Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija novorojenček

novorojenček

Mene pa zanima kdaj se novorojenček začne sam temperirati?
Zanima me tudi če imam grem lahko kam drugam k pediatru glede na to da so mi dali v našem zdravstvenem domu datum prvega pregleda za novorojenčka šele pri 3 mesecih??

lp a

Spoštovana Mimi,
verjetno ste mislili, kdaj novorojenček začne sam uravnavati temperaturo oziroma ni več tako občutljiv na temperaturne spremembe.
Vam bom kar prilepila članek o novorojenčkih (200% verodostojen, je del literature za kolokvij):

Uravnavanje telesne temperature
Novorojenčkova sposobnost vzdrževanja telesne temperature je mnogo manjša kot pri odraslem, kar je še posebno izrazito pri nedonošenčkih (zaradi tanke kože in revnega podkožnega maščevja je toplotna izolacija površine telesa zelo pomanjkljiva). Zato potrebuje novorojenček termo-nevtralno okolje, kar pomeni tisti razpon temperature in vlage okolice, kjer potroši za normalno telesno temperaturo (rektalno 37oC, na koži trebuha 36-36,5oC) najmanj kisika. Za donošenega slečenega novorojenčka je termo-nevtralno okolje pri relativni vlagi 50% in brez prepiha med 31 in 34oC, za oblečenega in pokritega okoli 24oC.Če je temperatura okolice pod kritično točko (pod mejo termo-nevtralnosti), mora novorojenček povečati tvorbo toplote, kar skupaj s povečano porabo kisika imenujemo presnovni odgovor na mraz. To se zrcali v drhtenju in v povečani razgradnji rjave maščobe zaradi delovanja kateholaminov.Če je temperatura okolice nad zgornjo mejo termo-nevtralnosti, mora novorojenček oddajati toploto v okolico, kar izvede le z razširitvijo kožnih žil in s povečano nevidno perspiracijo.

Zdaj pa po domače: po 1 mesecu (do takrat je novorojenček, potem pa dojenček) je otrok zmožen termoregulacije, torej potenja ali drgetanja in s tem odvajanja odvečne ali ustvarjanja manjkajoče toplote. Seveda ne v nedogled.

Vsak otroček v RS mora biti pri pediatru pregledan v starosti 1 meseca, ko se opravi prvi sistematski pregled. Če je potrebno, se oglasi pri bodočem izbranem pediatru že prej.
Prvi pregled v starosti 3 mesecev je čuden. Peidatra si lahko izberete, kjerkoli želite, v kateremkoli zdr.domu, zasebniku, drugem kraju, pač tistega, ki vam bo na voljo (on ali njegov kolega v nasprotnem turnusu), ko ga boste potrebovali, tudi v času dopustov, počitnic, petkov popoldne in sobot.
Izbira osebnega zdravnika je popolnoma prostovoljna, nihče vam ne more vsiliti kakšnega zdravnika in zdravnik ne more odkloniti pacienta (razen, če ima že izpolnjenih 1800 pacientov).

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za tako hiter in temeljit odgovor!!

lp a

New Report

Close