Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Opeklina od rastline?

Opeklina od rastline?

Spoštovani!

Na koži desnih meč so se mi je pred štirimi dnevi pojavili sorazmerno veliki “madeži”, ki so bili najprej svetlo rdeče barve, zdaj pa so potemneli. Prvi dan na madeže nisem bila pozorna, naslednji dan pa so se mi na madežih na nekaterih mestih pojavili nekakšni trdi mehurčki (manjši in večji), ki so prisotni še danes. Občasno ta del namažem s kremo Panthol, vendar se stanje v teh 4 dnevih ni izboljšalo. Ta predel kože me ne srbi, izgleda pa kot bi šlo za neke vrste opeklino. Predvidevam, da je šlo za opeklino z neko gozdno rastlino, saj me je med sprehodom po gozdu malo srbelo, verjetno sem se po “opečenem” mestu tudi malo praskala (vendar dvomim, da v takšni meri, da bi bili madeži in mehurčki posledica praskanja). V lekarni mi niso znali svetovati, razen obiska pri zdravniku, ki bi mi morda predpisal antibiotike. Zanima me, kaj lahko naredim v takšnem primeru, ali obstaja kakšno mazilo, obkladki, ki izboljšajo stanje po opeklini z rastlino in pospešujejo zdravljenje? V tej vročini, ko je koža mokra in izpostavljena, nebi rada po nesreči zdrgnila in odprla mehurčkov in s tem morda olajšala infekcijo, nastanek krast in podaljšala čas celjenja.

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

POzdrav!

Po opisu gre za Dermatitis bulosa praetensis, kar pomeni vnetje z mehurčki na mestu kontakta z določenimi rastlinami + soncem.

Potrebujete kortikosteroidno kremo, ki bo ublažila vnetje, v bodoče pa zaščito kože pred takimi rastlinami.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Najlepša hvala za vaš odgovor. Zanima me še, kako je z izpostavljanjem opekline morski vodi in posredni sončni svetlobi v tistem času, ko bi se uporabljala kortikosteroidna krema? Ali je res, da lahko ostane na tem mestu trajna hiperpigmentacija?

Še enkrat najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Manja.

Pozdrav!

KOpanje ni priporočljivo v akutni fazi, pigmentacija pa ostane , če je vnetje goloboko.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close