Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija PREHRANA

PREHRANA

Pozdravljeni!

Imam 8 mesecev staro punčko, s katero imam težave pri prehrani.
Do 6. meseca sem jo samo samo dojila, potem pa sem začela dodajati sadje in zelenjavo ter sokove. Sokove že spije, a vseeno ima rajši čaj. Problem imava pri gosti hrani, nad katero še vedno ni navdušena in rajši je pri meni ( še vedno jo polno dojim). Noče jesti po žlički pa tudi iz moje roke ne in se kar obrača stran. Nad nobeno hrano, od juhic, krompirčka, sadnih kašic idr., ni navdušena in sploh noče odpirati ust. Na vsako toliko časa, kašno žličko že poje, rada pa ima žemljico. Dajem ji tudi hrano po koščkih in te hoče sama nositi v usta. A pri tem bolj malo poje, ker te koščke nosi v usta in zopet vzame ven.
Pred kratkim je bila prehlajena in so ji vzeli kri. Izvid je pokazal, da je malo slabokrvna in dobila je sirup. Zdravnica mi je priporočila govejo juho in meso ter naj vztrajam pri hranjenju po žlički.

Hčerkica ima sicer normalno težo in višino, vendar me to hranjenje z gosto hrano zelo skrbi, saj se že dva meseca trudim, čez tri mesece pa moram v službo.

Kako naj jo prepričam, da je po žlički in kdaj se bo navadila na gosto hrano? Rada pa bi jo dojila še naprej.

Prosim pomagajte in hvala.

Pozdravljeni, luna!
Morda bi vaši deklici še pasirali oz. miksali hrano (sicer odvisno tudi od tega, koliko zob ima). Šele po 10. mesecu poskusite z drobno sesekljano hrano, ki jo bo dobivala tudi v vrtcu, če bo šla.
Dejansko je potrebno kar ukiniti dojenje, mislim za vsak obrok. Dojena naj bo še 2-3x dnevno, zjutraj, zvečer, morda ponoči, druge obroke pa naj sestavljajo sadje, kosilo (juhica, lahko zelenjavna-zmiksajte, krompirček, zmiksano meso v juhici, zelenjava kot priloga), žitne kašice. Seveda svetujemo podoj po gostem obroku v začetku, ampak tale vaš mali brihtnež očitno ve, da bo dobila mleko, pa ji ni potrebno jesti goste hrane. Če se boste odločili za tak sistem, potem tudi zaradi težav s prekomernim nastajanjem mleka, postopajte počasi. Najprej izpustite eno dojenje (npr, po sadni kašici za dopoldansko malico), čez nekaj dni pa še npr. po popoldanski malici (npr. žitna kašica). Če vam uspe, lahko podoj po kosilu (za posladek) pustite.

Vsi se seveda ne bodo strinjali z miksanjem hrane. Mislim, da mora otrok najprej osvojiti požiranje in razumeti, da se bo od sedaj najprej tako hranil, šele potem pa začeti akcijo z grizenjem (sesekljane hrane). Do 1. leta bo že.

Ko jo hranite, ji dajte v ročico žličko, pa naj še ona packa. Le okoli stolčka zavarujte tla, ker bo več na tleh kot v ustih. Jim je pa to v neizmeren užitek. Pa seveda različne barve hrane, pa dekoracije po krožniku-rožice iz špinače, pese, koruze, ipd. Poskusite, kar ste ji skuhali. Če je vam dobro, bi moralo biti dobro tudi njej (samo manj soljeno).

Torej, poskusite, vendar zagotoviti uspeha pa ne morem.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Če lahko dodam eno izkušnjo: naš fantek je pri osmih mesecih spravil dol samo mlečno kašico, pa še to kupljeno. Smo bili čisto obupani. Dojil se je pa veliiiko in prav nič ni kazalo na bolje. Zdi se mi, da se je stanje začelo popravljati šele, ko sem se jaz nehala sekirati. Dobil je ponujeno svašta, če ni hotel, pa ni. Mleka sem pa imela, kot sem ga imela. Očitno je bilo zanj povsem dovolj. Počasi smo ugotovili, kaj mu bolj paše. Seveda to ni bilo nič od sadja, še manj sveže zelenjave. Sploh pa je zelo malo pojedel. Kljub temu je deloval kot dobro hranjen otrok, očitno ni potreboval. Zdaj je star dobro leto in pol, z dojenjem je prenehal sam, ne bom rekla, da ima rad res prav vse po vrsti, smo pa zmagali pri kuhani zelenjavi, mesu, juhicah, celo nekaj svežega sadja sprejme, res pa ne veliko. Na tem področju imamo torej še kar nekaj dela, ampak otrok ne kaže nobenega pomanjkanja. Če sem ga primerjala z vrstniki, sem bila kar obupana, vendar se na koncu koncev izkaže, da niso vsi delani po istem kopitu. Konec koncev pa nekaj drži: čim manj se sekirat, če se da, malo manj dojit in … ko bo enkrat brez mame dalj časa, si bo punčica morala nekako pomagati, do takrat pa želim veliko potrpežljivosti.

Ja, res, tole uvajanje goste hrane in ješčnost oziroma neješčnost so kar težave v tem obdobju.
Dokler otrok normalno raste, pridobiva na teži (po svoji krivulji, pa tudi če malo manj), potem se zaenkrat ni za sekirat. Seveda pa je potrebno poskušati, ponujati, saj bi v nasprotnem primeru otrok dobival zelo enolično prehrano in moram reči, da ima take prehrambene navade tudi še potem, ko je šolar in mladostnik. Vztrajajte, ponujajte, ni pa potrebno zaradi tega izgubljati energije, če otrok dobro napreduje.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close