Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Irian Yaja

Irian Yaja

Konec aprila potujem v Indonezijo. Prvih 10 dni bom na trekingu skozi pragozd na Irian Yaji. Za Indonezijo vem da ni ne vem kako nevarna v sušnem obdobju glede malarije – samo ta skrajni vzhod je pa drugačen, bolj moker in deževen. Drugače bomo na I.Y. mislim da okooli 16 dni in potem na potovanje po Nusa Tengari itd. pač proti Baliju.

Kaj mi predlagate glede tablet in cepljenja?
Za odgovor se vam seveda zahvaljujem že zdaj in vam želim lep dan.
Alja

Spoštovani,

V mestih in turističnih središčih Indonezije ter turističnih središčih ob obali Jave in južnega Balija, je verjetnost okužbe s povzročiteljem malarije zanemarljiva. Okužimo se zlasti v ruralnih področjih pod 1200 m . Največja verjetnost za okužbo je v Irian Yaja, kamor potujete, na Sulawesi, Sumatri, Flores in Kokap.
Pojavljajo se tudi povzročitelji malarije, ki so že odporni na nekatera zdravila.
Potnikom priporočamo Lariam 1× tedensko, ki ga začnejo jemati en teden pred odhodom, ga jemljejo ves čas bivanja in mesec dni po povratku.
V kolikor ne želite jemati Lariama ves čas, priporočamo t.i.stand by terapijo. V primeru, da zbolite za malarijo ( kar je včasih samo na podlagi klinične slike težko ugotoviti) vzamete tri tablete, nato v dol. časovnih presledkih še dve in eno tableto, dokler ne dobite zdravniške pomoči.
Priporočamo tudi, da se zaščitite proti pikom komarjev z mrežami, ki so impregnirane z insekticidi, repelenti, ki preprečujejo pike insektov, insekticidi, ki jih uporabljamo v prostorih itd.
Glede cepljenj: obveznih cepljenj ni. Priporočamo cepljenje proti hepatitisu A (t.i. nalezljivi zlatenici). Cepimo se z eno dozo cepiva, najbolje vsaj 14 dni pred odhodom. Z drugo dozo cepiva čez leto dni si zagotovimo trajno odpornost za vsaj 15 let.
V Indoneziji se pojavlja tudi hepatitis E (črevesna nalezljiva bolezen). Okužba se širi zlasti z vodo, kontaktno. Nevarna je zlasti za nosečnice. Cepiva zaenkrat še ni. Proti bolezni se zaščitimo s splošnimi ukrepi proti črevesnim nalezljivim boleznim. Priporočamo pitje industrijsko – originalno pakiranih pijač oziroma prekuhane vode (npr. vode, ki je vrela vsaj tri minute). Varna je hrana, ki je temeljito toplotno obdelana. Relativno varna je zelo suha, zelo slana (sladka) hrana. Surovo sadje in zelenjavo olupimo.
Za skrajšanje trajanja t.i.”potovalne driske” ( ki je v Indoneziji kar pogosta) priporočamo, da vam izbrani zdravnik predpiše kinolonski antibiotik, ki ga vzamete v primeru pojava driske. (V kolikor antibiotik driske ne omili (skrajša), gre verjetno za parazitarno ali virusno drisko).
Potnikom, ki se bodo zadrževali v Indoneziji dlje kot tri tedne in bivali zlasti v ruralnih predelih, priporočamo tudi cepljenje proti tifusu.
Iz Indonezije letno poročajo o nekaj 10 primerih stekline pri ljudeh. Bolniki se okužijo izven mest, kot tudi v mestih. Ker je steklina smrtno nevarna bolezen, morate v primeru ugriza, poškodbe živali takoj poiskati zdravniško pomoč zaradi cepljenja in zaščite z imunglobulini proti steklini. Če s cepljenjem ne zaključite med potovanjem, ga morate nadaljevati v Sloveniji v pristojenm antirabičnem dispanzerju. (V primeru, da se boste dlje časa zadrževali v ruralnih področjih, se priporoča tudi preekspozicijsko cepljenje proti steklini).
Prekuženost s HIV med prebivalstvom Indonezije, tako kot drugje v Aziji narašča.

Lep pozdrav,

Eva

Tudi jaz bi potrebovala nasvet in sicer glede Sumatre. 4 mesece bom na tem otoku natancneje v mestu Padang. Ce mi lahko karkoli svetujete glede cepljenja se toplo priporocam.
Lep pozdrav,
Nina

New Report

Close