Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Hemoglobin, kako ga popraviti?

Hemoglobin, kako ga popraviti?

Lepo pozdravljeni.

Sem 25-letna študentka.
Že nekaj let se zdravim zaradi GERB-a in alergij (GI alergije na žita, brezo, pelin in mleko). Zadnje leto se mi poleg vseh naštetih bolezni pojavlja anemija. Po najnovejših izvidih imam hemoglobin 92, eritrocite 3.09 ,
Fe 9.4, transferin 33.57 ostale vrednsti pa so normlne (trombociti, levkociti….).
Moja prehrana je res zelo enolična, nobenih žitaric, razen koruze in riža, nobenih mlečni izdelkov, bolj malo vrst svžega sadja in zlenjave…, saj se moram take iete držati zaradi alergij.
Dobivala sem že talete Ferrum lek in tudi kapjice Aktifferin (za povečanje železa), jem zelo veliko rdečega mesa, brokolija, špinače, suhih dateljev, rozin…. pa se mi stanje kljub vsemu ne izboljša. Kaj bi še lahko naredila, da bi izboljšala moje stanje?
Naj dodam še to, da moje menstruacije niso ravno močne, pa tudi kakih drugih krvavitev nimam (sem bila na gastroskopiji in so rekli, da je v želodcu vse o.k.). Pogosto me boli glava in vedno imam zelo nizek krvni tlak okoli 90/53, pulz pa 53, 54, le ko se fejst gibljem naraste nad 60.
Za vsak nasvet Vam bom iz srca hvaležna.

Najlepša hvala že vnaprej.

Spoštovani!

Verjetno so vam gastroenterologi že preverili morebitno pomanjakanje intrinzičnega faktorja, ki je potreben, da se železio vsrka iz črevesja.
Torej, če ta intrinzični faktor imate, moramo zadevo popraviti s pomočjo prehrane.
Za začetek vam priporočam Floradix tonik z dodatkom železa (porabiti bi morala vsaj tri stekleničke – navodila o jemanju so priložena škatlici). Tonik je pripravljen tudi za ljudi z alergijami.

Vsekakor se še oglasite.

Lepo vas pozdravljam.

Danica

Lepo pozdravljeni

Najlepša hvala za Vaš odgovor , zelo sem Vam hvaležna, da ste se oglasili. Intrinzičnega faktorja mi še nikoli niso merili. Kaj je to, kako se to izmeri? V petek imam spet kontrolo pri gastroenterologu in ga bom povprašala o tem faktorju.
Poskusila sem že jemati tablete Floradix, z železom, pa me je po njih zelo dušilo, mislite, da bi bilo po toniku Floradix kaj bolje? Na tablete sem bila očitno alergična, saj so vsebovale tudi zelišča, na katera sem alergična, še posebej alergična sem na pelin, kamilico, timijan…. A sirup teh vsebin nima? Najlepša hvala za vašo pomoč, zelo jo cenim.

Hvala Vam iz srca.

Vprašajte zdravnika, če vam predpiše ferobet, železo, ki se dobi samo v avstrijskih lekarnah, je pa najmočnejše in resnično pomaga. Moje zaloge železa so bile dobesedno na ničli, s temi tabletami pa sem si v treh mesecih nekako popravila stanje, da se končno lahko počutim normalno in jih jemljem še naprej. Te tablete je treba sprva jemati trikrat dnevno, nato dvakrat dnevno in ob tem uživati še veliko vitamina C, ki olajša absorbcijo in zraven še folno kislino, ki prav tako pomaga pri absorbciji železa. Lahko pa da imaš tudi pomanjkanje vitamina B, ki onemogoča normalno absorbcijo železa, to pa se preveri s posebnimi preiskavami, ki niso prijetne.

Pošiljam vam še nekaj kratkih informacij o vlogi kobalamina in intrinzičnega faktorja pri pojavu slabokrvnosti:

Kobalamin je esencialen vitamin (meso in mlečni izdelki) v dveh aktivnih oblikah: metikobalamin in 5-deoksiadenozilkobalamin. Med želodčno prebavo tvori kompleks z želodčnim faktorjem R iz sline in želodca. V duodenumu se sprosti in veže na intrinzični faktor (IF). Ta kompleks je odporen na proteolitične encime. V distalnem ileumu se B12 absorbira preko specifičnih receptorjev, IF pa se razgradi v lumnu. V enterocitih se kobalamin veže na transkobalamin II (TC II). Ta kompleks se potem sprosti v kri.

Pomanjkanje vitamina B12 prizadene hitro deleče se celice in živčni sistem (oslabi se funkcija mielinske ovojnice):
– v membranah se kopičijo nefiziološke razvejane maščobne kisline, kar je posledica povečane količine metilmalonil-CoA in propionil-CoA,
– ker nastane manj metionina, ki aktiviran sodeluje kot donor metilne skupine pri sintezi holina, se zmanjša sinteza holina in s tem fospolipidov.

