Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija RAZLAGA IZVIDA

RAZLAGA IZVIDA

Zaradi težav na zunanjem delu spolovila( stalno draženje, vnetja, pokanje kože) mi je ginekolog naredil ekscizijo,katere histološki izvid se glasi:

PATOHISTOLOŠKA DIAGNOZA:
VULVA,EKSCIZIJA: Večinoma je na površini zadebeljen skvamozni epitelij z minimalno poroženevanja, stroma je nekoliko cikatrizirana ter kongestionirana. Na delu površine je vidna močnejša keratinizacija( hiper in parakeratoza), na bazi epidermisa pa je gost kronični vnetni infiltrat. Površina vzorca je povsod intaktna. Histološka slika še najbolj ustreza atrofični vulvarni distrofiji.

Prosim ,če mi lahko poveste kaj ta diagnoza pomeni? Kakšni so načini zdravljenja in kakšna je prognoza te bolezni?

POzdrav!

Najprej bi svetoval, da se o tem pomenite z ginekologom, ki bo ocenil tudi klinično sliko v zvezi s histologijo.
Sicer pa gre za spremembo tkiva v smislu stanjšanja, zakrnevanja s tem pa do izgube funkcionalnosti.
Vzrok težavam s tem ni pojasnjen!

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Včeraj sem bila pri dermatovenerologu na kliniki v Ljubljani.
Predpisal mi je terapijo : 6 tednov 2x dnevno Lotriderm kremo.

Ker me skrbi,ker vem ,da to mazilo tanjša kožo sem ga vprašala ali to mazilo ne bo še dodatno stanjšalo kože, pa mi je dejal ,da v takšnem času ne bo in ,da se naj mažem tako kot je predpisal.

Kaj menite vi?

Tudi glede histološkega izvida je dejal ,da ta ni jasno opredeljena in da bi bilo dobro, če bi tkivo,ki so ga izrezali pogledali še na dermatološki kliniki ( njihov patopog). Dejali so mi,da bodo iz izvida poskušali izluščiti diagnozo, če ne pa bodo poskušali iz laboratorija zahtevati,da se jim tkivo,ki je bilo vzeto pošlje.

pozdrav

POzdrav!

takšna uporaba Lotriderma še ne bo škodila, dlje pa ne priporočam.

Vprašanje pa je za kaj točno gre in kakšen bo nadaljnji potek!

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Najlepša hvala za odgovor!

Še nekaj me zanima. Dermatolog je omenil, da se pod diagnozo atrofična vulvarna distrofija lahko skrivajo različna bolezenska stanja. Ali mi lahko napišete katera pa so ta stanja ?

Žal me moje stanje skbi, kajti biopsijo so mi delali že dvakrat. Prvič ni pokazala ničesar ( Dermatofibroma), sedaj drugič pa so postavili patologi zopet nejasno diagnozo. Ne vem več komu lahko še spoh zaupam. Kaj menite ali lahko vstrajam , da se odvzeti del tkiva, ki je bil pregledan v bolnišnici Celje pošlje na dermatološko kliniko, kjer ga bodo še enkrat pogledali njihovi patologi. To mi je svetovala dermatologinja ,ki je sicer samo nadomeščala mojega dermatovenerologa.
Bojim se ,da ko bom naslednjič prišla mi moj dermatovenerolog ne bo svetoval tega. Ali imam pravico zahtevati ,da preparat pregledajo tudi na dermatološki kliniki, kajti rada bi ,da se že končno postavi jasna diagnoza in tudi temu primerno predpiše zdravljenje.

lep pozdrav

POzdrav!

Diagnoza je zelo široka, pravzaprav s to diagnozo težko opredelimo zdravljenje.
Kakšne so lahko druge diagnoze?
Atrofija zaradi hormonskih razlogov, Lichen ruber planus …..
V navadi je, da leleči zdravnik zahteva preparat iz druge ustanove, če smatra, da bi se dalo iz tega preparata kaj več razbrati.
LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close