Najdi forum

Kastrirati ali ne?

Sem pred dilemo ali dati še ne odraslega mačka kastrirati. Maček je zunanji.

za:
– se ne tepe z drugimi samci in je manj možnosti da se okuži z boleznijo
– se ne preganja za samicami in ne dobi aidsa
– bo bolj miren in več pri hiši

proti:
– odvzameš mu nekaj proti naravi
– velika nevarnost okužb in poškodb
– bo bolj miren in manj pri hiši

Mislim, da žival ni igrača, s kastracijo pa narediš prav to. Vendar so tudi zelo racionalni razlogi za. Nočem da mi bo potem žal, ker je to morda grdo od lastnika.

Pomislite tudi na to, koliko mladih muc vsako leto (večkrat na leto) konča v smeteh, pod avtomobilskimi kolesi samo zato, ker so nezaželjene. S tem ko kastrirate svojega muca, sploh, če se prosto giblje zunaj, pripomorete k zmanjšanju števila brezdomnih muc. Več ko bo takšnih, ki bodo svoje živalice kastrirali in sterilizirali, manj bo nezaželenih mladičev. Mislim, da obstaja veliko več razlogov za kot proti. lp

A veš kako so lastniki muck zadovoljni, ko tvoj samec hodi okoli in jih snubi?
Jaz imam psičko in zaradi tega, ker lastniki samcev svoje pse ne znajo dati na povodec in imeti pod nadzorom, jo bom morala dati sterilizirati. Pa ne zato, ker psičke ne znam ubraniti ampak zaradi tega, ker samci lulajo po vratih od bloka, ležijo pred njim, skačejo name in ostale člane družine in bevskajo. Sosedi so jezni name, ne pa na lastnike psov. Saj psi niso nič krivi ampak znajo biti hudo nadležni. Komedije in stroške imam pa jaz.

Jaz sem svojega mačkona dala kastrirat, ko je imel 8 mesecev.En dan je bil malo bogi, drugi dan je pa že skakal tako kot prej. Vsi so mi govorili , da se maček potem umiri, poleni itd. Naš je pa še vedno zelo živahen. Pod nož je šel pa zato,ker je malo zunaj malo not, in da bi mi not “cahnov” je groza. Ne spraviš vonja stran z ničemer.
jAZ SEM BILA PREJ ZMEROM PROTI, SEDAJ PA SEM ZA. Bolje za mačka, saj ko se “goni ” mislim, da trpi.

lp!

Žak,

vsaj dveh tvojih argumentov proti ne razumem. Zakaj velika nevarnost okužb in poškodb – pri proti argumentih? Zdaj je maček v večji nevarnosti, saj hodi okoli. Morda bo bolj miren (to še ni zagotovljeno), bo pa več (in ne manj!) pri hiši. Mislim, da ste argumente proti malce napačno razporedili. Ostane samo argument, da mu odvzameš nekaj naravnega. Vendar mu s tem podaljšaš življenje, ga napraviš bolj varnega in zdravega.

To pomeni, da ga boste morali predvsem bolj zabavati, saj bo postal bolj hišni muc. Se več igrati z njim itd., potem se ne bo zredil. Sicer pa se dobi tudi hrana, prilagojena kastratom. Osebno mislim, da je (pre)debela mačka predvsem posledica slabih lastnikov kot pa sterilizacije ali kastracije.

V razmislek sem že objavila tudi daljši prispevek na to temo:

Če se odločite za kastracijo, boste ravnali predvsem zelo odgovorno, vaš muc pa ne bo več oče številnim mačjim mladičkom brez doma ali žrtev okrutnosti.

Našega muca smo dal pred dvema mesecema kastrirati in lahko rečem, da so efekti samo pozitivni. Zdaj se že počasi umirja, ponovno si želi naše družbe, tudi božanje mu postaja všeč, skratka – mnogo boljše je, kot prej. Ostaja pa še en problem – ko je na vrtu ( vedno smo z njim, da ga čuvamo), ga strašno mika malo večji teritorij, kot je naš vrt. To pomeni, da če samo malo odmaknemo pozornost, je že pri ograji, ki meji na cesto. Ko ga skregamo, se vrne, včeraj pa je pobegnil – čez cesto (!) in na sosedov vrt. Ko smo šli po njega, se je potuhnil, a že čez dve minuti je bil nazaj, kot da se ni nič zgodilo. Bojim se, da bo to počel vedno pogosteje – iz radovednosti in želje po raziskovanju. Ne vemo, kaj naj storimo, da bi mu to preprečili.

