Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja klopni meningitis

klopni meningitis

Pozdravljeni,

letos se nameravam cepit proti klponemu meningitisu, zato me zanima vse v zvezi s tem ( še posebej: kdaj prične cepivo delovati, stranski učinki,…).

Hvala in lep pozdrav

Cepljenje proti klopnemu meningitisu je priporočljivo opraviti v hladni polovici leta, saj takrat klopne aktivnosti še ni, oziroma je manjša. Klopna aktivnost je namreč odvisna od zunanje temperature in vlažnosti. Slovenija je za klopni meningitis endemično področje; v sosednji Avstriji je to cepljenje vključeno v splošni program cepljenja prebivalstva in cepijo vse otroke po dopolnjenem 1. letu starosti.
Cepljenje se opravi najprej z dvema odmerkoma cepiva v razmiku enega do treh mesecev; tretji odmerek pa cepljena oseba prejme 9 do 12 mesecev po drugem. Zaščito nato obnavljamo vsakih 3 do 5 let s po 1 odmerkom cepiva. Zaščitna protitelesa pričnejo nastajati okoli 14 dni po prvem odmerku cepiva; po drugem odmerku ima 95 do 97% cepljenih oseb zadostno količino zaščitnih protiteles.
Če začnemo s cepljenjem, ko je že toplo (maj, junij), cepimp po t.i. hitri shemi. V tem primeru prejme cepljena oseba prva dva odmerka cepiva v razmiku 14 dni.
Kontraindikacije za cepljenje so akutna bolezen z vročino in znane alergije na sestavine cepiva.
Možni stranski učinki so: prehodna bolečina, rdečina in oteklina na mestu cepljenja, včasih tudi oteklina področnih bezgavk v bližini mesta cepljenja.
Možna je tudi sistemska reakcija: gripi podobni znaki s slabostjo in bruhanjem, bolečine v mišicah in sklepih in znaki meningizma. Ti znaki so sicer redki in prenehajo v nekaj dneh brez posledic.
Še redkejše so alergične reakcije.
V posameznih primerih so po cepljenju poročali o motnjah centralnega ali perifernega živčevja.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close