Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Obvezna cepljenja

Obvezna cepljenja

Imam nekaj čez dve leti staro hčerko, ki je vsa cepljenja do drugega leta opravila v Avstriji. Ker vem, da v Avstriji uporabljajo drugačna cepiva kot pri nas, me zanima kako je z revakcinacijo.
Do sedaj je bila štirikrat cepljena s cepivom Infanrix (davica, tetanus, oslovski kašelj, hemofilijus, polio), trikrat s cepivom FSME-IMMUN firme Baxter (klopni meningitis), enkrat Priorix (ošpice, mumps, rdečke) in trikrat Twinirix-kinder (hepatitis A+B)
Ali je revakcinacija ravno tako uspešna tudi, če se opravi z drugačnim cepivom, ali je bolje, da jo peljem na revakcinacijo v
Avstrijo? Ta druga možnost zna biti precej draga.
Ali obstaja kašna možnost, da je s temi cepivi cepljena pri nas?
Katera cepiva so sploh drugačna?
Ali katera cepljenja še manjkajo?

Najlepša hvala za odgovor

Spoštovana Silvy!
Vaša hčerka je opravila vsa predpisana cepljenja, celo bistveno več, kot je to obvezno v Sloveniji. Pri nas je cepljenje proti klopnemu meningitisu le priporočeno, oziroma obvezno le za nabornike, ki vstopajo v vojsko; cepljenje proti hepatitisu A je le priporočeno; s cepljenjem proti hepatitisu B pa pričnemo pred vstopom v šolo.
Cepivo Infanrix uporabljamo tudi pri nas, vendar je vaša hčerka že prejela vsa potrebne odmerke (primovakcinacijo in revakcinacijo), tako da bo naslednji odmerek proti davici in tetanusu prejela šele v 3. razredu osnovne šole, cepivo proti poliomielitisu pa pred vstopom v prvi razred osnovne šole. Cepiva Infanrix tudi v Avstriji ne uporabljajo za cepljenje šolskih otrok, ker ima tudi komponenti Haemophillus influenzae B in oslovski kašelj, s katerima se šolskih otrok ne cepi več.
Za cepljenje proti klopnemu meningitisu tudi v Sloveniji uporabljamo FSME-IMMUN, proizvajalca Baxter, hčerko boste najverjetneje ponovno cepili 5 let po tretjem odmerku (odvisno od sheme prvih treh doz). Cepljenje proti klopnemu meningitisu v Sloveniji ni obvezno, ampak le priporočeno.
Proti hepatitisu A in B je vaša hčerka popolnoma cepljena, po dosedanjih podatkih raziskav, revakcinacija ni potrebna. Pred vstopom v šolo pa šolskemu zdravniku pokažite kartonček o cepljenju ali potrdilo, da je bila deklica proti hepatitisu B že popolnoma cepljena. Pri nas sicer še nimamo kombiniranega cepiva A in B; skupaj, bo pa na voljo v kratkem. Proti hepatitisu B in A uporabljamo monokomponenti cepiva istega proizvajalca, kot proizvaja tudi Twinrix.
Samo proti ošpicam-mumpsu in rdečkam uporabljamo cepivo drugega proizvajalca, ki ga izdelujejo na Imunološkem inštitutu v Zagrebu. Obe cepivi, tako avstrijsko kot zagrebško sta “živi”, tako da s kombinacijo ne bi smelo biti problemov. Naslednji odmerek bo vaša deklica prejela pred vstopom v prvi razred.
Lepo vas pozdravljam!
Nina

New Report

Close