Hvala za kakršenkoli nasvet.

Lenja

Mucu lahko nevarno pohajkovanje čez cesto preprečite na več načinov. Prvi je seveda – zaščitna ograja, takšna, ki je ne more preplezati. Dalje ga nikoli ne karajte, kadar se vrne sam, temu naj vedno sledi pohvala (in občutek – ljubo doma, kdor ga ima!). Če je vajen bolj stanovanja in hiše, se ne bo dosti oddaljil. Vsa potovanja bo napravil iz radovednosti – kaj ga torej pri sosedovih privlači? Če je to druga muca, se bo umiril zaradi kastracije. Če pa je kakšna druga žival, ki se mu tudi zdi zanimiva za ogled in obisk, pa boste morali nanj budno paziti, kadar je ta žival na sosedovem vrtu. Lahko poskusite tudi z odvračanjem od ograje, če se vam zdi smiselno. To pomeni, da ga s šumom (ploskom z rokami, klicem NE!) vsakič odvrnete, kadar se ograji približa. Na ta način se ne bo ograji približeval ob vaši prisotnosti. Ker pa pri mačkah ni nič za vedno in nič zanesljivo (saj zato jih imamo radi), se ji bo verjetno približal takoj, ko boste obrnili hrbet. Sprva boste morali torej napeti veliko sil in biti nenehno pozorni. Verjetno pa ga povsem brez nadzora ne boste mogli nikoli pustiti na vrtu, če je blizu cesta. Nesreča je lahko hitro tu.

Ni prijetno a pomaga v ljubezenskih težavah

No, krasno razmišljanje – zaradi ene psice naj bi se dalo kastrirati vsaj kakih 10 samcev v bližnji okolici…..
Kakšne so komedije s psom, ko je v bližini samica, ki diši, si pa verjetno niti zamisliti ne moreš. In če je v neki vasi 20 psov in nekje v sosednji le ena psica, bi bilo zaradi nje potrebno kastrirati, po tvoje, celo množico kužkov…..

Ni potrebno samce kastrirati, dovolj je, da jih lasniki vodijo ven na vrvici. Ne pa, da jih puščajo, da se svobodno gibljejo. Če sem prav informirana, pes ne sme iti stran od lastnika več kot 50 metrov. In zakaj bi morali lasniki samic, dati sterirlizirati svoje psičke zaradi tega, ker samci poležavajo cel dan okoli blokov in hiš ter oskačejo in otacajo vse mimoidoče? Mislim, da si tudi ne predstavljaš kakšno šaro zganjajo samci neosvečenih in nekulturnih lastnikov.
Malo premisli o vsem in dobro preberi kaj sem prej napisala in predvsem ne sprevračaj mojih besed.

Res ne vem, katere tvoje besede sem spreobrnila. Kolikor je bila meni znana situacija v mestih, se je večina ljudi v času, ko njihova psička diši, izogibala daljšim sprehodom z njo tistih 14 dni. Ne vem, kako ti sprehajaš svojo in če je ves čas na vrvici in tudi ne mislim, da je prav, da lastniki psa kar pustijo brez nadzora.
Verjetno pa veš, da pes psičko zavoha precej daleč in da izkoristi vsako priložnost, da pobegne za svojim nosom.
Pri sosedovi psici je bil v času njene gonitve pes, za katerega nihče ni vedel od kod je, pa čeprav se v majhnem naselju precej poznajo med sabo. In meni se je on dosti bolj smilil, kot lastniki psice, saj nekaj dni ni zaužil ničesar, bil je prestrašen,…. a ni pač mogel iz svoje kože. In zaradi ene psice tam nekje, za katero njegov lastnik sploh ne ve, bi po tvoje pač on moral dati njega kastrirat. Sori, ampak jaz res ne morem drugače razumeti tvojega pisanja. Pes pa, ki ima gonečo psičko v bližini, zganja take, da res ne veš, kaj storiti.
In meni se še vedno zdi bolj efektivno sterilizirati eno psico, pa s tem rešiš muke nje in lastnikov 2x letno in še množice psov, s kastracijo le enega psa pa “rešiš” le njega….

