Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija borelija

borelija

Lep pozdrav.

Ker živimo na robu gozda in precej hodimo na sprehode in v hribe, imamo vsako leto pogosto na pojedini klope. Nikoli nisem zganjala panike, no sedaj pa je prišlo do prvega fleka.
Mlajši sin (7 let) je imel v soboto dva klopa. Enega na vratu, enega v pregibu noge (med lulčkom in nogo). Na mestih ugriza ima bulico, vendar se je to dogajalo že lani, ugrizi so se mu poznali tudi več kot mesec dni. No v soboto se je na tretjem mestu (na riti) ves čas praskal. Ker klopa ni bilo videti sem sklepala da ga je nekaj pičilo. Danes pa se mu je na tem mest naredil velik flek, Mesto pika ima rdeče in bula, okoli pa je še cca. 3 cm velik rdeč flek. Sedaj pa ne vem ali je možno da je klopa npr. spraskal in je sedaj flek (po 5 dneh), ali pa ga je pičila kakšna bolj stupena muha. Ker je sicer na pike precej občutliv, navadno ima večjo rdečino kot jo imamo ostali in ker je tudi sicer alergik, je mogoče tudi možno da je le bolj alergična reakcija na pik (kljub rednemu jemanju zyrteca in singulairja)?
Na vsak način greva jutri k zdravnici, vendar me zanikama kakšen je postopek zdravljena pri boreliji in kako dolgo se čakajo izvidi (verjetno mu bo morala pregledati kri). Ali je možno da naju napoti v bolnico ali vse preiskave lahko opravi v zdravstvenem domu.

Hvala in lep pozdrav
A.

Spoštovana a!
Bolj malo je sicer možnosti, da bi po 4 dneh rdečina po piku klopa že bila tipičen kolobar (eritema mygrans), to bi verjetno bilo med najbolj zgodnjimi v svetu. Običajno nekaj dni po piku opažamo rdečino, tudi 3×3 cm veliko, npr., centralno je še dobro vidna sled po vbodu. To je samo lokalna reakcija.
Šele ko začne centralno koža bledeti (postane normalne brave), okoli pa vidimo pordel kolobar, lahko govorimo o eritema migrans, ki ga zdravimo z antibiotikom. Krvni izvidi, s katerimi določamo protitelesa proti B.burgdorferi pa še dolgo niso pozitivna. Določamo jih šele pozneje. Eritema migrans je tako tipičen, da drugo dokazovanje ni potrebno.
Če pa sumimo na malo starejšo okužbo, če je kolobarjev več, ali gre za ohromelost obraznega živca ali kakšno podobno pozno manifestacijo borelioze, lahko kri odvzamejo tudi v zdravstvenem domu.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Se pravi gre trenutno za lokalno reakcijo, če pa bo v sredino flek začel bledeti je to že bolj “nevarno”. Torej če otroka zjutraj peljem k zdravnici ne bo mogla reči nič določenega. Zvečer, pred spanjem sem mu rdečino namazala z advantanom. Ali bi , če gre samo za nekoliko bolj močno reakcijo na pik, moralo biti zjutraj boljše.
Ali naj ga vseeno peljem pokazat k zdravnici.
LP A:

Za borelijo tipičen “flek” na koži ima načelomo resnično obliko kolobarja – rdečina okoli in na sredi normalne kožne barve.

Iz osebne izkušnje naj povem, da ta flek (eritema migrans) NI VEDNO takšen. Ca. 10% (po spominu izpred kakih 8 let) je tudi take oblike kot ga opisuje a:. Sam sem imel zelo podoben flek – enakomerno rdeč, tudi na sredini. Ker moj osebni zdravnik ni vedel kaj z mano me je poslal na infekcijsko kliniko. In tam je bila diagnoza: “Nedvomno pik okuženega klopa!”. Poleg tega niti ni nujno, da se na mestu vboda z borelijo okuženega klopa sploh pojavi kakršenkoli flek – a se oseba vseeno okuži z borelijo.

Zato toplo svetujem, da se v primeru dvoma poišče mnenje specialista infektologa, saj imajo ti z netipičnimi primeri mnogo več izkušenj. S tem se prepreči eventuelne kasnejše veliko resnejše in težje ozdravljive posledice borelije.

lp

Spoštovani EnOči,
res je, da so možni tudi “drugačni fleki”. Vendar je bistveno, da opišem tipičnega. Zelo zelo redko pa bi taka rdečina, kot jo vi opisujete, bila tipičen eritem po 3 dneh. Če pa bi taka rdečina vztrajala po 1 tednu, pa vsekakor, sploh, če veste, da ste tam imeli klopa.
Še posebej pri malih otrocih lahko na ušesni mečici ali na lulčku vidimo samo rdečino in oteklino (npr. za grozdno jagodo veliko), ki je tudi tipičen za boreliozo, rečemo ji limfocitom.

Tudi to je možno, da sploh ni nobene kožne manifestacije v prvi fazi. Toliko bolj je torej diagnoze težka.
Vidite, zaradi tega v medicini ni nič stoodstotnega.

Zato opazujemo, primerjamo s prejšnjim stanjem, gledamo dinamiko … in še se zmotimo. Če bi bilo vse tako, kot piše v knjigah za tipično obliko bolezni, bi bilo enkratno. AMpak ravno tiste netipične stvari so prostor napak, zmot, zamujenih priložnosti.
Verjetno ste videli, da ne napišem vedno prav vseh možnih znakov, stranskih učinkov, možnih diagnoz. Temu ta prostor ni namenjen. Bi samo plašili uporabnike.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Lep pozdrav!
V četrtek 1.6. sva šla s sinom k zdravnici, flek je začel v sredi bledeti in sin je dobil antibiotik Augmentin za 10 dni (2xdnevno). Po 5 dneh jemanja zdravila je včeraj zvečer viden še rdeč zunanji rob kolobarja, sicer pa flek izgineva. Kljub temu da flek izgineva, je verjetno po zaključenem zdravljenju pametno pregledati še kri?
LP A.

Spoštovani a:,
super, da je bil kolobar tipičen, saj tako dosti lažje ugotovimo, da je bil res klop oziroma, da je to borelija. Zdravilo jemljite do konca. Ali je potrebno določati protitelesa po ozdravitvi bo odločil zdravnik na kontroli, običajno pa ni potrebno, ker je bil eritem značilen in zdravljenje uspešno (vsaj v zelo veliki večini primerov).

Čimmanj klopov pri sprehodih,
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close