Morda bi ob naslednjem pregledu pri specialistu spregovorili še nekaj besed o morebitnem pomanjkanju B12 ali pa intrinzičnega faktorja.

Floradix tonika, zaradi naštetih alergij, ki ste jih navedli, ne smete uživati.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Najlepša hvala za odgovore. V petek bom na pregledu pri gastroenterologu omenila intrinzični faktor…

Hvala tudi “petri” za koristne nasvete.

Vsem, ki ste mi pomagali sem iz srca hvaležna in Vas lepo pozdravljam.

spoštovani,

Prebrala sem že marsikaj pa še vedno ne najdem razlage za svoje težave. Pri meni se pojavlja slabokrvnost le z vidika eritrocitov, ki so kronično povečani in njihovo število zmanjšano. hemoglobin pa je v mejah normale.oz precej visok.(136).počutim pa se ves čas zaspano, 10ur spanja zame ni dovolj, včasih se mi zdi, da bi lahko stoje zaspala.že kot otrok in predvsem najstnica sem bila non stop zaspana, vendar so takrat vsi pomen pripisovali slabi prehrani (saj veste kako je pri najstnikih, ki venomer nakaj hujašjo). No zdaj sem stara 30 in to ne more biti več problem. ob hitrem vstajanju se mi pogosto zmegli in pritisk imam nizek.(cca 90/60). kolikor sem brala, bi lahko šlo pri meni za megaloblastno anemijo. včasih mi kura B-kompleksa in folne kislije stanje popravi, zadnje čase pa ne več. Moj zdravnih žal tega ne jemlje preveč resno. zanima me pa zaradi kakšnih razlogov bi lahko bilo omejeno nastajanje eritrocitov in kaj povzroča njihovo večjo velikost od običajne. naj povem, da jem precej pestro hrano in skoraj ne morem več na tem področju kaj narest. poleg tega je navadno pri anemiji primarni problem pomanjkanje hemoglobina, ki pa ga imam jaz dovolj. bi lahko bil razlog morda v kostnem mozgu??? ali je to stvar za hematologa?
najlepša hvala.

Pozdravljeni!

Pri vas o slabokrvnosti (anemiji) ne moremo govoriti. Anemija je namreč definirana z vrednostjo hemoglobina. Pri ženskah govorimo o anemiji, ko je hemoglobin pod 120. Niste pa napisali, kolikšna je vrednost eritrocitov. Še bolj pomemben pa je MCV (to je ena številka na izvidu), ki pove, kako veliki so eritrociti. Če MCV majhen (pod 80), gre običajno za pomankanje železa. Za megaloblastno anemijo pa so značilni povečani eritrociti (MCV nad 100).
Pri megaloblastni anemiji gre lahko za perniciozno anemijo. Tu gre za pomankanje nekega faktorja v želodcu, ki prepreči absorbcijo vitamina B12. Zanjo je značilen atrofični gastritis (kronično vnetje žel. sluznice). Zdravimo ga z injekcijami vitamina B12. Punkcija kostnega mozga ni potrebna. Lahko so vzroki pomanjkanja B12 tudi pomankljiva prehrana, kirurška odstranitev želodca….
Megaloblastno anemijo lahko povzroči tudi pomanjkanje folatov (pomankljiva prehrana, povečane potrebe – npr. pri nosečnosti, celiakija – motena absorbcija, povečane izgube – npr. dializa….)
Lahko pa so razlog megaloblastne anemije različna zdravila: metotreksat, nekatera zdravila proti raku, zdravila za zdravljenje epilepsije, oralna kontracepcijska sredstva……..
Če pa je povečano število eritrocitov, pa bi moral biti visok tudi hemoglobin (pri ženski so normalne vrednosti 120-160).

Lahko mi posredujete vaš izvid, pa bom kaj bolj konkretnega povedala.

Hematolog se ukvarja s temi boleznimi, vendar mora obstajati kakšen razlog, da vas lahko zdravnik pošlje k njemu.

Vendar pa vaše težave, kot jih opisujete, bolj zgledajo posledica ortostatske hipotenzije (nizek pritisk), kar 90/60 prav gotovo je. Ob vsakem hitrem vstajanju se vam zvrti, zaspanost….. Tu pomaga zgolj pitje večjih količin tekočin, slana hrana, pa kakšna kavica….. Ortostatska hipotenzija povzroči slabšo kvaliteto življenja zaradi tega, vendar pa niste ogroženi z številnimi zapleti, ki jih prinaša visok pritisk!

Lep pozdrav
Mateja

New Report

Close