Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja J.Amerika

J.Amerika

Zanima me kaj priporočate pri potovanju
na poti: Buenos Aires-Urugvaj-Brazilija (do Sao Paula)-Paragvaj(do Asucion).
Cepljen proti Hepatitisu A sem že.
Hvala. Lepo pozdravljeni!
Peter

Spoštovani!
Po potovanju skozi Argentino vas lahko ogroža malarija. Tveganje obstaja skozi celo leto, zlasti na ruralnih področjih pod 1200 nadmorske višine. Najbolj malarična področja so v Jujuyu (Ledesma, San Pedro, Santa Barbara) in Salti (Iruya, Oran, San Martin, Santa Vitoria). Tveganje je največje med oktobrom in majem. Priporočeni antimalarik je klorokin (lahko pa tudi doksiklin ali meflokin).
Na severovzhodu dežele je v močno gozdnatih področjih še prisotna rumena mrzlica. Če si boste slučajno ogledali ta področja, se je proti bolezni potrebno cepiti.
Vodni viri v Buenos Airesu so dokaj varni, zunaj njega pa nezanesljivi, zato je potrebno vodo prekuhavati ali pa piti le ustekleničeno vodo. V severno centralnih predelih Chaca obstaja velika nevarnost Chagasove bolezni, ki jo prenašajo stenice. 60% dežele je za to bolezen endemične. Če boste prenočevali v kmečko-poljedeljskih področjih, se je posebej v nočnem času potrebno zaščititi pred piki insektov.
V deželi so psi močno okuženi s pasjo trakuljavostjo, zato se izogibajte stikov z njimi. Zelo pomembna je dobra osebna higiena, zlasti natančno umivanje rok, pa tudi uživanje termično dobro obdelane hrane.. V deželi obstaja potencialna nevarnost driske na potovanju. V deželi se pojavlja tudi steklina, zato se izogibajte astikov z neznanimi živalmi.

V Urugvaju tveganja za malarijo ni, prav tako tudi ne za rumeno mrzlico. Tveganje za drisko na potovanju je nizko do zmerno, če upoštevamo pravila uživnja varne hrane in pijače. Vodne vire zunaj Montevidea smatramo kot potencialno okužne, plaže blizu Montevidea pa so včasih kontaminirane z odplakami. Tudi v tej deželi je močno prisotna Chagasova bolezen, ki jo prenašajo insekti (stenice). Če boste prebivali v kočah, si dobro oglejte, kakšno je higiensko stanje v njih.

V Braziliji je na nekaterih področjih prisotna rumena mrzlica, zlasti v divjih pragozdovih na področju Amazonskega gozda. Cepljenje proti rumeni mrzlici je potrebno, če boste potovali na ruralna področja Acre, Amazonije, Maranhao, Mato Grosso, Mato grosso do Sol, Para, Rondonia, Tocantine, Amapa in Roraima.
V deželi se pojavlja tudi kolera, zato je izjemno potrebno paziti, kakšno vodo (in hrano) uživate.
Dežela je malarična. Tveganje je prisotno vse leto pod 900 m na vseh področjih Acre, Amape, Rondonie, Roraima, in v večini ruralnih področij Amazonije, Goias, Maranhao, Mato Grosso, Para in Tocantina. Manjše tveganje obstaja tudi v ruralnih in priobalnih področjih ob Piuai, na severu Santa Katarine in na jugu.
V celotni deželi, z izjemami hotelov najvišjega razreda, obstaja visoko tveganje za čredesne okužbe- potovalne driske. Tudi nevarnost bolezni, ki jih prenašajo insekti, je zelo velika, zato poskrbite za dobro zaščito z repelenti. Dežela je močno okužena s steklino. V deželi obstaja tako steklina v mestih kot v ruralnih področjih. Okuženi so tudi netopirji. Zlasti veliko tveganje je za jamarje. Če boste hodili po jamah, vam svetujem cepljenje proti steklini. V samem Sao Paulu (pa tudi v Rio-de Janieru) narašča število okuženih s HIV. Ne pozabite na kondome ob morebitnih spolnih odnosih z lokalnim prebivalstvom. Priporočena antimalarika sta meflokin ali doksiklin.

V Paragvaju je prisotna malarija v ruralnih področjih na Alto Parana, Amambay, Canandiyu, JV mejah z Brazilijo in v centralnih pokrajinah Caaguazu in San Pedra. Priporočeni antimalarik je klorokin. Glede na to, da pa boste antimalarik jemali že zaradi potovanja po Braziliji, kjer so povzročitelji na klorikin odporni, boste pri antimalarikih verjetno izbirali med meflokinom in dokciklinom. Tudi tu obstaja večja nevarnost driske na potovanju, raznih bolezni, ki jih prenašajo insekti, Chagasove bolezni (piki stenic v zanemarjenih kočah).

Pred potovanjem še preverite, kdaj se bili zadnjič cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega odmerka minilo 10 let, zaščito obnovite z enim odmerkom cepiva. Zaradi izbire antimalarika se oglasite v ambulanti za potnike, odvisno od destinacije pa tudi zaradi cepljenja proti rumeni mrzlici. Poskrbite za dobro zaščito z repelenti, v potovalni lekarni pa ne pozabite na antibiotik za zdravljenje potovalne driske. Če boste potovali avanturistično po ruralnih in gozdnatih predelih, toplo priporočam cepljneje proti steklini.
Pozdrav!
Nina

Lp.
Hvala za izčrpen odgovor.
Prosil bi vas le še za cene (če mogoče veste) cepljenj proti:
– rumeni mrzlici
– tetanusu
– cepljenje proti steklini
– cene antimalarikov
Kdaj priporočate cepljenja (koliko pred odhodom) in kje v LJ opravljajo ta cepljenja?

Hvala še enkrat in lepo pozdravljeni,

Cepljenje proti steklini in tetanusu lahko opravite na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana. Cena cepljenja proti tetanusu je okoli 2500 Sit, cena popolnega cepljenja proti steklini pa okoli 25.000 Sit. Prejeti morate namreč 3 odmerke cepiva proti steklini (ceno navajam za vse tri odmerke skupaj, seveda pa potem plačujete po odmerku). Ker poteka preventivno cepljenje proti steklini po shemi 0, 7.dan in 21. dan, se je treba proti steklini pričeti cepiti vsaj 3 tedne pred odhodom na potovanje.V ambulanti za potnike prejmete tudi antimalarike (Lariam) ali pa samoplačniški recept za Vibramycin (Doksiciklin), ki ga potem prevzamete v lekarni. Cene antimalarikov vam pravzaprav ne morem povedati, saj se število tablet predpisuje glede na trajanje potovanja in se jih tudi obračunava po številu izdanih tablet. Cene se seveda razlikujejo tudi na vrsto antimalarične zaščite. Antimalariki za 4-tedensko potovanje (pri čemer jih začnete jemati že pred potovanjem in jih jemljete še 4 tedne po vrnitvi) stanejo okoli 8000 Sit, bistveno dražji pa je Malarone.
Proti rumeni mrzlici pa se lahko cepite le na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani, Trubarjeva 2. Cepiti se morate vsaj 10 dni pred odhodom. Če me spomin ne vara, je bila zadnja cena cepljenja proti rumeni mrzlici 9400 Sit.
Potnikom ponavadi priporočam, da se zglasijo v ambulanti za potnike vsaj 1 mesec pred odhodom. V vašem primeru bi se ob prvem srečanju dogovorili za antimalarik, pričeli s cepljenjem proti steklini in obnovili zaščito proti tetanusu ter napisali spisek potrebnih zdravil potovalne lekarne.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close