Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija rosacea

rosacea

Star sem 25 let. Ze 3 leta opazam, da imam vecino casa rdece in rahlo zatecene veke in veznice. Znaki se se dodatno poslabsajo ob kakrsnemkoli drazenju. Na zgornji veki so vidne razsirjene podkozne zilice se posebej na veznicah. Drugace imam oci zdrave, ni nobenega izcedka ali bolecine, srbenja. Obcasno me pecejo. Malenkost je tudi fotofobije.

Do sedaj se nisem nasel nacina, da bi se tega znebil.

Niti skrbna higiena, hladni/topli obkladki niti umetne solze, lokani antihistaminiki, vazokonstriktorji, antimikotiki, antibiotiki ali kortikosteroidi tega ne odpravijo. Z zgoraj navedenim empiricnim zdravljenjem in natancno zgodovino je bil izkljucen atopicni konjunktivitis, ocesna prizadetost ob seboroicnem dermatitisu, bakterijsko vnetje in vse ostalo…

Ob simptomaticnem zdravljenju blefaritisa s toplimi obkladki sem pred 2 mesecema prvic dobil se rdece “fleke” okoli oci in po licih ter makulopapulozne spremembe na licnicah, ki so se zaceli pojavljati ob vsakem toplem drazenju.
To me je napeljalo do zakljucka, da imam verjetno rosaceo, ki se je do pred kratkim kazala le kot ocesna oblika (tip 4).
S to diagnozo sem prvic lahko povezal vse simptome in znake, ki so bili brez smisla in povezave. Makulopapule na kozi so izginile ob izogibanju vroce vode in s pomocjo eritromicina, blaga rdecica je ostala.

Drugace sem povsem zdrav, od srednje sole se mi 1x na leto pojavijo znaki seboroicnega dermatitisa, ki pa se ga uspesno znebim z Oronazolom.

Kar se tice ocesne rosaceae, sem ze poskusil z higieno vek, eritromicinom, nadomestki solz in izogibanjem vsem moznim
sprozilcem, kar pa nima vecjega ucinka. Trenutno jemljem doksiciklin 100mg/dan, brez meni zadovoljivega ucinka. Umetne solze so malo oblazile le drazenje. Ker pa je izogibanje sprozilcem rosaceae skoraj nemogoce in simptomatsko zdravljenje vecinoma neucinkovito, bi vprasal, ce je v Sloveniji ze na voljo kaksno zdravilo, ki zdravi vzrok nevrovaskularne disfunkcije. V ZDA naj bi bili na voljo oz. so v teku raziskave z uporabo alfa-2 agonistov, antagonistov NO itd…

Prosil bi za kakrsnokoli ucinkovito pomoc ali zdravilo.

Hvala!

POzdrav!

Po internetnu ne bova rešila tega problema.
Res je , da bi teoretično lahko šlo za Rosaceo, lahko pa tudi za kontaktno alergijo, atopični dermatitis…..
Poskusite Elidel kremo, kar ne more škodovati, sicer pa bi potrebovali pregled.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close