Nihče ne pravi, da je treba kastrirat vse pse v okolici, kjer živi neka psica. Moteči so tisti psi, ki uhajajo lastnikom, če se lepše izrazim. V resnici so to psi, ki so ves ljubi dan prepuščeni samim sebi. Medeja je to lepo napisala:
“ker lastniki samcev svoje pse ne znajo dati na povodec in imeti pod nadzorom”

Sama med gonitvijo svoje psice vedno pazim, da ne opravlja potrebe v okolici, na sprehode jo vozim z avtom, ki si ga moram sposojat, ker svojega nimam, pa vendar me snubci čakajo pred vrati. To niso kužki, ki so enkrat ušli, to so psi, ki se potepajo po celem kraju in prežijo na goneče psičke. Tudi trije, štirje so se našli in so tekali po glavni cesti za avtom, tako, da sem morala pazit, da ni še njih kdo povozil.To pa zato, ker se mi tudi oni smilijo, predvsem zato, ker imajo neodgovorne lastnike. Malega rumenega kužka sem vsak dan vozila nazaj domov, pa so ga lastniki vsako jutro spustili, da je prišel pod blok tulit. Sosedovega ovčarja sem morala vleči iz avta, ko je poskušat naskočit psičko. Vsak dan! Da niti ne omenim prask na avtu, polulanih koles in blatnih sedežev. Da so naskakovali mene, ko se mi je ravno najbolj mudilo in me umazali, tudi ni pomembno. Še manj pomembno je, da sem jim poleti nosila hrano in vodo, da ne bi “pocrkali” na dvorišču. Bolj pomembno je to, da so nadlegovali ves blok in strašili sosede.

To so psi, ki bi morali biti kastrirani. Zaradi vseh. Zato, da ne nadlegujejo mene in ostalih lastnikov psic, zato, da ostali lastniki samcev ne bi imeli težav zaradi njih, zato, da se ne bi vračali domov pogrizeni zaradi pretepov, zato, da jih ne bi povozil avto, ko brezglavo tekajo naokrog. Tudi, če bo moja psička sterilizirana, bodo ti revčki še vedno našli katero drugo. Seveda bi bilo bolje, če bi jih lastniki dali na povodec in peljali na sprehod, tako kot vsi ostali lastniki psov, ampak to je utopija.

Malega rumenega kužka že dalj časa nisem videla. Menda ga je oklal nek nesocializiran staford, ko je čakal svojo pasjo ljubezen. Upam, da bo z njim vse v redu.
Lep pozdrav

Živjo!

Popolnoma se strinjam z Medejo in Tanjo. Ti, Pipi, pa malo razmisli, kako in o čem pišeš. Medeja sploh ni govorila o kastraciji samcev, ampak o sterilizaciji svoje psičke. Problem še predobro poznam, ker imam tudi sama psičko. Vedno, zares vedno pazim, da je ne vodim na daljše sprehode, kadar se goni. Ampak pomaga pa nič. Vozila sem jo ven tudi ob 1 ali 2 ponoči, pa je bilo isto število psov pred vrati kot popoldne. Kje pa so bili njihovi lastniki? Mar niso oni odgovorni za svoje pse. In da ne bo pomote – živim v centru Ljubljane in ti psički vsi živijo v stanovanjih, tako da mi ni jasno, kaj so ob takšni uri sploh iskali pred vrati naše hiše.
In, Pipi, ne govori mi zdaj, da bi jaz morala psico sterilizirati. Dva dni nazaj sem se pogovarjala z lastnico enega od teh kužkov in jo vprašala, če je ni nič strah, da bi njenega ljubljenčka povozil avto ali da bi se mu zgodilo kaj hudega. Pa mi je odgovorila, da ga je včasih imela na sprehodih privezanega, zdaj pa je ugotovila, da ji je lažje, če ga odpelje pred blok in ga spusti, da se “zlaufa”. “Veste, je lovski.” je še dodala. Povedala mi je, da ve, da čaka 2x na leto tudi pred našimi vrati, pa je to ne skrbi, saj je vendar naredil že toliko lepih otročičkov. Mimogrede, ene od teh otročičkov je potem nekdo stlačil v vrečko in moja psica jih je potegnila iz grmovja – mrtve. Morda so bili lepi, vendar takrat prizor ni bil prav nič lep.
Pipi, moja psica je bila in je v takšnih dneh vedno na vrvici. In psi so večinoma brez nadzora in tako jih pustijo tudi, ko lastnike opozorim, da se psička goni. Čudovito, kajne? In kako misliš, da mi je bilo, ko sem želela rešiti prestrašeno 5 kg psičko izpod 2 psov, ki sta imela po 30 in 55 kg? Lastnika obeh psov in nekateri mimoidoči pa so dajali neokusne opazke, da naj vendar privoščim psici nekaj užitka. Kasneje sem prejela 7 šivov.
In meni se zdi grozno kastrirati samičko, ki bi jo rada načrtno parila, ker bi rada njenega mladička za naprej. Zato, ker drugi niso odgovorni za svoje pse?

