Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija vitiligo

vitiligo

Spoštovani!

Mojemu triinpolletnemu sinku se je v začetku letošnjega poletja pojavila bela lisa nepravilne oblike cca. 2 cm2, pod lasiščem. Diagnoza splošnega zdravnika: depigmentacijski vitiligo z dodatkom, da zdravljenje takšnega vitiliga ni uspešno, da pa se v zadnjem času pojavlja nova metoda, ki posledice vitiliga ublaži. Glede na to, da sem prav danes na sinovi koži opazila še eno liso, ki sedaj še ni bela, ampak je le malo svetlejša in bolj rožnata (bojim se, da bo tudi to vitiligo), me zanima, kakšna je ta metoda in ali se za tako majhnega otroka sploh priporoča oz. kakšne so še druge možnosti in kam naj se obrnemo (lahko tudi za samoplačniško) zdravljenje.

Sin pa ima še eno kožno motnjo, in sicer ima že dalj časa (cca 2 leti) po nadlakteh drobne mozoljčke, ki ga ne srbijo, vendar pa so temnejši kot koža in zato neestetski. Splošni zdravnik meni, da gre za blago obliko alergije (na hrano ali na prah ipd.), ki naj bi sčasoma izvodenela, vendar pa se področje s temi mozoljčki širi, in se zdaj pojavljajo tudi že na zunanji strani stegen in na zunanji strani oči. Zanima me, ali naj počakamo, ali pa lahko zahtevamo alergijske teste.

Prosim vas za opis obeh postopkov zdravljenja in se vam vnaprej zahvaljujem za vaš cenjeni odgovor.

Maja

Pozdrav!

Vitiligo, če to sploh je pri vašem otroku se zdravi lahko z kremo, obsevanjem, laserjem.
Učinek terapij je med 10-15 %.

Prvo vprašanje pa je ali sploh gre za vitiligo.

Drugi problem pa menim, da sploh ni alergičen, v primeru, da gre za bolezen, ki jo predvidevam, terapija ni preveč uspešna.

Torej brez pregleda vam težko kaj definirano pomagam.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close