Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja šklatinka

šklatinka

Imam sina 5,5 let. V četrtek je začel tožit, da se slabo počuti. Nekih posebnih simptomov ni imel. Grlo ga ni bolelo. V soboto je dobil “grob” osip po trupu – dežurni je ugotovil šklatinko (imel je tudi malo malinast jezik) in dobili smo Ospen. Sinu se dobro počuti. Problem pa je, da imamo doma še 9mesecev starega otroka, ki ni dobil preventivne doze antibiotikov. Že od nedelje (danes že četrti dan) otrok odklanja hrano – spušča obroke in tiste, ki je, poje zelo malo. Še dojit se noče. Sicer je (bil)zelo, zelo ješč otrok. Razpoložen je dobro. Včeraj ga je tudi pregledala zdravnica in ni bilo nič videt. Danes ima po nosku in okoli njega drobne pike.
Zanima me, ali je možno, da se je okužil, da se bolezen tako kaže, brez drugih znakov? Kako dolgo še lahko pričakujemo škrlatinko pri manjšem? Naj gremo ponovno k zdravniku, če se tek ne bo vrnil? Dojenja bo izgleda, žal zaradi tega konec.
Se vam v naprej zahvaljujem za odgovor!
Jasna

Spoštovani!
Škrlatinko povzroča bakterija beta-hemolitični streptokok skupine A. Inkubacija je 1 do 3 dni. Bolnik, ki jemlje antibiotik, ni več kužen 24 ur po začetku jemanja antibiotika.
Tipični znaki škrlatinke so: visoka vročina, gnojna angina, povečane bezgavke, pri majhnih otrocih lahko tudi driska in bruhanje, splošna oslabelost. Izpuščaj se pojavi 24 do 48 ur kasneje in je najbolj izrazit po trupu: v pazdušnih gubah, po spodnjem delu trebuha in delu stegen (kot hlačke), po dekolteju. V pregibih se izpuščaj praktično zlije. Izpuščaja po obrazu NI, na obrazu vidimo intenzivno rdeča lica, ustni koti pa so rdečine prosti, kar opisujemo kot “bel trikotnik”. Jezik je sprva obložen, nato pa malinast.
Družinskim članom bolnika pediater običajno predpiše kemoprofilakso (tudi Ospen 10 dni).
V primeru znakov, ki jih navajate pri 9-mesečniku, je na osnovi napisanega nemogoče postaviti diagnozo. Morate tudi vedeti, da klinične slike streptokoknih okužb pri dojenčkih pogosto niso tako razvite kot pri starejših otrocih ali odraslih. Par pik po nosu in slabša ješčnost, sicer pa živahen otrok, ne govori v prid bakterijski (kar škrlatinka je) okužbi, kjer so klinične slike običajno burne. Vsekakor bi vedeli več, če bi pri otroku pediater odvzel bris tonzil (mandlji) in jih poslal na mikrobiološko preiskavo ter pregledal krvno sliko (levkociti,CRP).
Z znaki, ki jih opisujete, potekajo mnoge (zlasti virusne) okužbe. Mnoge virusne okužbe, zlasti enterovirusne, spremlja podoben izpuščaj, kot ste ga navedli pri mlajšem otroku. Kar se tiče dojenja, ga ni tako zlahka konec. Svetujem vam, da sina čim pogosteje pristavljate. Nič ne de, če bo dojko odklanjal, poskusite čim večkrat, kot ste to že počeli v novorojenčkovi dobi. Z dojenjem otrok tudi dobiva obrambne snovi. Za ohranjanje dojenja v obstoječi količini, je v tem trenutku zelo pomembno tudi izčrpavanje.
Lep pozdrav!
Nina

Pozdravljeni!

Ker je škrlatinka tudi pri nas trenutno aktualna tema, me zanima tole:

Glede na to, da ima starejša hči baje škrlatinko (povišana temperatura, gnojna angina, bruhanje in nič drugega – osip je imela včeraj pribl. dve uri po hrbtu in trebuhu, ni pa bil hrapav – zdravnica ga je videla in na podlagi tega ocenila, da gre za škrlatinko, čeprav ni bil vzet vzorec iz žrela ali kri) sta tudi srednja hči in sin dobila Ospen 1000 in sicer naj bi jima ga dala samo dvakrat (včeraj zvečer in danes zjutraj).

Ker je glede na navodila 4 tedne strogega mirovanja za hči zelo huda -kazen-, me zanima, koliko časa je resnično potrebno strogo mirovanje in če je doza antibiotika, ki sta jo dobila mlajša dva dovolj (dobila sta ga 2X v literaturah piše, naj bi ga 10 dni)

Hvala in lep pozdrav

TejaK

Spoštovani,

otrok, ki preboleva škrlatinko in dobi antibiotik, praviloma že po dveh dneh antibiotične terapije ni več kužen za okolico. Samo vnetje žrela ponavadi traja nekaj dni, izpuščaj (s kasnejšim luščenjem luščenjem kože) traja do 10 dni.
Pri škrlatinki se zlasti bojimo zapletov, ki lahko nastopijo kot posledica imunskega dogajanja t.j.akutnega glomerulonefritisa in revmatske vročice, zato verjetno nasvet pediatra, naj otrok počiva čim dlje časa.

Pediater, ki pozna otrokovo zdravstveno stanje in način prebolevanja nalezljivih bolezni, najlažje oceni, koliko časa otrok potrebuje počitek po bolezni.
Verjetno pa so štirje tedni vseeno malo dolga doba glede na to, da je kot navajate vaša hčerka sicer zdrav, živahen otrok.
Antibiotično zaščito za najožje kontakte bolnika s škrlatinko pa je potrebno jemati 10 dni v terapevstkih odmerkih.

Lep pozdrav,
EVA

Najlepša hvala!

TejaK

New Report

Close