Najdi forum

Moja tašča ima 94 let. Je sicer že zelo pozabljiva in zmedena ter težko hodi, vendar je do sedaj s pomočjo kar šlo. zadnjih nekaj tednov pa je začela odklanjati hrano, bila je že 12 ur na infuziji, ki se je zelo bala saj v svoji nemoči in zmedenosti ni mogla razumeti, zakaj sploh gre. Toda vse skupaj je pomagalo le za kratek čas. Dobila je tudi žele proti soor-u, vendar ni večjega učinka. Sedaj tudi piti noče več in ves čas dremlje. Jo pustimo počasi ugasniti ali se kljub njeni volji še naprej trudimo z bujenjem in hranjenjem.
Zelo hudo nam je tudi zaradi tasta, ki je nanjo zelo navezan.
Je še kaj, s čimer bi se dalo pomagati?

Hvala za odgovor!
Lucija

Spoštovana gospa Lucija!
Zelo mi je žal, da vam šele sedaj odgovarjam, vendar sem bila v mesecu juliju odsotna, tako da ne vem, če vam bo moj odgovor kaj pomagal.
Pri teki starosti se včasih res lahko vprašamo ali je nekoga smisleno siliti k hranjenju in pitju itd., da ga na tak način vzdržujemo pri življenju. Hkrati pa ga kar tako tudi ne moremo pustiti oditi, da bi umrl zaradi lakote. Najti moramo neko srednjo pot, ki pa jo ponavadi ne poznamo in jo je zaradi tega težko najti.
Pomembno pri tem je, da oseba, ki je v takem stanju ne trpi bolečin, je dobro oskrbovana – čista, brez preležanin in ni osamljena. Kako to zadostiti pa je kar vprašanje. Glede bolečin: nekako imamo v zavesti (predvsem starejši), da ne smemo vzeti preveč tablet, ker se nanje navadimo itd. To v takih primerih in v primerih, ko nekdo umira zaradi raka in ima močne bolečine, ne smemo upoštevati, ampak mu moramo zagotoviti tako obliko zdravil (tablete, svečke, injekcije, obliži, kapljice), da bolečin ne trpi. Morda pri vaši tašči bolečine niso izražene.
Kar se tiče dobre oskrbe – čistoče pomeni, da je dnevno preoblečena, so plenice, če jih ima zamenjane, je čista itd. To zelo pripomore k dobremu počutju.
In zadnje hrana in tekočina: količine niso tako potrebne, večkart dnevno ji morate ponuditi hrano, ki ji ustreza, morda v kašasti obliki itd. Če noče piti iz kozarca, morda bo lažje po slamici. Če pride do tega, da to ne zmore ji močite ustnice in usta z polčko na kateri je vata in jo namočite v vodi. To ji ne bo ohranjalo življenja ampak boste s tem zmanjšali občutek suhih uste zaradi katerih ljudje trpijo v takem stanju.
Kar je pa bistveno: veliko bodite ob njej. Pustite njenega moža, da sedi ob njej, jo drži za roko in se na tak način od nje poslovi. ravno tako tudi vsi ostali čalni.
Ne vem če sam vam odgovorila na vaše vprašanje tako kot ste želeli. Zavedam se, da ste v kočljivem položaju, vendar se ravnajte po občutkih, ki jih čutite v svojem srcu in naredite tako. Potem bom vse prav kakor se boste odločili.
V teh napornih dneh vam želim, da bi imeli dovolj moči in da bi bili zelo povezani med seboj.
Helena

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

New Report

Close