Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Hepatitis A in E

Hepatitis A in E

Lep pozdrav!
Zanima me naslednje. Sem v 14 tednu nosečnosti. Prijateljica ima hepatitis A ali E (še ne vejo). Bila sem v njeni bližini, vendar ne v fizičnem kontaktu. Ali sem v nevarnosti? O hepatitisu ne vem nič, zato vas prosim za vaš odgovor.
Lep pozdrav in hvala v naprej,
Sara.

Spoštovani,

hepatitis A in E sta virusni, črevesni nalezljivi bolezni, ki prizadeneta jetra. Prenašata se fekalno oralno (iz okuženega blata v usta neposredno ali posredno preko hrane in vode). Prenašata se seveda lahko tudi kontaktno med osebami, vendar za hepatitis E ta način prenosa ni pogost, celo med družinskimi člani ne. Hepatitis E se prenaša zlasti z okuženo vodo. Vsaj polovica okužb pri hepatitisu A in E pri otrocih in mladih verjetno poteka “tiho”; t.j. brez zlatenice in drugih znakov. Čim starejši je bolnik, večja je verjetnost, da se bo bolezen tudi klinično pokazala. Bolezni potekata ponavadi blago, opisujejo pa hujši potek okužbe z virusom hepatitisa E pri nosečnicah v zadnji tretjini nosečnosti.
Kot ste navedli, z obolelo niste bili v tesnem kontaktu, zato je verjetnost, da ste se okužili, zanemarljiva.
Proti hepatitisu A se je možno tudi cepiti. Cepljenje priporočamo zlasti osebam, ki so poklicno izpostavljene okužbi (npr.delo z otroci) ali, če veliko potujejo. Cepljenja med nosečnostjo oz. v času dojenja sicer ne odsvetujejo, ker gre za mrtvo cepivo, vendar cepiva na nosečnicah klinično niso preiskušali, zato priporočajo cepljenje le, če je tveganje za okužbo veliko.
Cepiva proti hepatitisu E zaenkrat še ni.

New Report

Close