Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija pridobivanje teže

pridobivanje teže

Spoštovani,

zanima me vaše mnenje glede pridobivanje teže pri hčerki, stari 8,5 mesecev. V zadnjem mesecu in pol ni pridobila na teži niti dekagrama, še vedno tehta 8 kg in meri 73 cm. Njena porodna teža je bila 3810 g in dolžina 53 cm. Drugače je, razen alergije na mleko, zdrava, in tudi rada je.
Vendar me skrbi ali je to še vedno v redu, da ne pridobiva na teži. Je možno, da se vsa hrana porabi za fizično aktivnost, je namreč zelo živahna, ves čas na nogah ali se plazi…
Najlepša hvala za vaše mnenje in lep dan še naprej,
T.

Spoštovana TinaKlementina,
deklica pri 8,5 mesecih meri 73 cm, kar je kakšen cm nad 50.percentilo (pol deklic njene starosti je večjih, pol pa manjših, ravno na sredini).
Po teži je bolj med suhicami, ni pa nobene panike (je na 10.percentili).
Ko se otrok začne tako aktivno gibati, potem je pridobivanje na tel.teži dosti počasnejše, saj res vse porabi za akcijo. Če bo do 1. leta prilezla na 9 kg, bo še vedno povsem v redu. Bo med drobnimi, ampak gibčnimi enoletniki.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,
prosila bi vas za mnenje in odgovor, bom malce opisala celotno situacijo.
Sin je bil rojen dobrih stirinajst dni prej.
Porodna teza: 3150, 49 cm (najnizja teza v porodnisnici 2880, nisva se vzpostavila dojenja, nisem imela dovolj mleka, zadnji dan je prejel dodatek)
1. mesec (dojenje, zvecer steklenicka dodatka) 3940 g, 54 cm
Nato sem presla na polno dojenje, ker sem se zjutraj zbujala s premocenimi majicami, to mi je bil pokazatelj, da imam dovolj mleka
Mesec in pol: 4420 g, 54 cm (pediatrinja je zelela, da me obisce patronaza, ker jo je skrbelo pridobivanje teze, takrat sta se patronaza in pediatrinja dogovorili, da mu naj dam dodatek, bila sem v dvomih in obenem v skrbeh, saj pri otroku doma nismo zaznali lakote, precej je pa polival, vseeno sem mu po podoju ponudila dodatek, po obojem je polival, zato mu dodatka nisem vec ponujala.
1. Vprasanje
Ne razumem, zakaj je bilo tole stanje s tezo ze takrat tako zaskrbljujoce, bi mi mogoce znali pojasniti?