Lp, Yo

Mojo psičko, sem tiste dni, ko je dišala, vozila ven samo zjutraj in zvečer.Stran od bloka ter z avtom.Zaradi tega, je dobila takrat tudi jesti šele zvečer. No, saj ona res ni bila boga, ker zaradi vonjav, ki jih je oddajala in dražila pse, katerih lasniki jih ne morejo krotiti, cel dan ni jedla in je tudi cel dan ni bilo mogoče peljati ven. Zato je trpela in zadževala cel dan, ko ni več zdržala, se je polulala tudi v stanovanju in bila zaradi tega nesrečna, ker se je zavedala, da je storila narobe.Obenem pa trpela tudi lakoto. Ker sem pač na ta način nadzorovala njeno iztrebljanje. Drugače zadeve nisem mogla rešiti. Že ko smo mi stopili iz bloka, so nas psi naskočili. Da ne govorim, da tudi otroci niso mogli ven in so jih psi ogrožali. Jaz se že obranim, obranim tudi psičko, saj je majhna. Kako naj se obranijo majhni otroci? Predvsem je pa bilo zanimivo, da zjutraj do sedme ure in zvečer po deveti uri ni bilo nikjer nobenega vasovalca. Takrat so jih lasniki pač znali zadržati doma.
Vse kar sem hotela povedati je samo to, da je bolje živali dati sterilizirati oziroma kastrirati. Če gre za samico, so komedije zaradi vasovalcev. Če gre za samca, je le ta zaradi tega tudi ogrožen. Vsi pač nimajo živcev kot jaz in žival tudi udarijo, ko postane nadležna. Kdor to ni poskusil, ne ve kako vse skupaj izgleda.. Skačejo na ljudi, na avto in pomarkirajo vse od vrat, zidu in avta. Pa tudi med seboj se bojujejo in tulijo do onemoglosti. Povzročijo tudi veliko hude krvi pri sosedih.Hkrati so se pa tudi veselo krohotali, ko so samci naskakovali mene in moje otroke.

In po vsem tem ti ni padlo na pamet, da bi ti dala psico sterilizirati???

Kot sem omenila ne zagovarjam lastnikov, ki zares kar pustijo svoje pse brez nadzora, a na žalost bodo vedno taki. Moti pa me, da zaradi takih mečeš vse v isti koš – očitno ne veš, da pes, ki je ves čas izpostavljen vonjavam dišeče psičke, absolutno spremeni značaj.
Mi je pa lepo, da vseeno ne obsojaš kužkov, ki pobegnejo ali pa so brez nadzora in kljub vsemu poskrbiš za njih. Očitno je pač tako – verjetno to spozna vsak lastnik psa – da poleg vseh prijetnih stvari zraven s psom pridejo tudi težave.

