Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija neješč najstnik

neješč najstnik

Oglašam se vam , ker me skrbi prehranjevanje sina. Že od nekje 2-3 leta dalje je zelo izbirčen, medtem ko je prej bil dojen brez težav (9 mesecev ) in tudi ko sva pri 6 mesecih začela dodajati drugo hrano ni bilo težav ,do omenjene starosti.
V predšolskem obdobju sem se obrnila tudi na pediatra, ki mi je rekel da se normalno razvija in naj ga nič ne silimo, ker da to vpliva negativno.
Tudi kasneje šolska zdravnica je bila tega mnenja, kot tudi vsi ostali sorodniki in znanci so mi svetovali da naj se ne sekiram , da taki pač so otroci in da bo že kasneje več jedel.
Vendar pa je sin sedaj star že 12 let in ni nič bolje.Res sem ga pustila pri miru in pri mizi ni bilo prgovarjanja, vendar pa je tako suh da se mi to ne zdi več normalno, saj so ga sama rebra. Pri velikosti 156cm tehta 36,5 kg.
kot sem že omenila je precej izbirčen ( je le testenine-brez omake, ene vrste rib, pečen krompir, pizzo, pohan sir,burek- skratka vse bolj na bazi sira, izogiba se zelenjavi-razen solati in tudi mesa pravi da ne mara; sadje ima na srečo rad) oz. problem je v tem da je z očmi torej če ni vse tako kot ponavadi ,čer je le malo drugače že ne je. Npr. pri sadju – jabolku, če je ne njem le kaka pikica ga že ne je tudi če to pikico izrežemo.
Pa ni obremenjen s težo, da bi rad bil suh pravzaprav ima željo da bi se zredil, samo ne ve kako in tudi jaz mu ne znam pomagati.
Saj tisto kafr mara poje veliko ampak to kar je , je precej enolično.
Če bi ga kdo videl brez obleke bi rekel da je totalno podhranjen.
Na šolskem pregledu je zdravnica rekla samo če je zbirčen in nič da je presuh jaz pa se kljub vsemu- mož pravi sicer da pretiravam- seekiram , saj se bojim da bi resno zbolel ob tej enolični hrani.
Lepo vas prosim za kak pameten nasvet kako bi se zredil oz. kam se naj
obrnem za pomoč. da bi jedel še kaj drugega?
Naj povem še da imamo še enega najstnika in enega predšolskega otroka, ki pa jesta povsem brez težav različno hrano.

Spoštovana zaskrbljena mamica,
vaš 12 letni fantek je med višjimi fanti za svojo starost (tel.višina je v območju med 75. – 90.percentilo, pomeni , da je samo 10-25% fantov njegove starosti večjih od njega), s težo pa zaostaja (na 25- -50.percentili). Če izračunam pa še indeks telesne mase, ta znaša 15,00, kar je za starost 12 let res na spodnji meji (5.percentila), torej suhec.

Lahko vam povem le tisto, kar so vam verjetno povedali že vsi zdravniki, ki ste jih obiskali.
Kar pa jaz vidim pri sistematskih pregledih, je to:
1. OTROCI NE ZAJTRKUJEJO DOMA! Domači zajtrk jim nadomesti šolska malica, kar je absolutno NAPAČNO! Otrok mora jesti zajtrk doma, sadje, dobre ogljikove hidrate, mlečni izdelek. Šolska malica naj sledi po 2. uri pouka (in ne po 1. uri, kot to popolnoma napačno delajo nekater šole, ker nadomestijo skrb staršev za zajtrk). Izgovor: moj ne more jesti zjutraj: seveda, saj ni navajen! Otrok si ne more sam pripravil zajtrka in tudi navadil se ne bo pri 10. letih, da mora zajtrkovati. To morate starši delati od začetka (tudi preden gre v vrtec, npr. ob 7,00, lahko poje nekaj malega). To je vaša skrb, šele potem, ko bo otrok popolnoma navajen, da brez zajtrka splon ne gre nikamor, bo tudi njemu to prešlo v navado.
(se opravičujem, mamica, verjetno to vi delate, ampak ta problem je zelo pereč in sem ga MORALA omeniti!) Zakaj mislim, da vi to delate? Ker po mojem zapažanju in spraševanju, VSI suhci zjutraj lepo jedo, otroci s preveliko težo pa prav nikoli.

2. ŠTEVILO OBROKOV: več obrokov dnevno je pravilno. Predvsem dekletom pa se ne da dopovedati, da če jedo samo 2x dnevno kar opominjajo telo, da mora “šparati”(torej bo telo začelo delati zaloge), pa še najejo se preveč, tako da se pravzaprav redijo, namesto, da bi dosegle željeni učinek.

3. PESTRA PREHRANA: pubertetniki, mladostniki jedo preveč enolično prehrano, predvsem pa uživajo v junk food. Saj kakšen dan ne bo nič narobe. Ampak vedno, to pa res ne gre. Sendviči, hamburgerji, visokoenergetske sladkorije, kriiiiza.
Če vaš fant je samo to, kar ste napisali, potem bi zaenkrat pač kuhali tisto, kar rad je. Torej testenine, solato obvezno vsak dan, tudi večkrat, če jo ima rad, sadje vsakodnevno večkrat, mleko in mlečni izdelki. Meso zadostuje 2x tedensko, če ni ravno športnik. Jajca, če jih je, morda 1-2x tedensko. Poskusite skrito bogatiti obroke (npr., poskusite, če bi morda makarone jedel zabeljene s kislo smetano, dodajte maščobe v solato-torej 1/2 žličke več olja, kot običajno …)

4. TELESNA AKTIVNOST: že sama po sebi povečuje apetit, saj otrok, ki redno trenira tudi potrebuje več energije in hranljivih snovi. Poskusite ga vključiti v kakšen šport (pa ne nekaj zelo ekstremnega, morda 3x tedensko). Morda pa že kaj trenira, ker ne vem, sem pač napisala na splošno.

