Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja vsa cepljenja

vsa cepljenja

Spoštovani,
pregledala sem kar nekaj Vaših odgovorov na različna vprašanja in, ker ne najdem odgovora na svoja vprašanja Vas lepo prosim, če mi lahko napišete povzetek obveznih in neobveznih/priporočenih cepljenj v Sloveniji. Ker imam dva otroka do 4 let starosti, poznam potek DiTePer, MMR in Polio cepljenja, ne vem pa kako je z ostalimi cepljenji.
Starejša hčerka je prijela 1 x Haemophilus influenzae. Ali je to dovolj?
V bistvu me najbolj zanima, katera neobvezna cepljenja mi svetujete za otroka, ker od pediatrinje nisem dobila nobene vstrezne informacije na to temo.
Še posebej me zanima kako je s cepljenjem proti pnevmokokom – o tem zares še ničesar nisem zasledila pri Vas.
Zelo Vam bom hvaležna za informacije !!!

Spoštovani,

obvezna cepljenja pri nas so cepljenje proti:
tuberkulozi, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi (poliomielitisu), haemophilusu influenzae (tip b), ošpicam, mumpsu, rdečkam, hepatitisu b tik pred vstopom v prvi razred osnovne šole.
v primeru indikacije se cepi tudi proti hepatitisu a, tifusu, meningokoknemu meningitisu, noricam, pnevmokoku, gripi, steklini itd.

Program obveznih in neobveznih cepljenje letno izdaja Ministrstvo za zdravje v Uradnem listu. (Za leto 2002 je Ur.l.Rs št. 28/marec 2002).

Vaša hčerka je bila v času, ko smo pričeli z obveznim cepljenjem proti h.influence, verjetno starejša od enega leta, zato je dobila samo eno dozo cepiva, kar je dovolj.

Cepljenje proti pnevmokoku priporočamo osebam, starejšim od dveh let, ki imajo motnje imunskega sistema, kronično bolezen kot diabetes, kronični bronhitis, bolezni srca in ožilja, bolezni ledvic (nefrotski sindrom), alkoholikom; osebam, ki so starejše od 65 let.

Na splošno od neobveznih cepljenj otrokom zlasti priporočamo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. V primeru, da potujete v tropske dežele z otrokom, svetujemo tudi nekatera druga cepljenja.

Lep pozdrav,

eva

New Report

Close