Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Drobne pikice po rokah in pigmentni madeži

Drobne pikice po rokah in pigmentni madeži

Pozdravljeni!

1. Po zgornjem delu rok sem pred časom opazila čisto drobne rdečkaste pikice. Danes sem pogledala bolje in jih našla tudi po spodnjem delu rok – do zapestij. Pikice so res drobne (poskušala sem jih fotografirat, pa se na posnetku sploh ne vidijo) in rdeče barve, kot da bi bile drobcene pikice posušene krvi, posejane so pa na določenem delu zelo pogosto, drugod pa manj. Zanima me, ali je to lahko kaj resnega. Stara sem 30 let in pred 4 meseci sem rodila (to sem napisala zato, če bi bilo morda lahko povezano s hormonskimi spremembami).

2. Drugo vprašanje se nanaša na pigmentna znamenja, ki jih imam tudi veliko (kar nekaj jih je večjih od 1cm), opažam, da nastajajo tudi novi. Predvsem me skrbi madež na nogi (priložila sem fotografijo), ki je nastal nekako pred 10 leti in zelo počasi raste. Je tudi različno obarvan – en del je temnejši kot drugi in nima ravnega roba. Madež je nekoliko izbočen. Kaj vi mislite o tem?

Pisala sem vam pa predvsem zaradi tega, ker sem bila pred nekaj leti že napotena v dermatološko ambulanto zaradi teh znamenj. Takrat me je doktor, brez da bi me dobro pregledal, odslovil – češ “ali mislite, da boste pa potem lepi, ko boste imeli brazgotino na mestu znamenja in da so ljudje umirali tudi že zaradi odstranjevanja znamenj” nikakor mu nisem mogla dopovedat, da mene ne motijo z estetskega vidika. No, zaradi take obravnave potem nikoli več nisem šla k dermatologu, zdaj sem se pa zaradi teh pikic obrnila najprej na vas.

Opravičujem se, ker sem bila dolga in se vam zahvaljujem za odgovor.

POzdrav!

Za te pikice vam težko svetujem, težko jih opredelim, verjetno pa gre za hemangiome- žilna znamenja.
Glede temnih znamenj pa ni tako enostavno kot so vas obravnavali.
Znamenja se pogleda, poveča, potem pa se odloča ali jih je potrebno odstranjevati.
Slika, ki je priložena je slaba, težko je opredeliti za kakšno znamenje gre, vsekakor pa ji je potrebno pregledati, sploh če so veliki in črni, neenakomerno pigmentirani.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close