Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija gluten

gluten

Najprej en lep pozdrav!

Zanima me kako hitro se pokažejo znaki celiakije pri otroku, ko začne uživati gluten. Ali lahko traja tudi več let, glede na to, da jo nekaterim odkrijejo v odrasli dobi? Kako je s tem?
Testiranje alergije na pšenico je neg., ali to pomeni da je hkrati tudi neg. na gluten?
Mogoče so malo čudna vprašanja, ampak upam da ste me razumeli.

Hvala za odgovore.

Spoštovani Medic!

Običajno ugotovimo, da otrok slabo uspeva in ima značilno blato nekje po prvem letu, najkasneje do drugega leta.
Možno pa je, da se celiakija ugotovi šele v odrasli dobi, ker se tudi bolezen lahko izrazi z zelo milimi znaki in do odrasle dobe ni prepoznana kot taka. Običajno so starejši otroci in odrasli z blago celiakijo nekaj manjši, pri natančnem izpraševanju pa se ugotovijo tipični znaki. Ko se to potrdi tudi s protitelesi (ali/in biopsijo), je diagnoza na dlani.

Testiranje alergije na pšenico ni enako testiranju na gluten. Protitelesa pri alergiji na pšenico so iz razreda E – torej IgE, pri glutenski enteropatiji oz. celiakiji pa IgA in IgG.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor, vprašala pa bi še nekaj.
Pri naši deklici sem sumila da ima alergijo na gluten, vendar mi je pediater rekel da bi bil potem test alergije na pšenico poz., bil pa je neg.
Sumila sem pa zato, ker ko sem ji dala žemljico so se po nekem času pojavili izpuščaji po hrbtu, prsnem košu in rokicah, ampak ne vedno tako da še zmeraj nisem prepričana. Dajem ji sicer brezglutenske testenine, tudi kruh sem pekla, vendar se zelo drobi in ga potem ne mara.
Deklica bo stara 1 leto.
Ji pa nisem dajala nobenih drugih potencialnih alergenov, ker sem dobila taka navodila, kljub vsem neg. izvidom. Poleg tega ji dajem tudi Pregomin.
Vprašala pa bi kako hitro se pokaže alergija na gluten, ali je reakcija takojšnja ali lahko nastopi kasneje.
Meni je ped. rekel, da bi nastopila reakcija takoj po zaužitju glutena.
Pa še nekaj. Ali se potem tudi iz alergije na gluten razvije celiakija?

Lep pozdrav, Medic!
Alergije na gluten ni.
Je samo alergija na pšenico (takrat so testi IgE pozitivni, pozitiven je kožni vbodni test, znaki pa se kažejo predvsem na koži kot atopični dermatitis).

Celiakija pa je čisto nekaj drugega, tukaj govorimo o glutenu, pri alergiji na pšenico pa NI alergija na gluten!
Pri celiakiji NE GRE ZA ALERGIJO NA GLUTEN, ampak za tvorbo drugih protiteles (IgA in IgG) proti beljakovini v pšeničnem zrnu (pa tudi oves in ječmen vsebujeta gluten), zaradi česar otrok ne prenaša teh žitaric.

Torej, alergija JE, če so prisotna protitelesa skupine E (torej IgE).
Celiakija ni alergija na pšenico, pač pa gre za črevesne (lahko pa tudi izvenčrevesne) manifestacije zaradi tvorbe protiteles IgA in IgG.

Pri celiakiji v prvi vrsti ni izpuščaja oz. atopičnega dermatitisa, ki je značilen za alergijo na pšenico. Celiakija se kaže kot neuspevanje, nizka teža, nizka rast in odvajanje zelo smrdečega, penastega in sivega blata.

OK?
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za izčrpen odgovor.

New Report

Close