Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Celiakija

Celiakija

Pozdravljeni!
Stara sem trideset let. Pred 4 leti so mi kmalu po rojstvu drugega otroka (po hudih težavah – bruhanje, driske, hujšanje) postavili diagnozo celiakija. Testirali so oba otroka, pri obeh so izvidi negativni. Sedaj imamo 5 mesečno deklico. Zanima me, ali naj prosim za pregled krvi glede celiakije pred začetkom uvajanja glutenskih izdelkov, ali naj počakam na morebitne težave. Zanima me še glede genskih preiskav. Moja pediatrinja jih vztrajno zavrača, medtem, ko slišim starše v društvu, da jih je večina dobila napotnico za genske preiskave brez, da bi otroci imeli kakšne težave, ki bi kazale na celiakijo.
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav.

Pozdravljeni, Nuša1!
Povsem normalno je, da vas skrbi in da ne želite, da bi vaši otročki imeli celiakijo.
Mislim, da krvni testi (določanje celiakalnih protiteles) pred uvajanjem glutenske hrane ne bodo pozitivni, zato menim, da nima smisla testiranje pred uvedbo glutenske hrane. Protitelesa se začnejo tvoriti, ko telo pride v stik z glutenom.
Pri družinski obremenitvi s celiakijo svetujemo kasnejše uvajanje glutena, tudi po 1. letu.

V tej starosti pa bi res pravzaprav bile edino smiselne genske preiskave. Prosim, obrnite se še na forum genska posvetovalnica tu zgoraj in vprašajte še dr. Brezigarjevo. Če vam enako svetuje tudi ona, potem se še enkrat pogovorite z vašo zdravnico. Kar pogumno.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close