Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Karibi

Karibi

Pozdravljeni!

Za potovanje po Karibih ni nobeno cepljenje obvezno, zanima pa me, katero cepljenje je priporočljivo. Kje opravim to cepljenje, ali lahko vse v enem dnevu? Je potrebno to cepljenje plačati? Koliko?

Lep dan, Romana

Spoštovani!

Praktično v vseh karibskih deželah obstaja zmerno do zelo visoko tveganje za okužbo s hepatitisom A (endemično zlatenico), ki se prenaša z blatom bolnika, okuženo vodo, hrano. Proti bolezni se lahko cepite na vseh področnih Zavodih za zdravstveno varstvo in na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani.
Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana je cena 1 odmerka cepiva proti hepatitisu A 10.700 SIT. Cepljenje je potrebno opraviti vsaj 14 dni pred načrtovanim odhodom. (Za dolgotrajno zaščito je potrebno cepljenje po 6 do 12 mesecih poživiti s še 1 odmerkom cepiva).

Pred potovanjem je potrebno preveriti, kdaj ste bili zadnjič cepljeni proti tetanusu. V kolikor je od zadnjega cepljenja minilo 5 do 10 let, je potrebno zaščito obnoviti z 1 odmerkom cepiva. Cepljenje lahko opravite hkrati s cepljenjem proti hepatitusu A. Cena 1 odmerka cepiva je 2250 SIT.

Na Karibskem otočju obstaja nizko tveganje za okužbo s steklino. O s steklino okuženih mungih poročajo iz Grenade. Na malih otočkih stekline ni, nizko tveganja pa obstaja na Haitiju, v Dominikanski republiki in Granadi. Potrebno se je izogibati stikom z živalim, zlasti psom, v primeru ugriza pa slino takoj obrisati z rane, rano sprati z obilico vode in mila, nato pa takoj poiskati zdravniško pomoč.

Iz vseh karibskih držav poročajo o okužbah s HIV-AIDS, največ okuženih je na Haitiju, Dominikanski republiki in na Bahamih. V primeru spolnih odnosov z domačini je kondom obvezni del prtljage.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close