Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Luskavica in Rozacea

Luskavica in Rozacea

Spoštovani !

Nekaj let se že “ukvarjam” z luskavico, ki se mi je pojavila cca 2,3 leta nazaj, lansko leto sem potem zbolel še za rozaceo.
Obe imam več ali manj “pod kontrolo” saj veste, pridejo slabši meseci, več pojavov, pa spet manj itd.

Odkar sem bolezni nekako “sprejel”, ter spremenil tudi način razmišljanja, opustil določene stvari v prehrani (kava, presladko, preslano, voda namesto gaziranih pijač, ipd) se je stanje popravilo.

Ker sem zadnje leto skoraj ne imel nikakršnih “znakov” več sem se tudi osebno malo razpustil, plus malo več stresa, pa več mesa in kave itd..počasi, se mi na lasišču zopet pojavljajo plake lusk.
Da bi si zadevo malce ublažil, sem zopet uporabil Sorel v raztopini, nakar sem pa opazil izdatno poslabšanje stanja z rozaceo na obrazu, dobil sem spet rdečico, fleke, sbečico in hrapavo kožo.
Misleč da je bil to znak česa drugega, sem prekinil z Sorelom, stanje se je izboljšalo, nato sem pa čez kak teden ponovil.

Po dveh do treh dneh uporabe, se mi stanje zopet poslabša, zato sem s Sorelom prenehal, očitno je bila pa uporaba teh tonikov (tudi hujših, kortikosterodisnih kot belosalic) tudi en od večjih vzrokov za nastanek rozacee. Med možnimi povzročitelji je namreč naveden tudi ta razlog.

Ker sem trenutno zaseden in nimam priložnosti za obisk svojega dermatologa še kak mesec, me zanima če mi lahko svetujete, s čim, če s sploh s čim bi si lahko nekako “ublažil” nastajajnje plak na lasišču, brez da s tem preveč škode delam obrazu in stanju rozacee.
Če mogoče obstaja kakšna krema ali tonik, ki bi bil v pomoč eni bolezni, brez da škodi drugi.

Hvala lepa za vaš odgovor in lepo pozdravljeni !

*************************************************** Iščem urejeno damo z velikimi joški, napeto ritko in globokim grlom, ki bi bila veliko zdoma, zelo premožno in dobrega srca, ki zna odpuščati.

Pozdrav!

Edina blaga stvar, ki vam jo lahko na daljavo svetujem je Kertyol šampon, če ne bo dovolj, pa uporabljajte enega od kortikosteroidnih sredstev v obliki tekočine.

Povezave med Rosaceo in Psoriazo ni, gre za različni bolezni.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close