Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Kenija ali JAR?

Kenija ali JAR?

Spoštovana!
Z dve letno deklico si želimo ogledati lepote Afrike. Pa se ne moremo odločiti, ali naj gremo v Kenijo ali v JAR. Predvsem bi si radi ogledali sfari, pa sem zasledila, da je za Kenijo potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici. Midva z možem sva bila že cepljena leta 1999. Ker cepljenje drži 10 let, sva midva na varnem. Kako pa je s cepljenjem za dve leti staro deklico? Ali je možno, da se je cepivo med nosečnostjo preneslo na plod? Cepljena sem bila 8 mesecev pred zanositvijo.
Kakšna cepljenja priporočate oz. so obvezna za ti dve državi?
Za vse odgovore se vam najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav, Eva

Spoštovani!
Če boste potovali v Kenijo, se je potrebno cepiti proti rumeni mrzlici. Bolezen se največ pojavlja v provinci Rift Valley (Baringo, Elgeyo Marakwet, Nakuru). Proti rumeni mrzlici se lahko cepijo tudi otroci, starejši od 1 leta. Cepljenje poteka z živim cepivom. Materina izdelana protitelesa (ne cepivo!!) se med nosečnostjo lahko prenesejo tudi na otroka, vendar dokončno izginejo iz otrokove krvi v 6 mesecih po porodu. 2-letni otrok je torej proti bolezni popolnoma nezaščiten.

V obeh državah močno priporočamo cepljenje proti hepatitisu A, ki je v obeh državah visoko endemičen. Cepi se lahko tudi otrok.
V Keniji celo leto vlada nevarnost malarije, tveganje pa je najvišje v deževnem ali tik po deževnem obdobju (od marca do maja in od poznega septembra do konca novembra). Tveganje obstaja v celotni deželi na nadmorski višini pod 2500 m tako v urbanih področjih kot v nacionalnih parkih. Bolezen se najpogosteje pojavlja v zahodnem predelu dežele, ob Viktorijenem jezeru, ob bali, v priobalnih predelih južno od Mombase, v dolini reke Tane, v Malindi ob meji s Tanzanijo, v JV provincah. Za zaščito pred malarijo je potrebno jemati antimalarik; prvi priporočeni antimalarik je meflokin (Lariam), ki ga v odvisnosti od telesne teže jemljejo tudi otroci.
Tudi v JAR obstaja celoletno tveganje za malarijo, ki je največje v SV področjih province Transvaal; ob meji z Mozambikom, Zimbabvejem in Botswano; vklučno v nacionalnih parkih. Tveganje za bolezen je največje med marcem in majem. Priporočeni antimalarik je Lariam.

V obeh državah obstaja tveganje za drisko na potovanju, ki pa je bistveno večje v Keniji. Zato je izjemno potrebno paziti, kakšno hrano in vodo uživate. Hrana mora biti dobro prepečena; sadje in zelenjava, ki ju uživamo surovo, olupljeno; pijemo samo ustekleničene pijače; če pijemo vodo iz vodovoda, jo je potrebno prekuhati (vre naj 3 minute). V pijače ne mešamo ledu, saj ne vemo, iz kakšne vode je pripravljen. Zaradi morebitne driske ali bruhanja pri otroku vzemite na potovanje Nelit, ki ga boste uporabili za pripravo raztopine za rehidracijo.

V obeh državah obstaja precejšnje tveganje za steklino ob živalskih ugrizih. Če vas ugrizne žival, je potrebno živalsko slino obrisati z rane, rano nato sprati z obilico tekoče vode in mila, rano razkužiti in takoj iskati zdravniško pomoč. Ker ne vem, kakšno cepivo proti steklini in humane imunoglobuline imajo v državah (varnost!!), vam svetujem, da se ob morebitnem ugrizu takoj (oziroma najkasneje v 1 tednu) vrnete v Slovenijo, kjer bomo speljali zaščito proti steklini.
Pozdrav!
Nina

Spoštovana gospa Nina!
Najlepša hvala za vaše odgovore. Glede na vse nevarnosti, bomo še pošteno premislili, ali bomo odšli na pot in se izpostavljali. Sploh pa zaradi otroka. Mogoče bi bilo boljše poiskati kakšen drug cilj oz. državo, kjer je manj nevarnosti.
Še enkrat hvala!
Lep pozdrav, Eva

New Report

Close