Deset dni manj kot 4 meseci: 5780 g, 62 cm (prvo cepljenje, samo obvezno)
Teden pred dopolnjenim 6. mesecem: 6140 g, 65 cm, drugo cepljenje, pediatrinja zelo zaskrbljena, ker zadnja dva meseca ni pridobil vec
2. Vprasanje, kako zaskrbljujoce je sedaj to stanje?
GH sem mu zacela ponujati takoj po dopolnjenem 5. mesecu, bi mu ze prej, vendar ni kazal interesa (ni odprl ust, ko si priblizal zlicko, ni kazal zanimanja, ko smo jedli drugi), vseeno sem mu zacela ponujati zelenjavo (bucke, krompir, hokaido bucke, korencek, cvetaco, kolerabo, nekje zadnji teden ze odpira usta in poje vec zlick, sprva je slo res zgolj za okusanje, v cemer nisem videla tezav, saj je bilo iz tedna v teden bolje in bi do konca tega meseca pocasi nadomestil obrok.
S pediatrinjo sva se pogovarjali, da mu ponudim GH se zvecer, kar sem tako nameravala, saj sem imela obcutek, da nimam dovolj mleka. No, potem pa je spremenila mnenje, in me prepricala, da greva v bolnico z napotnico zelo hitro, kjer bova najhitreje pridobila povratno informacijo, kaj je narobe in da naju bodo bodo opazovali ter me naucili hraniti, saj imajo sestre na oddelku veliko znanja, ki mi ga bodo predale, to me je najbolj prepricalo, ce morebiti delava kaj res tako napak, da me opozorijo na moje napake. Pricakovala sem, da bodo tudi fizicno opazovali dojenje in hranjenje goste hrane. To verjetno veste, opazovanje dojenja izgleda tako, da moram otroka tehtati pred in po podojem, v zadnjih 24 urah npr. se je dojil enajstkrat, po gramih preracunano skupaj razlike je v plus 270 g, (ne v skupni tezi, ampak v podojih) v vsem stresu sem za kontrolo nacrpala nekje 100 ml mleka iz obeh dojk, opazovanje goste hrane pa poteka tako, da preverijo koliko je spraznil posodico, napotkov v povezavi s tehniko hranjenja nisem dobila, sem pa za njih prosila, ampak nisem dobila nobene nove informacije.
Sedaj pa ne razumem tega, kolikor sem prebirala smernice NIJZ, ki jih je pripravila stroka, jaz sem jih razumela tako, da postopoma uvajam zivila zelenjavo itd. in tako tudi obroke.
V bolnisnici pa mi nosijo hrano za otroka kosilo kasice, nadaljevala sem z uvajanjem kosila, vceraj popoldne sva dobila frutek za malico in zvecer gris. Frutka mu nisem upala dati, glede na to, da nobenega sadja se nisva uvajala, saj bo v prihodnjih dneh dneh dopolnil 6 mesecev, gris sem mu ponudila in ga je sprejel, je pa zvecer kakal krvavo, danes zjutraj so mi prinesli neko kasico podobno cokolinu, ne vem, kaj je bilo. Sedaj sem pa cisto zmedena, zakaj mu moram uvajat toliko obrokov in jedi kar v enem dnevu, niti ne vem, kaj je, saj sestre tega ne vedo, je pa hrana po smernicah in me je strah, da ne bom povzrocila kaksnih crevesnih tezav, ce bi bilo morebiti prevec naenkrat in prevec razlicnih stvari, zdravnica na viziti mi zatrjuje, da ker je tako nazadoval, da mu moram zdaj vse obroke GH dajat in da ne potrebuje dodatka, jaz pa vidim bolj problem v tem, da moje mleko ne zadovolji vec njegovih energetskih potreb, in bi morebiti potreboval dodatek, GH pa uvajam se naprej postopoma, kaksno pa je vase mnenje tudi glede uvajanja hrane in mojega mleka.
V splosnem pri nicemer drugem ne kaze tezav, tako sem razumela zdravnike, vsak vprasa, ce je vedno tako zivahen fantek, tudi alergij zaenkrat ne kaze.
(Se to, moje splosno pocutje je zelo slabo, ze od rojstva se vse vrti okoli teh gramov, nikoli nisem dobila obcutka, da bi bil lacen razen v porodnisnici, tukaj pa dobivam komentarje zdravnikov, ker si zelim domov, ces da doma nekaj ni bilo v redu in da sva to moznost ze imela, vendar se tam ni redil, zaenkrat pa tudi tukaj drugi dan ne pridobiva.)
Se to, pediatrinji sem od drugega meseca naprej kazala slike in opozarjala na tezave s kozo, vendar mi je do cetrtega meseca zatrjevala, da se mu koza cisto, konec prvega meseca je imel po obrazu seboroicni dermatitis, ker sva se s pordelo kozo ves cas vracala k osebni zdravnici, je tretja zdravnica, ki je videla njegovo kozo, rekla, da ima atopijski dermatitis,ter naju napotila naprej, da je tudi otroska dermatologinja to potrdila, veckrat je ta bojda povezan z alergijami, ampak kolikor so do sedaj pregledovali, zaenkrat ne kaze na kaksno alergijo.
Za vnaprej se vam zahvaljujem.za odgovor.

Primerno pridobivanje na teži (krivulje, ki so izračunane na tisočih in tisočih zdravih otrok) je izjemno pomembno za otrokoo rast in razvoj. Kaže ali je z otrokom vse v redu ali pa se kaže kakšna motnja, ki jo je potrebno opredeliti in ukrepati.
Vaš fantek je do 4. meseca napredoval primerno, sicer na 25.percentilni krivulji, ampak povsem primerno. Do 6 mesecev (1 teden manj) pa se je njegova krivulja telesne teže ne le upočasnila, ampak padla pod 5. percentilo, kar pri vsakem pediatru povzroči alarm. Začne iskati vzroke slabšega pridobivanja, izključuje kronična vnetja, prehranske alergije, gastroenterološke motnje. Ne gre le za tehniko hranjenja in sestavo jedilnika, pač pa iskanje vzroka za slabše pridobivanje na teži.
S pediatrinjo se pogovorita, kaj lahko pregledate v ambulanti (npr. iskanje motnje sečil, torej pregled urina, urikulta, ev. UZ sečil, hemogram – iskanje morebitne salbokrvnosti, poglobiti iskanje morebitnih prehranskih alergij, ipd).
Napišite jedilnik za 1 teden, tudi s količinami, potem pa skupaj preglejta, će je ustrezen.
Primeren jedilnik za dojenčka poglejte v spodnji povezavi, vsekakor prehitro uvajanje novih živil in prehitro uvajanje večjega števila obrokov komplementarne hrane, kot je to svetovano glede na starost, ni ustrezno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close