej bolj agresiven do oci kot siv?

Na to vprašanje vam lahko natančno odgovorim, saj poleg tega, da sem optik, sem tudi računalniški programer (npr. sam izdelujem tudi svoje internetne strani) in nasplošno sem podvržen elektroniki.

Izbira barve je najtežja zadeva. Pravilno ste ugotovili, da žive barve bolj vzburjajo receptorje (čutilne celice). Torej izberite blage svetlejše barve.

Glede zdravstvenih zadev je vsekakor najbolj priporočljiv LCD zaslon. Saj monitorji s katodno cevjo sevajo, zaradi osveževanja slike pride do glavobola, nepotrebnega naprezanja in utrujanja oči. Sicer mi niste napisali, kakšne vrste dela opravljate na računalniku, saj bi vam lahko svetoval tudi v tej smeri. Lahko vam nanizam nekaj iztočnic, da si boste lahko pomagali.

Pri LCD ekranih pazite na:
– diagonalo zaslona (priporočam 17 inčev in več)
– maksimalno ločljivost
– kontrast in svetilnost
– širina vidnega polja
Če ga boste uporabljali za klasična pisarniška dela je LCD monitor najbolj primeren.

Če se boste ukvarjali s programiranjem, fotografijo, oblikovanjem, igranjem iger, gledanjem filmov, pa je boljši monitor s katodno cevjo, pri katerem pazite na:
– diagonalo zaslona (priporočam 19 inčev in več)
– maksimalno ločljivost (velikost pike)
– hitrosti osveževanja (85 Hz in več pri resoluciji 1024×768)
– antirefleksni sloj na steklu monitorja (skoraj obvezen)

Lahko pa se zaščitite s profesionalnimi očali za monitor, katera zaščitijo oči proti elektromagnetnemu sevanju, ki jih monitorji s katodno cevjo povzročajo. Dobite jih lahko pri:

Imajo pa ti monitorji seveda prednosti, saj se hitreje odzivajo na spremembe slike, lahko spreminjate ločljivost zaslona, nimajo tako imenovanih “pokvarjenih slikovnih točk” kot LCD zasloni.

Za boljše razumevanje lahko preberete še naslednje članke:

Lp.

Zanima me kje se da dobiti te očale za računalnik, ki preprečujejo elektromagnetsko sevanje. Na tistem naslovu jih ne najdem 🙁

Drugače pa me še zanima koliko take očale stanejo in ali jih lahko nosim jaz, čeprav ne uporabljam očal, ker vidim dobro.

In ali so taka očala res učinkovita.

Dobite jih lahko v optiki:

Cene se gibajo od 38.800,00 SIT naprej in so dobavljive z dioptrijo ali brez dioptrije.

Lp.

P.S. morate jih naročiti, niso prikazane na internetu

New Report

Close