Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Nesimetričen prsni koš in drugo

Nesimetričen prsni koš in drugo

Imam nekaj vprašanj, ki so sicer bolj primerna za otrokovega pediatra, ampak nazadnje nas je zelo na hitro odpravil, naslednja posvetovalnica pa je še daleč.

1. Naš 18 mesečnik ima malce nesimetričen prsni koš. In sicer ima na levi strani, med bradavico in prsnico, rebra malce bolj izbočena kot na desni strani. Ali mogoče veste, kaj bi to bilo in ali je treba v zvezi s teb kaj narediti?

2. Ko se mali jezi, joka, kriči,… mu izstopi vratna žila (vena). Slišala sem sicer, da naj bi se to pogosto dogajalo, ampak naš fantek ima na spodnjem delu to veno malo zadebeljeno. Je ta zadebelina normalna, ali bi ga moral pogledati pediater?

3. Kako dolgo naj bi otrokom dajali polnomastno mleko? Je pri 18 mesecih že čas za 1,6%?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Irena

Pozdravljeni Irena!
Prsni koš in tudi celo telo nista povsem simetrična, leva in desna polovica se lahko malce razlikujeta. Verjetno pri vašem otročičku del reber na levi strani malo drugače prirašča na prsnico. Seveda, če je drugače zdrav, nima kakšne srčne hibe in dobro napreduje. Pokažite še drugim, morda vidite samo vi (saj veste, kakšne smo mame).Pa recite, naj samo pogledajo, če je prsni koš v redu, če jih boste opozorili na asimetrijo, jo bodo tudi opazili. Če pa nihče tega ne opazi, potem so to mamine oči in je vse v redu.

Tudi zadebelitev vene na vratu ob joku ali napenjanju je povsem nenevarna.

Če otrok nima povečane telesne teže, potem pije polnomastno mleko do končanega razvoja. 1,6% mleko ponudimo samo otroku s povečano težo (ampak konkretno!) nad 2. letom starosti.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,
na tretji posvetovalnici (pri treh mesecih) je pediatrinja pri sinu opazila deformiran prsni koš. Na levi strani je bolj izbočen. Tudi ramena naj bi bila malenkost asimetrična. Vse ostalo naj bi bilo v redu, kravice je lepo pasel, sledil je predmetom z očmi v obe smeri, sledil je zvoku, srček in vse ostalo je v redu. Dobila sva napotnico za razvojno ambulanto, vendar se bova še načakala. Naslednji pregled v posvetovalnici pa je tudi še daleč, mene pa čedalje bolj skrbi, da ni kaj hujšega. Mi lahko vi razložite kaj naj bi pomenilo to, kar je zdravnica opazila? Fantek je sicer nasmejan, živahen, rad spi. Opažam le , da se velikokrat steguje z glavico nazaj, vendar ne vedno. Spi normalno, ni iztegnjen. Obrača se na bok v obe smeri. Rojen je na rok, z dogovorjenim CR, vse bp, apgar 9-9-9. Skratka, upam, da ni kaj hujšega?? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Ne da bi pregledala otroka in vzela res dobro anamnezo, ne morem komentirati. Verjetno pa je vse drugo, kar je zdravnica pregledala, v redu in vas napotila v razvojno ambulanto.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close