Najdi forum

OH TO KUHANJE…

Spoštovane mamice in očki ter seveda babice in dedki, skratka vsi tisti, ki skrbimo za naše otroke, da bodo zrastli v zdrave in vesele korenjake. Kaj kuhate za svojo družino vsak dan, dan za dnem, zjutraj, opoldne pa še zvečer in še kakšna malica vmes ….Trudim se, da bi kuhala zdravo in okusno hrano, vendar mi velikokrat zmanjka idej. Sploh, če otrok ne je rad sadja in zelenjave. Natrosite vaših receptov in lep pozdrav ter dober tek….

Ojoj, kuhanje…………
Pri nas so na jedilniku rižote, “makaronflajš”, ajdova kaša s porom in perutnino, ričet, filane paprike, raznorazne enolončnice, špinača in pire krompir,………. Sama klasika. Za spremembo pa kakšen nov recept pobran z Interneta, kitajsko, mehiško, ribe, včasih pa kar kaj ustvarjamo. jutri bodo pa sarme.

Sicer pa pogosto tudi sama lovim ideje in zdrave recepte. Na primer v makaronflajš proti koncu na drobno naribam korenje, da je več vitaminčkov. Tako se jih lahko spravi tudi v rižote in podobno 🙂

Nina

Polenta (pobrskaj za recepti Karmen M., meni so popestrili jedilnik), riž z zelenjavno ali mesno prilogo (rižote), lasagnja (poleti vanjo namečem skoraj vso zelenjavo z vrta), pa na pol kitajske jedi (primer: piščančji file narežem na koščke, dodam zelenjavo pri roki, vse skupaj popražim na čebuli, zraven pa dodam prilogo: riž, pire krompir, široki rezanci… seveda poljubno mešaš med seboj različno meso in različno zelenjavo).
Pri nas mora biti obvezno tudi juha: najhitreje je zelenjavna: zelenjavo vržem v multipraktik, prilijem vodo, dodam še žličko margarine, pa še eno kocko in jo imamo, zavrem in jo imamo.
Pa ribe, popečene z maslom, petršiljem in česnom…. mmm…
Jagoda

Morda lahko kakšno idejo in recept dobiš na forumu Hrana. Sicer ti lahko napišem nekaj stvari kaj kuham, če te zanima kakšen recept za kako stvar pa vprašaj. Tudi moja hči ravno ne obožuje zelenjave. Sadje še gre, zelenjava pa ne.
Sicer pa takole; Danes recimo sem skuhala čufte v paradižnikovi omaki in pire krompir, rdeča pesa. Rižota z zelenjavo, sojine ali zelenjavne polpete in pražen krompir, porova juha in rižev narastek, matevž, klobasa in zelje, jota, pasulj, večkrat naredim kakšno čorbo ali obaro in palačinke, mesna musaka, slivove cmoke, sirove svaljke ipd.. Vedno je poleg kakšna solata, ponavadi sezonska ali vložena. Za hčerko velikokrat skuham prej, ponavadi ko pride iz šole, Večkrat ji naredim kake ribe in piščanca na več načinov. To dvoje moj mož ne jeImam pa srečo, da sem ves dan doma in imam čas za kuho.

Jaz pa ker pridem šele ob 15.30 iz službe, in sta mož in sinek cel dan doma, skuham en dan prej kakšno jed ki počaka za mene in moža ali pa skuham recimo repo in fižol, zelje in fižol, segedin, golaž, pasulj ali kaj podobnega za dva dni, malo večjo količino. Za sinka, ki je star šele eno leto pa skuha mož vsak dan nekaj svežega.
Mene pa zanima ali vi vedno kuhate kosilo sveže vsak dan zase in za moža, za otroke?Pri nas ima mož službo v turnusu in je veliko doma, tako da ne more on lačen mene čakati do 15.30 in pač skuham en dan prej ali pa jed za dva dni.
Ne vem pa kako bo ko bo sinek jedel vse, ali vi za otroke pripravljate vsak dan sveže, ali lahko tudi jedo včasih kakšno jed en dan vnaprej pripravljeno?
Kako je pri vas zaposlene mamice?

