Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija pasiranje hrane

pasiranje hrane

Pozdravljeni,

imam 6 mes starega sina, ki mu že od 4,5 mes uvajam gosto hrano. Do sedaj sem to hrano večinoma pasirala, vendar me je strah, da kasneje ne bo znal jesti oz. bodo težave. Saj že zdaj, ko mu ponudim nepasirano hrano mi zavrača. Kaj menite vi o tem? Ali naj še pasiram in če, do kdaj?

Prav tako sem mu pri pasiranju dodala malo Aptamila, da se je lažje zmiksalo, sedaj pa imam občutek, da se je preveč navadil na sladek okus (Aptamil je dokaj sladko mleko). Ali je možno, da se je že razvadil glede okusa?

Zanima me tudi glede sladkanja in soljenja živil za dojenčke. Ali naj se temu še izogibam ali lahko zmerno solim in sladkam. Sladkam mu večinoma samo kamilice in čajčke, ko težko kaka, da ga malo požene.

hvala za odgovore
lep pozdrav

Spoštovani AV,
pri 6 mesecih je hrano še potrebno pasirati, saj dojenček še ne zna dobro gristi in se mu hrana lahko zaleti, kar bi res predstavljajo lahko hud problem.
Do vrtca imate čas, da se navadi na drobno sesekljano hrano. Tam okoli 9 meseca bo čisto dovolj zgodaj, da začnete drobno sekljati, če bo že imel zobke. Takrat bo že dobro obvladal požiranje in gosto hrano in se bo takoj naučil, kaj je treba v ustih s temi koščki.

Kar se tiče redčenja z Aptamilom, bi rekla tako. Juhice oz. zelenjavne ali zelenjavno mesne kaše mu lahko redčite tudi z vodo, v kateri ste kuhali zelenjavo. Sadnih kašic ni potrebno redčiti, saj ima sadje dovolj tekočine. Če je otrok dovolj težek, mu redčite torej z vodo, v kateri ste kuhali, dodajate pa lahko tudi še pretlačen (zmiksan) krompirček ali riževe kosmiče. Če pa otrok zaostaja v teži in je suhec, potem mu lahko date tudi Aptamil, tako kalorično obogatite obrok, ki pa količinsko ni prevelik (več kot neko količino pač ne zmore pojesti).
Soliti sedaj še ni potrebno, če pa že, pa v lekarniških količinah (res 2 zrni). Sladkati ni potrebno. Ko bo otrok jedel dovolj sadja in zelenjave ter dobre ogljikove hidrate in tudi pil dodatno tekočino (vodo), potem bi se moralo kakanje urediti. Le 1x tedensko, če res ne bi kakal, mu dodajte sladek čaj, če ga res požene. Sicer pa: sladkor proč. Sadnih kašic pa sploh ni potrebno sladkati.
Bo že, ko bo večji, rad jedel sladkarije, ki se jim res težko ognemo. V končni fazi pa je življenje sestavljeno iz zlate sredine in tudi pri sladkarijah ni potrebno zganjati celega hudiča (kot včasih berem od nekaterih mamic). Pretiravati pa ni potrebno. Občasno da, vsak dan pa raje ne. No, ampak tu sem malo zašla, saj me niste to vprašali.

Lep deževen dan vam želim
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close