Fanta v 2-3 letih čaka vstop v puberteto, rast se bo pospešila, začel bo tudi graditi svojo mišično maso, kolikor vidim po starejših učencih in dijakih, bo že jedel, vsaj toliko, da zadosti potrebam po rasti in razvoju.
Kajti vsaka slaba hranjenost, kronična blaga podhranjenost, se kaže v SLABŠI RASTI, vaš fant pa je med večjimi. Kilogrami pa še bodo. Če pa ne, bo pa med suhci.

Torej, zaenkrat posušajte skrivati energetsko bogatenje hrane, kuhajte mu pač tisto, kar rad je, pestro je tudi še kar. Pa čakajte, kakšen lep fant se bo naredil čez 3 leta. Tak, v ponos mami.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlapša hvala za odgovor.
Drugače pa kot ste že sami ugotovili res zjutraj redno je zajtrk, v šoli ima svojo malico ker tisto kar je v šoli ni jedel. Ko pride iz šole gledam da je sadje ali pa razne jogurte. Potem kosilo in še večerjo je ponavadi v dveh delih. Torej ima večinoma 4-5 obrokov na dan. Tudi jajca je. Meso pa ne gre niti enkrat na teden. KLjub temu da uživa veliko mleka in mlečnih izdelkov ne vem če ne dobi premalo beljakovin glede nato da ne je mesa.?
S športom se ukvarja 2-3x tedensko, pa tudi drugače smo dosti špportna družina(smučanje, rolanjee, plavanje, hoja,…)

Ja, seveda bi bilo boljše, da bi vsaj 2x tedensko jedel meso. Naj sam pove, kakšno meso pa bi jedel. Sicer mislim, da je “pohano” škodljivo, ampak 1x na dva tedna pa ne bo škodilo. Ponavadi ga imajo otroci radi. Ali pa na kakšen drug način. Vsekakor mu naredite tako, kot vestem da ga bo jedel.
Vaš fantič me samo potrjuje v tistem, kar opažam na sistematskih pregledih šolarjev. Tile suhci ponavadi pravilno jedo, imajo zajtrk, več obrokov dnevno, se bavijo s športom. Skratka, zdravo živijo. So pa suhci.
Poskusite, drugega vam ne znam svetovati.
Pravzaprav je fant pravi ovolaktovegetarijanec, če bi še vsaj 1x tedensko pojedel kakšno ribo in 1-2x tedensko meso, bi se hranil sanjsko.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani!

Nisem sicer zdravnik ali pediater, pa vseeno še moj nasvet. Ljudje smo pač različni, tudi otroci. Vaš najstarejši ima drugačne potrebe ali čuti drugače kot mlajša dva, tudi pri hrani. Če je fant kolikor toliko zdrav, ali mu ni do kakšnih stvari (npr. do mesa), pa je druge stvari in tiste v redu, ga predvsem ne silite s kakšno stvarjo in tudi se ne sekirajte, ker sicer ga boste še bolj odbili. Pa ne primerjajte ga tukaj z mlajšima dvema ali s kakšnim vrstnikom, ker bo še slabše.

Če česa ne vzame ali mu ni všeč, naj pač ne vzame, naj da naprej. Saj se ne more hrana samo vrteti okoli njega. Pustimo času čas. Tudi jaz, ki nisem ravno med vitkimi, sem se nekaterih stvari navadil pozneje.

Torej, nobene panike. Fant takšen je! Spoštujmo to, da je v čem drugačen. In čeprav ga pri teh letih “kdaj meče”, prihaja v puberteto, so pa vedno trenutki, ko ste si blizu, ko lahko pove, kar misli in čuti, poprime pri opravilih – poleg učenja in igre, ki še vedno ne sme manjkati in je mlajšima v pomoč in za družbo. Ko bo čutil, da je sprejet, da se lahko pogovarja, da je koristen, bo lažje. Zdaj ta, zdaj oni spet presenečajo ali razelektrijo, ko nismo pri volji, njihovi uspehi so tudi Vajini, ob neuspehih je potrebno vstati in iti naprej – pogovarjajte se, predlagajmo, iščimo in videli boste, kako obogatite drug drugega.

Darko Ž.

Moja hčerka je stara 12 let, 157cm in 40kg. Je precej izbirčna jè samo sadje nekaj zelenjave,testenine, meso,pizzo… Mal me skrbi kr mam občutek da želi shujsati ker pravi da je “debela”. Ampak izgleda ravno pravsna. Pravim ji da naj je veliko več hrane tudi če ji kaj ni všeč. V šoli ne jè skoraj nič. Doma je malo bolj pridna ampak je precej shujšala.

Glede na podatek, da je shujšala in to kar precej, izgleda, da gre za problem s hranjenjem. Posvetujte se z otrokovo zdravnico in poiščite pomoč.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close