Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Depilacija in infekcija

Depilacija in infekcija

Pozdravljeni!

Pred pol leta mi je bil diagnoziran celulitis levo ingvinalno (otečene bezgavke na področju dimelj, rdeča in boleča oteklina, povišana temperatura z mrzlico-do 38,7, težko sem hodila). En teden sem preživela na infekcijski kliniki, kjer sem prejemala Orbenin, vendar temperatura ni in ni padla, tako da sem doma nadaljevala še z Orbeninom, Cefa-Cl in na koncu Cedaxom. Oteklino so prerezali in v brisu našli bakterije: Difteroidi, Staph. koagulaza neg. in Stenotrophomonas maltophilia, intermedialno občutljiva na Cirpfloxacin in v celoti na Ceftazidim. Vzroka za bolezen niso našli, saj na nogah ni bilo ran. Zdravljenje je potekalo en mesec in pol. Vzroka za bolezen niso našli, saj na nogah ni bilo ran. Ultrazvok bezgavk je pokazal, da gre za vnetje bezgavk, kože in podkožja, ne pa za globinsko vnetje. Ker drugih težav in bolečin nisem imela so menili, da je vzrok kopanje v bazenu ali pa britje z britvicami. Do takrat z britjem nisem imela večjih težav.
Po tem sem zadnjega pol leta uporabljala depilacijsko kremo Veet, da ne bi prišlo do ranic in vdora bakterij. Pred enim tednom pa se mi je ista zadeva ponovila na desni nogi (diagnoza: Lymphadenitis ingvinalis dex.);boleča oteklina na področju dimelj, otečene bezgavke, težave pri hoji in povišana telesna temperatura do 38.2. Otekline tokrat niso prerezali, tako da ni bilo možno vzeti brisa iz rane. Prejela sem Cedax in klindamicin. Stanje se je kar hitro popravilo. Sumili so, da gre za iste bakterije. Vzroka tudi tokrat niso odkrili.
Stara sem 28 let in drugače zdrava. Ta oteklina in bolečina se pojavita nenadoma in stanje se v dveh-treh dneh takoj poslabša. Ali je možno, da bi depilacijska krema in odstranjevanje povzročilo tako reakcijo? Tako so vsaj namigovali na infekcijski kliniki in menili, da je to podobno kot če ima nekdo občutljiva ušesa in tako večkrat dobi vnetja. Jaz pa naj bi imela ta del pač tako občutljiv in pri zmanjšanju odpornosti naj bi prišlo do tega. Kaj mi torej glede na vse to priporočate za depilacijo, če predvidevam, da imam pač tako zelo občutljivo kožo? Ali je možen kakšen drug vzrok za nastanek tega vnetja? Ali te bakterije (rekli so da ni ravno pogosta in da je kar zoprna) ne morejo čisto uničiti in se mi bo to ponavljalo?

Hvala za odgovor ali nasvet.

POzdrav!

Depilacijska krema bo težko vzrok, prej pa britje.
Ponavljanje vnetja je možno zaradi ponovne infekcije, ali pa ostane nezdravljena bakterije v kakšnem žepu v podkožju.
Dokler se vnetje poplnoma ne umiri odsvetujem depilacijo.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close