Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja popolno cepljenje proti tetanusu?

popolno cepljenje proti tetanusu?

Včeraj me je v stegensko arterijo ugriznil neznan pes in sem izgubila okoli pol litra krvi. Zelo sem slabotna, ker sem precej dehidrirana in občasno izgubljam zavest, precej pijem. Zanima me, kaj lahko naredim, da bi pospešila nastanek krvi, katera hrana je dobra. Zdravniki se tudi ne morejo odločiti ali naj me cepijo kompletno proti tetanusu ali ne. Na urgenci so rekli, naj se nujno cepim trikratno, moja zdravnica je rekla, da je nepotrebno, ker sem imela popoldno cepljenje že preko sistematskih pregledov v OŠ in SŠ, v zadnjih sedmih letih pa sem zaradi različnih poškodb dobila še trikrat po eno cepljenje. Kaj vi svetujete. Pes je neznan, večkrat so ga že videli, da se potika naokoli, večkrat napada pse. V ponedeljek grem v antirabični dispanzer. Kaj tam naredijo? Če le ni nujno, se ne želim cepiti proti steklini, ker je cepljenje samo baje zelo nevarno. Kakšno je vaše mnenje?
Na stegnu se mi je naredil močan edem, ki ne izgine, zateka mi tudi spodnji del noge. Kirurg je ugotovil, da mi je pes strgal več kot en cm arterije, zato sem tako močno krvavela. Ne morem razumeti, da sem več kot tričetrt ure čakala na urgenci, ker so klicali paciente po vrsti, čeprav so imeli le preveze, potem sem sama popenila, ker sem vmes že enkrat izgubila zavest in zahtevala, da me vzamejo naprej, pa me je zdravnik nadrl, češ, da grejo po vrsti. Ne razumem tega, moram priznati. In pregledajo te na natanko dva metra, kot da si kužen ali pa se jim ne da s teboj ukvarjati. Moram priznati, da sem precej razočarana.
Skratka, kaj mi svetujete glede oskrbe poškodbe (imam en šiv, čeprav mi je kirurg rekel, da mi v izvid ne bo napisal, da ga imam, ker me ne bi smel šivati, a rana je prevelika in pregloboka. Ker ni mogel drugače ustaviti krvi, mi je žilo ‘spajkal’ in ob tem rekel, da to ni dobro, ker imam na tej nogi že tako zelo močne krčne žile – kaj to pomeni? Kaj mi svetujete še glede dobre hrane za kri, ker se mi ob že tako občasno zelo nizkem pritisku, zelo vrti in temni pred očmi. Hvala za odgovor!

Spoštovani!