Saj se potrudim s kuhanjem, še posebej ob vikendih. Če pa kakšen dan v tednu preživimo samo ob toastih ali hrenovkah ali pa naročimo pico, pa se tudi ne podre svet…

Na našem jedilniku za kosila in večerje so ponavadi makaroni, rižote, segedini, jote, golaži, polente, fižolove, sojine in lečine juhe, prosene kaše, krompir na tisoč in en način (nikoli pomfri ali tenstan), zelenjavne juhe, pečena zelenjava, … Poleg je obvezno veeeelika skleda supersveže zelene solate. Jedi, ki jih pripravljamo so ponavadi “na žlico”, takšne, da je z njim kar najmanj dela in komplikacij, pa še radi jih jemo vsi družinski člani… Včasih namenoma skuham večjo količino (seveda takšne jedi, ki to dopuščajo) in jemo to še za večerjo ali naslednji dan ali shranim v zamrzovalnik, npr. segedin, golaž, omake za makarone, polnjene paprike,… Kadar imam več časa

Za zajtrk imamo vsi najraje kruh z marmelado in/ali medom, margarino ali maslom in mlečne napitke (kava, kakav, mleko z javorjevim sirupom,…). Naši zajtrki so enolični in dolgočasni kar se tiče hrane, ampak to vsi najraje jemo za zajtrk, poleg tega zajtrkujemo zelo zgodaj in bolj na hitro…

Za malico jemo kruh, namaze, jogurte, skute, sojine jogutre, sadje….

Kadar kuham se potrudim, da je hrana sveža, kar najbolj zdravo pripravljena, kar najmanj obdelana, zato kupujemo in kuhamo sproti.

Glede nepriljubljenosti zelenjave pri otrocih pri nas uporabljamo “kamuflažo”. Npr. – na sopari skuham cvetačo in korenje. Na žlici olivnega olja prepražim in podušim veeeeliko pora, vržem zraven še hrustljavo cvetačo in korenje in vse skupaj zmiksam s paličnim mešalnikom v gladko, kremno juho. Če so v juhi koščki zelenjave, je otroci nočejo jesti, če pa je zmiksana kremna juha, jo pa obožujejo. Tako smo zadovoljni vsi: jaz, ker oni jedo zelenjavo, oni pa, ker ne jedo bljak zelenjave. Čeprav jim povem, kaj je v juhi je očitno bolj važno to, kako izgleda, ne pa kaj je v njej, he, he….

Tudi jaz sem ob vikendih ko sem doma bolj potrudim in skuham kaj boljšega zdravega.Čeprav tudi čez teden jemo zdravo hrano, enolončnice…zelenjavo.
Čez vikend pa spečemo kakšne zrezke, kakšno pečenkico, krompirček, zelenjavo, velikooo solate, narastke….
Zanima me ali lahko 1 leto star dojenček je npr. kislo zelje s fižolom, kislo repo z fižolom, segedin z govejim mesom in podobne jedi.
Ti Karmen gotovo to bolj veš, ker že imaš 3 otročke in več izkušenj.
ALi pa tudi katera druga že to kuha svojemu otročku.?Če pa jim ne dajete, kdaj se potem da to prvič otroku?

Hojla, naš tamauček je že pred enim letom veselo jedel kislo zelje, repo in stročnice, sploh je nor na kislo zelje, jedel bi ga kar surovega. Res pa je, da jih je bilo potrebno malce razrezati in pretlačiti. Ne vem natančno, kdaj je prvič jedel zelje in repo, mislim da okoli 8-9 meseca in sta mu bila neznansko všeč. Prav tako obožuje tudi kisle kumarice kar tako, direktno iz kozarca…

Sicer se klislo zelje se pred enim letom starosti ne priporoča zaradi visoke vsebnosti histamina, ampak če otrok nima težav prebavo tudi ni hudega, če ga poskusi…

Pri stročnicah pazim, da so dobro skuhane, ko jih kuham poleg dodam lovorjev list in šetraj (da so lažje prebavljive). Od stročnic največ pojemo leče, soje in čičerike, šele nato je na vrsti fižol.

Nekje sem prebrala, da stročji fižol do 1. leta starosti naj ne bi bil primeren, zaradi neke (strupene) snovi v ovoju, medtem ko je fižol v zrnju OK.

Naš tamauček že od vsega začetka je poleg drugih družinskih članov, posebnega kuhanja zanj nismo imeli. Kdor želi jed začiniti, si jo pač začini, ko jo ima na krožniku, pa smo vsi zadovoljni.

Med tednom si jaz pomagam tako, da skuham za dva dni in si s tem prihranim čas. Npr. včeraj sem skuhala cel lonec fazanove obare, danes naredim še ajdove žgance pa bo.

Pozdravljene!

