Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Luskavica

Luskavica

Je res da obsevanje povzroca raka? Dermatolog me je spraseval koliko terapij sem ze imela vse skupaj. Zanima me do katere mere je priporocljivo obsevanje?

Katera mazila se lahko uporabljajo v casu nosecnosti? Zakaj so mazila kot Daivobeth skodljiva?

POzdrav!

priporočamo kontrolirano obsevanje, ker pomeni pod nadzorom ustreznega terapevta, doza, ki je še priporočljiva je običajno največ ena seansa obsevanj na leto.
V času nosečnosti so določena mazila odsvetovana, če so površine, ki so prizadete veliek.
Daivobet vsebuje kortikosteroid zato je s te plati lahko problematičen.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Hvala za vas odgovor.

Se nekaj me zanima. Najprej pa sledi kratka izpoved!

Luskavico imam ze vec kot 30 let, dobila sem jo namrec ze kot otrok. Samo v casu nosecnosti mi je POPOLNOMA izginila, drugace pa vsa leta, ce ne drugje po komolcih in kolenih. Dvakrat sem bila v bolnici in parkrat na zdravljenju v Losinju. To mi je pomagalo.

Po porodu so se fleki spet pojavili, ampak v mejah normale. In tako je bilo par let na istem nivoju. Vzdrzevala sem jih s razlicnimi mazili in me niti niso tako motili. Pred dobrim mesecem pa mi je prakticno v parih dneh luskavica udarila povsod ven. Grozljivo. Ne samo da me je srbelo, tudi bolelo me je grozno. Po celem hrbtu, po nogah, rokah… Nobena krema, ki sem jo imela na zalogi ni prijela. Poskusila sem z Daivobeth, Synelar, Kuterid….

Narocila sem se pri najboljsem dermatologu v mestu. 3 tedne sem morala cakati na zmenek pri njemu. Potem pa sem dozivela najvecje ponizanje. Ce ne bi tako nujno potrebovala pomoci, bi se isti trenutek zapustila njegovo ordinacijo, zato sem vstrajala. Vprasal me je kaj sploh pricakujem od njega, saj imam luskavico. Poskusala sem mu povedati, da so me pred leti poslali na obsevanje oz. mi priporocali kaksno drugo mazilo. Pa me je tako ignoriral. Pocutila sem se kot najvecji zlocinec, ko me je vsake toliko casa kaj vprasal. Nazadnje mi je se rekel da naj bom vesela da nimam se po obrazu. Zanima me ali je to normalno, da te zdravnik TOLAZI na tak nacin? Res je da imam vsa ta leta kompleks zaradi luskavice in sem mogoce obcutljiva, ampak kaj takega?

============================================
Nazadnje mi je le predpisal mazili Diprosone 0,05% in Silkis. Diprosone moram uporablati 15 dni in potem naslednjih 15 dni uporabljati Diprosone skupaj s Silkisom, s tem da en dan eno mazilo, drug dan drugo. Po skupnih 3o dneh pa uporabljati samo Silkis. Dobila sem tudi napotnico za obsevanje.

Mazilo uporabljam sedaj 6 dni in se mi stanje obcutno izboljsuje. Medtem moram cakati na obsevanje 1 mesec.

Zanima me ce imate izkusnje z omenjenimi mazili? Jaz jih uporabljam prvic. In ali naj obsevanje opustim, ce se mi stanje se bolj izboljsa? Saj obsevanje skodi na drug nacin.

POzdrav!

Luskavica je res nepredvidljiva kot sami opažate, zdravljenje je poleg mazil, toplic , obsevanja, tablet, injekcij, vendar dokončnega ozdravljenja ni.
O situaciji, ki ste jo doživela , pač nima besed.
Najboljši dermatolog v mestu?
Kar se tiče obsevanj pa takole: v kolikor z lokalno terapijo dosežemo zadovoljiv rezultat, predvsem pa , ko ni potrebna uporaba kortikosteroidov( Diprosone…) in lahko vzdržujemo luskavico dokaj dobro s sredstvi, ki ne tanjšajo kože , potem obsevanje ni potrebno.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Spoštovani g.Kralj!
Mi lahko prosim razložite za kakšno obsevanje gre pri luskavici. Težave imam z nogami od kolen navzdol. Za kakšne žarke gre? Koža se mi močno lušči.
Hvala in lp

POzdrav!

Obsevanje je z UV žarki lahko 311 nm, lahko pa druge valovne dolžine, take aparate imajo le na Dermatoloških oddelkih!
To ni isto kot solarij!

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni.!
stara sm 15 let, in dons sm zvedla, da mam luskavico, saj mi je blo dost, k so se mi delali grozniiii izpuščaji po celem hrbtu, nad kolenom, pod dojkami in na lasišču… nekaj malega mam tud na roki…
to imam že 3 tedne, in je čedalje slabše.
zato sm dons obiskala dermatologinjo v ljubljani. dobila sm mazilo za lasišče, neki raztopino. in še 2 mazili za celo telo. kako se jima reče newem.
prdpisala pa mi je še obsevenje, ki ga bom mogla obiskovt 3x na tedn [10 tednov]!!!!
če se hočem pozdraut morm tole vzet resno, zato k je že začetek zdravljenja odvisn od tega, kakšen bo rezultat te bolezni. loh da se ne zmanjša, loh da se je znebim, kr je mal verjetn…
zato nesmem ne kadit, pit, jest zdravo, hodt pravočasno spat, da bom naspana…
k sm zvedla za to bolezn sm bla pou ure čist ”fertik” jokala sm tud k dž, zdej sm se pa odločla, daa se ne mislim sekirat, zato k praktično že cela psiha vpliva na to bolezn.
čudno mi je pa to, da od sorodnikov ne staršev nima noben te bolezni…

Pozdrav!

Z luskavico se je potrebno boriti z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ker je na žalost to dedna, ponavljajoča bolezen, ki je na terapijo relativno slabo odzivna.
če prav razumem , vprašanja nimaš, razumem pa te slabo, ker se očitno nisi naučila slovenščine.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close