1. Telo zdrave osebe ob izgubi krvi vključi t.i. regulacijske mehanizme in tudi samo sprošča snovi, ki pospešijo nastajanje in dozorevanje rdečih krvnih celic. Pri vzdrževanju zadostnega volumna tekočine v krvnih žilah lahko telesu pomagamo tako, da pijemo zadostne količine tekočine, za tvorbo povečane količine rdečih krvnih telesc pa moramo zaužiti dovolj železa.
Železo najdemo v številnih živilih živalskega in rastlinskega izvora. Železo v mesu je v obliki, ki se lažje absorbira (vsrka v kri) kot železo v rastlinski hrani. Po drugi strani pa C vitamin, ki ga je veliko v zelenjavi, pospešuje absorbcijo železa. Zato je zelo pomembno, da zaužijemo dovolj rdečega mesa v kombinaciji z zelenjavo, da se bo železo iz hrane čim bolje vsrkalo. Za primerjavo si oglejte nekaj podatkov o količini železa v nekaterih živilih rastlinskega in živalskega izvora.
Vrsta živila železo (mg/100g)
Timijan 135
Drobnjak-sveži 13
Sezamovo seme 10
Pšenični kalčki 9,4
Proso 9,0
Soja 8,4
Fižol 6,1
Svinjska jetra 20,6
Govedina 3,0
Jajce 1,4
Dobra hrana je torej mešana hrana, ki vsebuje tako rdeče meso, kot mešano zelenjavo in sadje, energijo pa boste pridobili z ogljikovimi hidrati (riž, testenine,…)
2. Cepljenje proti tetanusu. Sicer ne vem, koliko ste stari, velja pa splošno pravilo, da naj bi po popolnem cepljenju proti tetanusu zaščito obnavljali s po enim odmerkom cepiva vsakih 10 let. To pomeni, da če ste bili popolno cepljeni kot otrok, pa potem pri ….., pa pri 18-tih, bi za zaščito pred tetanusu morali prejeti 1 odmerek pri 28.-tih, pa pri 38.tih, pa 48.-tih, …. Nekoliko drugače je po poškodbi. Po poškodbi na ponovitev odmerka ne čakamo 10 let, temveč damo en sam poživitneni odmerek že po 5 (maksimalno do 10 let) letih od zadnjega cepljenja. Če pa je od zadnjega cepljenja minilo že več kot 10 let (in pride do poškodbe), s cepljenjem pričnemo od začetka, kot da se sploh ne bi nikoli cepili. Glede na vašo navedbo, da ste v zadnjih sedmih letih prejeli 3 odmerke cepiva proti tetanusu, po moje 1 poživitveni odmerek cepiva proti tetanusu zadošča.
3. Po večji poškodbi, še zlasti, če je prišlo do raztrganin in obsežnejših poškodb mehkih delov, vedno pride do oteklin. Ko počivate, naj noga počiva na ravni podlagi, nekoliko dvignjena nad nivo ostalega telesa. Pomagajo ledeni obkladki. Lahko uporabljate “ledene vrečke”, ki jih dobite v lekarni, ali pa kos ledu položite v polivinil in z njim obložite otekli predel. V primeru, da bi vam v prizadetem predelu pričelo močno kljuvati, vas hudo boleti in da bi oteklina hitro naraščala, mora stvar ponovno videti zdravnik. Predvidevam, da so vas naročili na previjanje k izbranemu zdravniku, ki bo tako in tako spremljal potek celjenja rane.
Kar se tiče šivanja: ugriznih ran ali sploh ne šivamo, ali pa v primeru večjih ran kirurg postavi t.i. “pozicijski šiv”, katerega namen je, da tkivo drži skupaj, da se lažje celi. (V primeru večjih krčnih žil je pričakovati večje otekline in nekoliko slabše celjenje.)
4. Antirabična ambulanta: je namenjena zaščiti poškodovane osebe pred steklino. Antirabične ambulante se nahajajo na Zavodih za zdravstveno varstvo. V primeru, da človeka ugrizne žival (znana ali neznana), ga je zdravnik dolžan napotiti v antirabično ambulanto, kjer se prične t.i. “antirabični postopek”. Spiše se zapisnik, v katerem se navedejo okoliščine ob ugrizu, vrsta poškodbe, vrsta obravnave poškodovane osebe, lastnik živali, ki je povzročila poškodbo (če je seveda znan)… Poškodovana oseba s podpisom jamči za verodostojnost podatkov, ki jih posreduje. Če gre za znano žival, antirabična ambulanta izda lastniku živali zahtevek za 3-kratni pregled živali pri veterinarju v 10 dneh po poškodbi, ki jo je žival povzročila.
Če pa gre za NEZNANO žival, je potrebno poškodovano osebo pričeti cepiti proti steklini in sicer najkasneje v 10 dneh po poškodbi. Poškodovana oseba prejme 4 odmerke cepiva proti steklini in sicer 2 odmerka cepiva 1. dan, tretji odmerek 7. dan in četrti odmerek cepiva 21.dan po začetku cepljenja. Strah pred cepljenjem proti steklini je popolnoma odveč. Cepivo je eno najvarnejših cepiv, kar jih imamo, cepimo pa v primeru potrebe tudi nosečnice.

Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close