NAj najprej napišem kaj navadno jemo pri nas:
– zelenjavne, kremne juhe, tudi korenčkovo z zdrobom
– različne zrezke, ki jih lahko pripravimo zelo na hitro (recimo puranje ali žrebičkovo meso, ki ga Mihec obožuje – baje pa je tudi zelo zdravo)
– kot prilogo pripravim pire krompir, krompir v kosih, riž ali kakšne široke rezance
– velikokrat naredim tudi kakšno gosto jed na žlico iz zelenjave; npr. prikuho iz nadzemne kolerabe, sladko zelje, kakšen miks iz paradižnika, paprike…
– razne rižote ali testenine na tisoč in en način
– pa tudi kupljene slivove cmoke ali svaljke

Sedaj pa bi vam tudi zastavila vprašanje: kdaj ste začele otročičkom dajati javorjev sirup?

NAjlepša hvala za odgovore, Ana

Eno kaplico ali dve v riževe kosmiče – tam okoli osmega meseca, pa še to ne vsak dan. Enako velja za vse druge sladkorje…

Najlepša hvala!!!! Pozdrav, Ana

Kako pa pripraviš ajdovo kašo?

Karmen kako pa pripraviš sojine, lečine in čičerikine jedi, pa joto in te stvari, namreč jaz imam vse te zadeve doma, ker jih kupim zaradi tega, ker so zdrave, potem jih pa ne znam pripraviti in mi stojijo v omari, da jih nazadnje zabrišem v smeti….

Namočim stročnice preko noči, še bolje pa za 24 ur. Nato dam kuhat. V ekonom loncu se skuhajo hitreje a niso tako okusne, če jih kuham majčkeno predolgo, razpadejo. Zraven dodam lovorjev list in šetraj (za lažjo prebavo), solim jih še ne. V navadnem loncu se kuhajo do 2 uri (počasi vrejo na zmernem ognju). nato prepražim čebulo, vržem zraven ali kakšno slanino ali kakšno klobaso ali kakšno zelenjavo ali nič. Nato vržem gor skuhane stročnice, včasih dodam zelje ali repo in še malce pokuham. Leča se kuha manj časa, odvisno katera je (rdeča je kuhana v 20 min. do pol ure). Nato posolim. Simpl’k’pasulj, v enem loncu, res da dolgo časa ampak medtem se da naredit še kaj drugega… Ker naš najstarejši, Luka ne je zelenjave v trdem agregatnem stanju, pač zmiksam in lahko poje tudi dva ali več krožnika goste juhe… Začinimo pa si vsak po svoje, v svoj krožnik.

O pečeni čičeriki sva debatirali že z EvoK:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=56199&t=56199

Če vem, da bomo pojedli še isti dan in ni večja količina, zadnje pol ure vržem zraven na debelo narezan krompir.

Mmmmm, pa dober tek. Pri nas bomo danes jedli kuhano sojo z repo (brez mesa).

Namočim stročnice preko noči, še bolje pa za 24 ur. Nato dam kuhat. V ekonom loncu se skuhajo hitreje a niso tako okusne, če jih kuham majčkeno predolgo, razpadejo. Zraven dodam lovorjev list in šetraj (za lažjo prebavo), solim jih še ne. V navadnem loncu se kuhajo do 2 uri (počasi vrejo na zmernem ognju). nato prepražim čebulo, vržem zraven ali kakšno slanino ali kakšno klobaso ali kakšno zelenjavo ali nič. Nato vržem gor skuhane stročnice, včasih dodam zelje ali repo in še malce pokuham. Leča se kuha manj časa, odvisno katera je (rdeča je kuhana v 20 min. do pol ure). Nato posolim. Simpl’k’pasulj, v enem loncu, res da dolgo časa ampak medtem se da naredit še kaj drugega… Ker naš najstarejši, Luka ne je zelenjave v trdem agregatnem stanju, pač zmiksam in lahko poje tudi dva ali več krožnika goste juhe… Začinimo pa si vsak po svoje, v svoj krožnik.

O pečeni čičeriki sva debatirali že z EvoK:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=56199&t=56199

Če vem, da bomo pojedli še isti dan in ni večja količina, zadnje pol ure vržem zraven na debelo narezan krompir.

Mmmmm, pa dober tek. Pri nas bomo danes jedli kuhano sojo z repo (brez mesa).

pred nekaj casa sem sprasevala ce lahko emici (7,5m) pripravim kutine pa me je ena prestrasila, ker je rekla naj jih otrocki ne bi jedli, ker so strupene. so res?
lp minka

Sori, pojma nimam o kutinah, pri nas jih ne jemo. Nisem strokovnjakinja za prehrano in ne zdravnica, zato o takšnih rečeh res ne morem in ne znam odgovarjat. Morda bo katera druga več vedela…žal…

New Report

Close