Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pokanje v kolenu

Pokanje v kolenu

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi ste me s hitrim odgovorom res presenetila, pa sem se odlocila, da vas se nekaj vprasam.

Moj sin bo naslednji teden dopolnil 4 mesece (zadnjic sem vas sprasevala v zvezi s prehrano ter krvnimi nitkami in sluzjo v plenicah). Do pregleda v 3. mesecu sem ga povijala siroko, kljub temu, da je pri uz kolkov v porodnisnici dobil na obeh straneh oceno 1a. Pri zadnjem pregledu je bilo vse v redu, zdravnica je rekla, da lahko s povijanjem prenehamo.
Ze od prvega meseca dalje sem opazila, da mu (v glavnem samo) levo koleno vcasih ‘poci’. Na zacetku smo ga res veliko nosili, kupcke smo podirali na rami. Takrat sva z mozem sklepala, da je mozno, da je zaradi plenic pac koleno v tem polozaju pac bolj obremenjeno. Zdaj ko veselo brca in telovadi brez plenic, je pokanje se vedno prisotno. V bistvu se mi zdi, da samo takrat, ko pokrci nogico. Zdravnica je pri 1. mesecu rekla, da je to nekaj normalnega in da naj se ne obremenjujem s tem. Pri zadnjem pregledu in pri uz pa sem to pozabila vprasat.

Zanima me, ali je to res nekaj obicajnega pri dojenckih? Ali s casom mine? Ali mogoce priporocate kaksno vajo (razgibavanje, telovadba), kar bi mu lahko koristilo? Zdaj se v glavnem igramo, malo ‘kolesarimo’, sam pa uziva v odrivanju. Ali je to mozno posledica nosenja na rami, ko v bistvu sedi na moji roki?

Lep pozdrav,
Tatjana

Draga Tatjanad,
pokanje v kolenu ni nekaj čisto vsakdanjega pri dojenčkih. Vendar, če koleno ni oteklo, pordelo, je normalno gibljivo, potem se je verjetno vaša pediatrinja odločila zadevo opazovati. Tudi jaz bi počakala in opazovala, če pa bi se še kaj zraven pokazalo, pa dalje.
Mislim, da nošenje na rami ni pripomoglo k temu. Tak položaj bi kvečjemu povzročil prezgodnje iztezanje vratu in pretirano vlečenje glavice nazaj (ter ramen in rokic), skratka pretiran ekstenzijski vzorec, kot temu rečemu. Zato svetujemo, da je ta položaj rezerviran samo za podiranje kupčka, sicer pa otroka pestujemo v položaju lunice. Handling, kot temu rečemo, je izrednega pomena za razvoj pravilnih gibalnih vzorcev.

Ne obremenjujte se ne s kolenom, ne z držo (sedaj je že velik in glavico dobro obvlada). Pediatrinja bo stvar opazovala in če bo kaj še zraven, boste šli dalje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pri naši hčerki je koleno pokalo že v trebuhu (ja, je bilo prav slišat!). pokalo je tudi “zunaj”, vendar se je potem enkrat nehalo in sem že pošteno pozabila na to:)

New Report

Close