Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Serozni meningitis

Serozni meningitis

Sin preboleva serozni meningitis ,starost 13 let,do sedaj nikoli bolan.Povzročitelj so Enterovirusi.Vprašanje:
Kaj je lahko vzrok za hujši potek napram večini,pri katerih potekajo enteroviroze kot prehladna obolenja z driskami in bruhanjem?Zanimajo me tudi omejitve glede infektivnosti in šolske aktivnosti.O hujših posledicah nočem razmišljati ,niti vprašati,ker jih ne sme biti.Hvala za posluh in odgovor!

Spoštovani!
Natančnega odgovora, zakaj poteka enteroviroza pri določeni osebi s hujšo klinično sliko, kot pri drugi, vam pravzaprav ne morem dati. Glede na podatek, da je bil sin do sedaj vedno zdrav, prav gotovo NE spada v razred imunsko manj sposobnih oseb, pri katerih klinične slike potekajo hujše. Pri imunsko oslabljenih (manj sposobnih) je obramba namreč zmanjšana. Začasno zmanjšana imunska sposobnost nastopi: npr. po raznih okužbah: po težjih virusnih in bakterijskih okužbah, npr. po okužbah s herpesvirusi: infekcijska mononukleoza, po raznih izpuščajnih boleznih, po okužbah s streptokokoki, ……; pa pri malignih obolenjih, poškodbah, opeklinah, …., pri raznih kroničnih boleznih, ….po hujšem stresu.

Najpogostejši drugi razlogi za hujši potek bolezni pa so genetski: določen genotip povzročitelja in določen genotip napadenega organizma. Možni razlogi za hujši potek bolezni so lahko:
1. večja virulentnost samega virusa npr. ko virus “pasira” čez več oseb, se njegova virulentnost (škodljivost, napadalnost) spremeni oz. poveča.
2.večja dovzetnost za povzročitelja (nekatere osebe so za določenega povzročitelja bolj dovzetne kot druge- vezano na genetiko).
3. močnejši obrambni odgovor na povzročitelja – spet genetsko pogojeno; gre za to, da določene osebe (v skladu s svojimi geni) na določenega na povzročitelja reagirajo tako silovito, da to ni več koristno za organizem, ampak povzroča škodo -klinična slika je hujša in zajame tudi tiste organske sisteme, ki pri drugih niso prizadeti.
4. Tudi pri mnogih osebah, kjer enteroviroza poteka samo z drisko, bruhanjem in glavobolom, ali pa sploh brez klinične slike, bi v primeru, da bi jo npr. lumbalno punktirali, našli spremenjen likvor – to pomeni, da se tudi na njihovih meningah nekaj dogaja, samo klinična slika ni izražena ali pa se kaže le z blagim glavobolom.
Pozdrav!
Nina

Enterovirusi se po preboleli bolezni še dlje časa izločajo z blatom: lahko tudi 3 mesece. To pomeni, da bo blato vašega sina še kake 3 mesece kužno in bo seveda moral paziti na osebno higieno: dobro umivanje rok po uporabi stranišča; brisače po brisanju telesa naj odlaga neposredno v pralno stroj…
Serozni meningitisi v večini primerov minejo brez posledic. Telesno aktivnost po preboleli bolezni omejite v skladu s sinovim počutjem in priporočili lečečega infektologa. Običajno je potrebno v prvem mesecu po preboleli bolezni omejiti telesno aktivnost, pri nekaterih pa tudi dlje.

Hvala.

New Report

Close