Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Prva menstruacija

Prva menstruacija

Rada bi vas vprašala, do katerega leta je še normalno, se pravi da ni potrebno obiskati zdravnika, da dobi dekle svojo prvo menstruacijo?

Je to 16,17 let?? In še pomemben podatek, sprašujem za dekle, ki aktivno trenira in ima skoraj vsak dan trening. Hvala, mamica.

Spoštovani mum,
nastop pubertete pri dekletih običajno nastopi s prvim znakom – razvojem dojk nekje med 10 in 11 letom, sledi mu pojav poraščenosti po spolovilu približno 1/2 do 1 leto kasneje. Do prve menstruacije navadno mine 2 do 2,5 let po pojavu prvih sekundarnih spolnih znakov (rast dojk, poraščenost). Lahko pa traja ta interval tudi do 6 let. Pred pojavom menstruacije tudi opazimo hiter prirastek v višino.

Če ima dekle pri 16. letih normalne znake spolnega razvoja, torej rastoče dojke, poraščenost po spolovilu in pod pazduhama in ta razvoj opazujete od 10-11 leta, potem je nekako za počakati še do 17. leta. Če pa nima razvoja omenjenih spolnih znakov in je še povsem otroškega telesa, potem pa kar takoj k pediatričnemu endokrinologu.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close