Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja gripa

gripa

A je za mladega človeka (21) potrebno cepljenje proti gripi in ali je škodljivo, če se vsako leto cepimo! Jaz sem se zdaj že dva krat in zdaj razmišljam, da bi se še letos!

Hvala!

Cepljenje priporočamo vsem osebam, tudi mladim, še zlasti, če so zaradi dela itd. v stiku z obolelimi.

Najprej pozdravljeni!

Veliko sem že slišala o pozitivnih učinkih cepljenja proti gripi, zato ne zanimajo negativni učinki, saj nekateri pravijo, da si s cepljenjem lahko več škodimo kot koristimo na drugih zdravstevnih področjih.

Hvala za odgovor!!!!!!

Cepivo proti gripi je pripravljeno iz mrtvih, prečiščenih in razkosanih delov virusa -t.i. “split” cepivo. Nikakor ne more povzročiti gripe, kot si nekateri zmotno predstavljajo. Morate pa vedeti, da nas cepljenje proti gripi zaščiti pred okužbo z virusom gripe, ne pa tudi pred drugimi virusnimi okužbami, ki jih seveda veliko. Od tod tudi pogosto izvira večina nezaupanja v cepljenje. Stranski učinki po cepljenju proti gripi so redki: najpogosteje opažamo bolečino, oteklino in rdečino na mestu vboda ter bolečine v mišicah in sklepih z blažjo utrujenostjo na dan cepljenja, ki v 24 urah izzveni. Najhujši, a zelo redek stranski pojav, je anafilaktična reakcija -huda alergična reakcija na sestavine cepiva. Osebe, ki so alergične na jajca, se zato ne smejo cepiti.
Pozdrav!
Nina

“Nikakor ne more povzročiti gripe, kot si nekateri zmotno predstavljajo. “

To seveda ni res in tega je v strokovni literaturi povsem dovolj (JAMA, The Lancet,…)

Cepivo, ki ga uporabljamo pri nas, je mrtvo t.i. split cepivo, ki ne more povzročiti bolezni. Pri nekaterih se na dan cepljenja pojavljajo t.i.gripi podobni simptomi: bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost ipd. in so znak imunskega odgovora v telesu, ne pa okužbe z virusom gripe.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close