LP

Draga Pipi,

verjetno je bil tvoj post namenjen meni?
Ne, po vsem tem mi niti slučajno ni padlo na pamet, da bi dala psico sterilizirati. Psico sem kupila tudi z namenom, da bom vzrejala. Sem absolutno proti nenačrtnemu razmnoževanju psov, ne vem pa, zakaj bi se jaz morala odpovedati mladičem svoje psičke, ker so drugi lastniki psov neodgovorni.
Pred kratkim sem kupila tudi psa (samca). Niti slučajno ga ne mislim spuščati brez nadzora h gonečim se psicam. In vsak lastnik lahko prepreči takšno vedenje.
Pa da ne bo zdaj kdo padel na moje besede o vzreji. Nič nimam proti mešančkom, sem jih tudi sama imela. Vem pa, da ja mešančke izredno težko oddati in jim zagotoviti dom.
Zaradi vonjav, ki jih oddaja goneča se psička pes ne spremeni značaja. Edino kar se zgodi je to, da se prebudi spolni nagon. Ne obsojam psov, obsojam pa lastnike – tako tiste, ki spuščajo svoje pse brez nadzora kot tudi tiste, ki ne nadzorujejo gonečih se psic in potem pobijajo nezaželene mladiče. Jaz absolutno sem za sterilizacijo in kastracijo!!! vseh psic in psov!!!, ki niso namenjeni za vzrejo. Absolutno pa sem proti takšnim mnenjem kot je tvoje, da bi se jaz morala odpovedati vzreji, ker imam okoli sebe neodgovorne lastnike psov.
Pa še nekaj me zanima. Ali je morda to kakšen moški šovinizem ali kaj, da bi se morale psice sterilizirati? Zakaj pa se psi ne bi kastrirali, verjetno tudi niso vsi namenjeni za vzrejo?
Ali pa morda? Ali pa je blazno všečen “macho stil” obnašanja – markiranje, rangiranje… ne glede na to, ali je v bližini goneča se psica ali ne…???

Lp, Yo

Yo, moj post je bil namenjen tistemu, na katerega je pripet in to je Tanja. Včeraj tvojega posta nisem opazila.
Seveda ne mislim, da se moraš odpovedati vzreji. Dejstvo pa je, da bodo mladički tvoja skrb. Če še toliko bentiš, nekaterih lastnikov in njihovega razmišljanja ne boš spremenila. Ne vem, kakšno zvezo ima z mačizmom preprosto dejstvo, da je v naravi pač ženski spol tisti, ki donosi potomce. In kot sem omenila sterilizacija ene psičke reši mnogo več težav kot kastracija enega samca – in to je edini vzrok, zaradi katerega se osebno bolj zavzemam za sterilizacijo (kadar nekdo nima namena vzrejati, seveda). A očitno pač nočeš slišati tega, kar ti govorim in ker se ne mislim ponavljati, ti povem eno molitev, ki ti bo mogoče dala razumeti, kaj želim povedati:
o bog, da mi moč, da spremenim, kar je mogoče spremeniti,
daj mi moč, da sprejmem, česar se ne da spremeniti
in daj mi modrost, da spoznam razliko.

LP

Nikogar ne mečev isti koš. Omenjeni so samo psi, ki se podijo naokrog brez nadzorstva. Dobro preberi moj post.
In zakaj bi pes zaradi psičkinih vonjav spremenil značaj? Psu se kvečjemu poveča spolni nagon, kar je lepo opisano v mojem postu, ne pa spremeni značaj. Je pa res, da neiživet spolni nagon povzroča resne bolezni pri psu. V tem primeru bi pomagala kastracija, ki jo navajam kot možnost in je ne vsiljujem. Sploh ne ljudem, ki poskrbijo za svojega psa.

Zakaj ni moja psička sterilizirana? Po posvetu z veterinarjem sem se odločila, da je pri 9 letih ne bom izpostavljala operaciji. Psička je precej občutljiva in so mi poseg odsvetovali. Prej poseg ni bil mogoč, glede na to, da domači za kaj takšnega niso imeli posluha. Sama pa sem bila še šolarka, torej brez denarja in si sterilizacije nisem mogla privoščit. Seveda nam je zdaj vsem žal ko vidimo pse, ki se zbirajo pred blokom, se pretepajo in nadlegujejo ostale.

Naj vam problem pokažem malce drugače.
Kdo je kriv, da vaš pes trpi ker se goni sosedova psička? Jaz vidim le enega krivca in to vas same. Vsak lastnik je dolžan poskrbeti za svojega psa ali mačko, ne za to in še sosedovo ulico nesteriliziranih psičk.

Tako pa pse kot za psičke obstaja dovolj tehtnih zdravstevnih razčpgov, da se vsak dober osveščen lastnik, ki ne namerava vzrejati živali raje odloči za enega od posegov, ker ve, da bo s tem le doprinesel k bolj zdravemu in kvalitetnemu življenju svoje živali.

