Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Akutna urtikarija

Akutna urtikarija

Lepo pozdravljeni!
Upam, da sem se obrnil z mojim vprašanje na pravi forum!
Osebni zdravnik me je zaradi recidivne urtikarije napotil na specialistični pregled specialistu. Odločil sem se za Bolnišnico Golnik. Opravili so mi kožne teste. Do sedaj sem imel od aprila da konca septembra izcedek iz nosu, srbeče oči, več sem kihal težave trajajo vsaj 5 let. V zadnji sezoni sem prejemal Xyzal, ki mi je dobro pomagal. 24/7 se mi je prvič pojavila urtikarija, ki se mi je pojavljala v izbruhu 5 dni. Prvič sem pred tem jedel zelenjavno juho zato sem zadevo pripisal zelenjavni juhi potem sem bil 3 teden na dieti brez zelenjave. Potem se mi izpuščaji niso pojavljali, pred kratkim ponovno pojav izpuščajev, ki se pojavljajo neodvisno od zaužitja hrane. Uživam normalno hrano. V dežurni ambulanti prejemal Tavegyl in Medrol.

Specialist internist je ugotovil, da gre zaenkrat za akutno urtikarijo. Svetuje mi da prejemam Telfast 1 tbl dnevno. Če po enem tednu takega zdravljenja ne bo nič efekta naj vzamem 2X1 180mg-skega Telfasta. Ocenil je da paranteralna terapija za urtikarijo ni potrebna. Uživam naj normalno hrano, izogibam naj se aditivom, barvilom, konzervansom v hrani.

STATUS: Neprizadet, orientiran, v mirovanju eupnoičen.
Glava: na poklep neboleča. Nos prehoden, žrelo rožnato.
Vrat: povečanih bezgavk ali ščitnice ne odtipam.
Nad pljuči slišno normalno dihanje.
Srčna akcija ritmična, normokardna, tona primera, šumov ne slišim.
Trebuh mehak, palpatorno neobčutljiv. Povečanih organov ali razistenc ne tipam. Okončine brez endemov.

Kožni testi: histamin 7mm, pršica 3mm, pelod trav 8mm s psevdopodiji, leska 5mm, breza 5mm, mačka 3mm, kandida 4mm, oljka 3mm.

Dg.: Akutna urtikarija, Sezonski rinitis, Preobčutljivost za pelod trav, leske, breze.

Zgoraj sem opisal izvid internista. Kljub dvema tabletoma Telfasta dnevno mi urtikarija ne izgine. Pojavlja se mi vsak večer na istem mestu in sicer po trebuhu vendar v zelo malem obsegu. Specialist pravi, da se zelo težko odrije od česa izvira. Zanima mi kaj mi priporočate saj je s tem zelo težko živeti. Mi lahko poveste kaj pomeni parenteralna terapija za urtikarijo? Ocenjujete, da je zgornji izvid normalen! V torek imam svojega osebnega zdravnika, mi lahko predlagate ali še obstajajo kakšne druge preiskave za urtikarijo da bi jih predlagal osebnemu zdravniku!

Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem.

Pozdrav!

Problem recidivantne ali ponavljajoče urtikarije je ta, da so vzroki lahko zelo številni: večinoma so iz treh grup: alergeni iz hrane , zdravila, bolezni( želodec, angine, sinusi….)

Pomembno je iskati vzroke, nato pa zdraviti.

Svetujem, da nadaljujete zdravljenje in diagnostiko na Golniku.
Kaj več vam po tej poti ne morem pomagati.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close