Tisti, ki vzrejate bi se morali zamisliti, kaj pomeni vsako novo leglo za živlai, ki so se že rodile. V Sloveniji imamo vsako leto okrog 4000 zavrženih psov, vsaj 20 000 jih živi v neprimernih pogojih. Če bi najpej odvzeli te in poskrbeli za zavržene, potem bi naredili nekja dobrega. Vsako leglo mladičev onemogoči odraslemu psu, ki živi bedno, da bo kdajkoli prišel v dobre roke.

Ni res, da se pasemski psi odajajo bolje kot nepasemski. Večina ljidi si želi mešančka, ker imajo z njimi manj zdravstvenih težav pogojenih z dednostjo. Kar se tiče odgovornosti, pa ste tako lastniki pasemskih, kot nepasemskih enako “zanikrni”. vsko leto se izgubi 10% pasemskih psov in 10% mešančkov glede na celotno populacijo enih in drugih v Sloveniji. Tudi to, da za psa ki je čistokrven in ima rodovnik daš več denarja in potem bolj ceniš ne drži. Danes lahko na cesti poberemo tudi pse za kater so lastniki odšteli tudi več kot 1000 eurov.

Tudi to, da lastniki psov. mladičev trdijo, da oni pa zelo pazijo kam prodajo/oddajo mladiče je metanje peska v oči (predvsem sebi). Vprašanje za vas in njih:” Od kot potem toliko zavrženih živlai, če vsi, ki oddajate tako huudo zelo pazite in se vse pogovorite?!” Naj vam pomagam, ljudje se spreminjajo, spreminjajo s enjihovi pogoji in možnosti, danes jke lahko vse O.K. že jutri ne bodo imeli od česa živeti. poleg tega ljudje obljubijo vse mogoče da dobijo kar si želijo, potem pa pozabijo na obljube in veselčo po starem naprej.

Torej vesten in dober lastnik bo poskrbel za svojega psa, poskrbel bo, d aga zdravstveno ne bo po nepotrebnem ogrožal, odgovorno se bo s tem vedel tudi do okolice, poskrbel bo, da žival ne bo moteča za okolico in mislil bo tudi na skupno dobro živali. Tehtno bo razmislil ali bi na svet spravljal mladiče in kako jih bo potem oddal. Tp ne pomeni da morajo biti vse živali na svetu sterilizirane, ker bi to pomenilo konec, pač pa da se zavestno odločamo kaj je danem trenutku humano do svoje živali in do okolice, tudi do drugih psov in mačk.

Sem lastnica dveh pasemskih steriliziranih psičk ( obe sta bili zavrženi), do pred kratkim sem imela tudi mešančka. Tudi ta je bil kastriran. Vem d asem storila to kar je bilo prav, preprečila njegovo potepanje in trpljenje ob neizpolnjenem – nepotešenem nagonu, sterilizirani psički pa pomenita kar nekjaj oddanih zvarženih živali v boljše dobre roke. Na to sem ponosna, pomagala sem preživeti drugim, ker sem se sama zavestno odločila da ne bom imela mladičev, pa naj bodo še tko luštkani in meni v vesele. Namsto tega grem raje sprehodit kakega zvrženega psa, ki ga ima društvo za zaščito živali v oskrbi. Ko ga pogledam v oči mu laho rečem – preživel boš in kmalu ti bo lepše. Kaj pa vi?

Pipi,

sem mislila, da je namenjeno meni. Sorry.
Jaz osebno nisem proti sterilizaciji oz. kastraciji. Sem absolutno za, kar pa velja za živali obeh spolov – vse tiste, ki jih ne nameravamo vzrejati ali razstavljati. Tudi psi verjetno (prepričana sem v to) niso vsi namenjeni razstavljanju ali vzreji. Mislim, da je skrajno neodgovorno pustiti psa, da se nenačrtovano pari, ker pač njegov lastnik ne bo imel problemov z mladiči. To je čisti egoizem. Nekako takole: kaj pa mene to briga. Pes gre domov in jaz pozabim. Z mladiči pa naj se ukvarja nekdo drug. Me zanima, kaj o tem mislijo drugi lastniki psov in ali imajo čisto vest, če vedo, da se je njihov pes paril s psičko in je usoda mladičkov največkrat – vemo kakšna.

Lp, Yo

New Report

Close